Buna seara! Am avut un proces de contestare a executarii silite, Instanta mi-a admis in parte contestatia, a anulat in parte actele de executare silita si a dispus refacerea acestora. In legatura cu cautiunea depusa de mine nu a dispus nimic si nici executorul nu a solicitat-o. Dupa proces nu am mai facut apel, si am achitat intreaga suma dupa ce executorul a refacut dosarul.
Intrebarile mele sunt: Daca mi s-a admis in parte contestatia, pot solicita restituirea,macar in parte a taxei de timbru?
Cautiunea cum o pot recupera, avand in vedere ca nu a fost ceruta de Executor iar eu am achitat intreaga suma solicitata de acesta?
Va multumesc!
Dupa ce am dus iarasi la BEJ, o cerere de returnare a banilor, in care am justificat exact cu art.701 alin 4 (invocat de ei) că nu avea voie sa-mi mai rețină banii, la aproximativ 2 ore am fost sunat de cineva din cadrul BEJ.
M-a informat ca îmi vor returna banii, lucru care s-a intamplat dupa cateva minute. Cred ca au realizat că au gresit. Oricum, nu mă asteptam să rezolv mai ales ca cineva din cadrul acelui BEJ, imi tot sugera, că degeaba fac cerere, pentru că peste 95% nu reusesc sa-si recupereze banii!
Buna ziua! In urma unei executari silite, mi-au blocat conturile, si mi s-a instituit poprire pe salariu. Am deschis imediat proces pentru anulare a acestei executari , (deoarece s-a instituit pe baza unei minciuni, ca nu as fi platit pensia de intretinere, eu neavand nici macar o luna intarziere in decurs de 10 ani; lucru dovedit Instantei, prin fiecare mandat postal prin care am trimis banii, pastrat cu grija, spre norocul meu) si implicit pentru suspendarea provizorie a executarii. In data de 11 aprilie2022, mi s-a incuviintat suspendarea provizorie a executarii (definitiv si fara cale de atac); imediat pe 12 aprilie2022, am scos certificat de grefa, am dus unul la banca(si imediat mi-au deblocat conturile) si unul la BEJ, rugandu-i ca pana trimit prin posta la mine la serviciu cererea de suspendare, sa o trimita prin email, deoarece pe 14(dupa 2 zile) mi se va vira salariul si cei de la financiar nu vor sa-mi sisteze poprirea in baza certificatului de grefa, ci doar la cererea de suspendare trimisa de BEJ.Bineinteles ca nu au trimis, asa cum mi-au promis si pe 14 am primit salariul avand in continuare poprire.
Am facut o cerere catre BEJ in care solicit sa-mi restituie suma poprita, deoarece a fost virata dupa data in care am avut admisa cererea de suspendare provizorie a executarii , mai ales ca exista si Decizie.nr 11/2018 a ICCJ care lamureste aceasta chestiune!
astazi primesc raspunsul de la BEJ, care este uimitor; citez;,, Prin prezenta va comunicam faptul ca nu putem da curs solicitarii dvs., deoarece executarea silita a fost suspendata de catre instanta de executare conform certificatului de grefa nr... din 12.04.2022, drept pentru care cererea dvs., contravine dispozitiilor art.701 si urmatoarele din codul de procedura civila.""
Exact art.701 la care face referire, specifica la alin.4, ,,Actele de executare efectuate în ziua soluţionării cererii având ca obiect suspendarea, fie şi provizorie, a executării silite sunt desfiinţate de drept prin efectul admiterii cererii de suspendare şi a contestaţiei la executare."
In aceasta situatie, care este rezolvarea, in afara de a reveni cu inca o cerere catre BEJ in care sa invoc exact art 701 alin4?
Multumesc!!
Am ales sa nu ma prezint pentru ca am fost si voi fi intotdeauna de acord cu recalcularea pensiei de intretinere. Nu aveam ce drepturi sa-mi apar in conditiile alea. Dar daca fara sa ma impotrivesc in vreun fel, instanta a decis ca reclamanta nu are calitate procesuala activa, apoi totul a durat foarte mult: comunicarea hotararii, apoi apelul reclamantei comunicarea hotararii la apel(care a casat prima hotarare ) si iar au trecut cateva luni pana s-a stabilit primul termen pentru rejudecare, ce vina am eu?
Am intrebat daca voi fi pus sa platesc diferenta de la inceputul primului proces pana in prezent sau doar de la data inceperii rejudecarii? Acum doi ani aveam un venit mult mai mic fata de inceputul lui 2020. Este normal sa se calculeze o perioada asa lunga in urma, pe baza venitului marit in lunile recente? Date fiind conditiile actuale, bineinteles ca ma voi prezenta la proces.
Multumesc! Astept(daca se poate) raspuns si in legatura cu varsta copilului, care devine major imediat dupa primul termen!
Dapix a scris:
Dacă ați ales să nu vă prezentați în fața judecătorului să vă apărați drepturile, și să cereți instanței stabilirea pensiei în cotă procentuala, este normal să primiți o decizie defavorabilă. Se consideră de către instanță că manifestați dezinteres față de cererile reclamantului.
Veți plăti exact așa cum va stabili judecătorul, de la data depunerii la Judecătorie a cererii de chemare în judecată.
Aveți și cale de atac la acțiunea de la fond. Puteți declara APEL.
Multumesc de raspuns. Asta banuiam, dar totusi am multi cunoscuti carora tot suma fixa li s-a stabilit cand cel mai bine ar fi procent! Astept in continuare, raspuns pentru celelate intrebari, de la cineva care a intalnit in practica situatiile respective. Multumesc anticipat!
Martonze a scris:
Evident că pensia de intreţinere se poate stabili în procent, pentru un copil în intreţinere, limita maximă este 25% din venit.
Buna ziua! In 2018, fosta sotie m-a dat in judecata pentru recalcularea pensiei de intretinere copil. Nu m-am prezentat la proces(ca de obicei) fiind de acord cu aceasta recalculare. Problema este ca Instanta a admis din oficiu ,,lipsa calitatii procesuale active'" a reclamantei! Pe ce motiv... nu stiu, fiica noastra avand 16 ani atunci. Dupa aproape un an am primit hotararea si bineinteles ca reclamanta si-a pus avocat si a facut apel. I-a fost admis apelul, a fost casata prima sentinta si s-a dispus rejudecarea, la aceeasi instanta de fond. A mai trecut ceva timp pana am primit comunicarea hotarararii si abia acum cateva zile am primit citatia cu primul termen. Termen care va fi cu doua zile inainte ca fiica noastra sa implineasca 18 ani.
Intrebarile mele sunt:
* Daca acest proces a durat atat de mult in conditiile in care eu nu ma impotrivesc recalcularii , este normal sa fiu pus sa platesc diferenta dintre vechea suma si suma ce va fi stabilita, din 2018 de cand s-a inceput primul proces? Pentru ca venitul meu pe primele doua luni ale acestui an au fost substantial mai mari ,doar pentru ca mi s-au platit niste ore lucrate in plus anul trecut; situatie cu care ma intalnesc foarte rar.
Daca acest nou proces are primul termen la sfarsitul lunii aprilie si se va cere adeverinta cu veniturile mele pe ultimele 6 luni, din cauza salariului incasat pe lunile ianuarie si februarie, media va duce la dublarea pensiei de intretinere. Aceasta diferenta nu este normal sa o platesc din 2018 pana acum la finalizarea procesului, pentru ca venitul meu nu a fost cu mult mai mare decat acum(si temporar) in ianuarie si februarie!
* Se va considera un nou proces daca s-a dispus rejudecarea sau se tine cont ca e inceputa actiunea din 2018?
* Pentru fiica noastra implineste 18 ani la doua zile dupa primul termen, iar procesul va avea mai multe termene(ca intotdeauna) exista posibilitatea ca Instanta sa hotarasca la fel ca prima data? Ca reclamanta nu are calitate procesula activa? V-a trebui ca fiica noastra sa deschida actiune?
* Pot cere Instantei sa stabileasca un procent si nu suma fixa? Ca sa nu mai fie nevoie de alte procese in viitor?
Multumesc!
Buna seara! Am fost executat silit(prin poprire pe salariu) cu o suma de bani. Atat eu ca si coplatitor cat si fosta sotie ca titular al creditului. Suma din contractul de executare a fost de 30400 lei, cu tot cu cheltuielile de executare si onorariul executorului. Din 2012 pana acum in luna ianuarie a fost achitata intreaga suma. Executorul a cerut firmei KRUK sa ridice executarea si Kruk refuza, ptr ca in luna august 2017 au mai facut ei niste calcule si au concluzionat ca mai trebuie sa platim inca 3900 lei. Ordonanta care interzice sa se mai adauge penalizari, a intrat in vigoare in septembrie 2016. Stiu ca este aplicabila pentru creditele viitoare, dar este normal si legal ca cei de la KRUK, sa faca calculele astea in august 2017? Chiar daca ei spun ca au recalculat doar pentru perioada din 2012 pana in septembrie 2016?!? Nu era normal ca aceste calcule sa le fi facut inainte de intrarea in vigoare a acelei Ordonante? Cineva de la Biroul Executorului Judecatoresc, mi-a spus ca aceste firme de recuperari, se bazeaza pe faptul ca din 10 persoane , doar 2 fac demersuri pentru a se impotrivi platii acestor sume adaugate. Oare asa sa fie? Va multumesc!!
Acum, dupa ce am primit Hotararea prin posta, am vazut ca scrie ,,La acest apel nu a fost depusa întâmpinare''. Realizez ca avocatul (care imi castigase primul proces) nu a depus intampinarea si copiile tuturor chitantelor prin care eu dovedisem ca am platit pensia alimentara si chiar mai mult! Probabil nu s-a prezentat la niciun termen, iar cu mine a comunicat numai prin sms-uri spunandu-mi ca nu este necesar sa particip la procese. Hotararea mi-a venit pe data de 14.02.2017 iar eu intre timp i-am mai platit alti bani, pentru a face cerere de Revizuire a Hotararii( am gresit eu crezand ca face Contestatie in anulare). El spune ca nu trebuia sa fiu pus la plata retroactiva din 2014, pe baza adeverintei din 2016 cand este o diferenta substantiala intre salariile 2014-2016. Acum cand vad ca am pierdut procesul tocmai din vina lui , ca nu a facut ce trebuie... imi pare rau ca tot cu el incerc sa fac revizuirea. Cand citesc motivarea observ ca am pierdut exact pe cele spuse de fosta sotie fara a dovezi(doar verbal) , chestii pe care eu le-am combatut in primul proces si am castigat.
Ma intreb acum ce sa fac; sa duc hotararea la serviciu , pentru a mi se opri pensia stabilita si in rate din banii pe care trebuie sa-i dau retroactiv( asa s-a procedat in cazul altor colegi de serviciu), sau sa astept sa vad ce se intampla pe 24 martie, cand am vazut pe internet ca mi s-a dat termen pentru cererea de revizuire? Presupun ca termenul de 2 luni dupa care fosta sotie imi poate face plangere penala ca nu-i platesc cat scrie in Hotarare, este de 2 luni de la comunicarea Hotararii PRIN POSTA, nu de la data afisarii pe net( 7 noiembrie 2016). Eu din noiembrie si pana acum i-am platit in continuare prin posta, suma stabilita la divortul la notar!
Multumesc!
Buna seara! Am divortat la notar, in 2013 si am cazut de acord cu fosta sotie sa platesc pensie de intretinere in valoare de 380 lei. (25% din salariu)
În 2014 imi deschide proces in care solicita sa mi se opreasca si din Norma de Hranā ,,deoarece pârâtul este cadru MAI" . Am depus prin avocat, adeverinta de venit in care a fost trecuta si "râvnita" Norma de Hrana si cele doua popriri in valoare de 400 lei fiecare,ramase din fosta casatorie, la una din ele pentru ca am fost coplatitor la imprumut pe numele fostei.
Procesul a avut din 2014 foarte multe termene si s-a incheiat abia in 2015 luna martie, eu caştigând. Nu s-a admis sa mi se opreasca din Norma de H.
Hotararea ne este comunicata in 2016 luna aprilie!!! La 1 an diferenta. Normal ca fosta sotie a facut apel, primul termen in 11.09.2016 ; s-a dat amanare pentru administrare probatorii, pe 07.11.2016. La primul termen avocatul meu nici nu a fost... m.a tot evitat, si abia la al doilea cred ca s.a prezentat fara prea mare interes. Eu fiind la serviciu la ambele termene nu am stiu ce se intampla. La doua zile s-a afisat pe net ca s-a admis apelul in parte. Nu mi se opreste din Norma de Hrana dar creste Pensia de intretinere de la 380 la 527 cu plata diferentei retroactiv de la inceperea primului proces-2014!!!
Nici nu a fost proces pentru recalculare pensie ci pentru oprire din Norma de H.
Nu e vina mea ca a durat aproape 3 ani procesul (la un an comunicarea Hotararii din prima Instanta)
Sunt pus sa platesc pe baza unei adeverinte de acum, diferenta din 2014 cand s-a deschis procesul si aveam alt salariu. Sunt de acord ca trebuie marita pensia copilului dar de ce ma pune sa platesc pe 3 ani in urma?
Avocatul spune ca s-a dat mai mult decat s-a cerut si ca va depune Contestatie in anulare...dar cred ca nu am sanse si e vina lui ca mi se intamla asta.
Eu lunar depuneam prin Posta pensia. Acum oare Tribunalul va trimite la serviciu la mine sa mi se opreasca direct pe stat? Chiar vreau sa mi se opreasca, dar nu stiu daca luna asta depun iarasi banii la Posta , luna viitoare mi se vor opri din nou , daca va fi trimisa Hotararea definitiva la financiar?
Daca eu de circa 2 ani i.am dat mai mult decat stabilisem la notar pot duce chitantele la financiar sa le arat? Sau ei imi vor opri exact diferenta de la 380 la 527 retroactiv plus pensia de 527?
Stiu ca am scris mult dar... sunt disperat, pentru ca am si popririle(50% din salariu acum) acelea si daca imi vor opri retroactiv plus pensia de intretinere situatia va fi grava pentru mine.
Datorita justitiei care da termene peste termene,amanari la pronuntare si comunica hotararile dupa 1 an ,ajung sa dau 4500 lei retroactiv.