avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Activitate Eduard_S

Activitate Eduard_S

Buna ziua,
O problema legata de actele doveditoare ale proprietatii unui imobil: bunicul mi-a lasat prin testament o casa ce a fost inscrisa in cartea funciara pe numele meu prin hotarire judecatoreasca de catre tatal meu pe care l-am imputernicit sa ma reprezinte cu aprox. 20 de ani in urma.

Acum doresc sa vind acest imobil insa notarul cu care am discutat imi spune ca nu am acte de proprietate cu toate ca in cartea funciara scrie clar ca sint singurul proprietar iar conform art. 565 din Codul Civil (2009), dreptul de proprietate se dovedeste prin extras de carte funciara. Cum locuiesc de multi ani in strainatate, la mare distanta de tara, iar bunicul si tatal au decedat, mi-e dificil sa gasesc alte acte.

As aprecia mult daca ma puteti indruma.

Multumesc mult.
Dupa decesul tatalui meu am o cota-parte de 3/8 din locuinta sa dobindita in timpul casatoriei cu a doua nevasta (care nu e mama mea), respectiv 3/4 din jumatatea cuvenita tatalui meu. Aceasta m-a chemat in judecata ca sa ma oblige sa primesc sulta pentru acea cota-parte cu toate ca nu mi-a spus niciodata cit ofera ca sulta.

Intrebarile mele sint:

1. In astfel de procese obiectul plingerii este intreg apartamentul sau numai jumatatea care a intrat la masa succesorala dupa decesul tatalui? Din chemarea in judecata nu reiese deloc clar.

2. Taxa de timbru platita de reclamanta este 3% din valoarea intregului apartament sau din valoarea jumatatii de la masa succesorala?

3. Este bine sa contest marimea taxei de timbru? Taxa de timbru platita de reclamanta este foarte mica, mai ales daca s-a calculat ca procent din valoarea intregului apartament. E bine sa cer sa fie facuta la valoarea de piata / valoarea de impozitare a apartamentului, chiar daca voi avea si eu mai mult de platit ca parte a cheltuielilor de judecata?


Multumesc mult.
Răspuns la discuția Cine stabileste marimea sultei?
@romascanu

Va multumesc mult pentru raspuns. Cum locuiesc la mare distanta de tara, va trebui sa gasesc un avocat din localitatea unde este acest imobil. Cum nu am mai avut interactiuni cu avocatii, imi puteti spune care este modalitatea de plata pentru serviciile avocatului intr-o asemenea speta? Plata se face la numarul de ore pe care avocatul, este un tarif fix sau un procent din valoarea sultei?
Va multumesc, apreciez mult ajutorul pe care mi-l acordati.
Răspuns la discuția Cine stabileste marimea sultei?
@Av. Gabriel, @roxanel

Va multumesc mult pentru raspunsuri. Intr-adevar, cota-parte a mea este de 3/8 din intreaga locuinta.

In privinta acestei expertize nu sint lamurit, cum se stabileste expertul, cine il alege? Trebuie sa fie agreat de ambele parti, este numit de tribunal sau cum? In mod normal evaluarea ar trebui facuta in functie de pretul pietii, de pretul la care s-au vindut alte locuinte similare in zona aceea.

Situatia e si mai complicata pentru ca eu locuiesc la mare distanta de tara.

Va multumesc.
Dupa decesul tatalui meu am o cota-parte din locuinta sa dobindita in timpul casatoriei cu a doua nevasta. Aceasta m-a chemat in judecata ca sa ma oblige sa primesc sulta pentru acea cota-parte cu toate ca nu mi-a spus niciodata cit ofera ca sulta. As dori sa stiu cine si cum stabileste valoarea locuintei si, implicit, valoarea sultei. Eu sint de acord sa primesc sulta insa la o valoare rezonabila, nu cit vrea a doua nevasta.

Multumesc mult.
Răspuns la discuția obtinere titlu de proprietate
@avocat.bucuresti13

Multumesc mult pentru raspunsul prompt, as dori niste clarificari in plus:

1. Noi avem cite un "Certificat de Mostenitor de Calitate" fiecare, eliberate in 2004. Este 'Certificatul de Mostenitor de Calitate" acelasi lucru cu "Certificatul de Mostenitor" si poate fi folosit ca titlu de proprietate la vinzarea imobilului?

2. Daca nu, ce institutie elibereaza titlul de proprietate si ce acte sint necesare pentru eliberarea lui?

Inca o data, multumesc mult.
Buna ziua,

Fratele meu si eu detinem in parti egale un imobil in Tirgoviste lasat noua mostenire prin testament de bunicul care a decedat in 1990. Imobilul este intabulat pe numele nostru prin hotarire judecatoreasca, apare pe numele nostru pe rolul Administratiei financiare, avem plan cadastral insa nu avem titlul de proprietate. In hotarirea judecatoreasca de intabulare scrie clar ca imobilul este in proprietatea fratelui cu cota de 1/2 si a mea cu cota de 1/2.

As dori sa aflu cum putem obtine titlul de proprietate in vederea vinzarii imobilului, mai precis ce institutie il elibereaza si ce acte sint necesare.

Multumesc mult. Cu stima,

Eduard S.