Dupa decesul tatalui meu am o cota-parte din locuinta sa dobindita in timpul casatoriei cu a doua nevasta. Aceasta m-a chemat in judecata ca sa ma oblige sa primesc sulta pentru acea cota-parte cu toate ca nu mi-a spus niciodata cit ofera ca sulta. As dori sa stiu cine si cum stabileste valoarea locuintei si, implicit, valoarea sultei. Eu sint de acord sa primesc sulta insa la o valoare rezonabila, nu cit vrea a doua nevasta.
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Intr-adevar, cota-parte a mea este de 3/8 din intreaga locuinta.
In privinta acestei expertize nu sint lamurit, cum se stabileste expertul, cine il alege? Trebuie sa fie agreat de ambele parti, este numit de tribunal sau cum? In mod normal evaluarea ar trebui facuta in functie de pretul pietii, de pretul la care s-au vindut alte locuinte similare in zona aceea.
Situatia e si mai complicata pentru ca eu locuiesc la mare distanta de tara.
Părțile se pot învoi asupra numirii expertului. Pot (nu trebuie). Iar practic nu se întâmplă prea des. :) Și dacă părțile nu se învoiesc asupra numirii, va fi numit de către instanță.
Va multumesc mult pentru raspuns. Cum locuiesc la mare distanta de tara, va trebui sa gasesc un avocat din localitatea unde este acest imobil. Cum nu am mai avut interactiuni cu avocatii, imi puteti spune care este modalitatea de plata pentru serviciile avocatului intr-o asemenea speta? Plata se face la numarul de ore pe care avocatul, este un tarif fix sau un procent din valoarea sultei?
Va multumesc, apreciez mult ajutorul pe care mi-l acordati.