avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine stabileste marimea sultei?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine stabileste marimea sultei?

Dupa decesul tatalui meu am o cota-parte din locuinta sa dobindita in timpul casatoriei cu a doua nevasta. Aceasta m-a chemat in judecata ca sa ma oblige sa primesc sulta pentru acea cota-parte cu toate ca nu mi-a spus niciodata cit ofera ca sulta. As dori sa stiu cine si cum stabileste valoarea locuintei si, implicit, valoarea sultei. Eu sint de acord sa primesc sulta insa la o valoare rezonabila, nu cit vrea a doua nevasta.

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Eduard_S , utilizator 07:27, 15 Mai 2017
Buna seara,
cota dumneavoastra este de 3/8 din tot apartamentul
Valoarea apartamentului si a sultei, daca nu va intelegeti, se stabileste de expert.
Se va face o expertiza de evaluare a imobilului și valoarea sultei se va stabili prin raportare la cota parte ce va revine din imobilul respectiv.
@Av. Gabriel, @roxanel

Va multumesc mult pentru raspunsuri. Intr-adevar, cota-parte a mea este de 3/8 din intreaga locuinta.

In privinta acestei expertize nu sint lamurit, cum se stabileste expertul, cine il alege? Trebuie sa fie agreat de ambele parti, este numit de tribunal sau cum? In mod normal evaluarea ar trebui facuta in functie de pretul pietii, de pretul la care s-au vindut alte locuinte similare in zona aceea.

Situatia e si mai complicata pentru ca eu locuiesc la mare distanta de tara.

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 12 Mai 2017
Eduard_S, utilizator
Părțile se pot învoi asupra numirii expertului. Pot (nu trebuie). Iar practic nu se întâmplă prea des. :) Și dacă părțile nu se învoiesc asupra numirii, va fi numit de către instanță.

@romascanu

Va multumesc mult pentru raspuns. Cum locuiesc la mare distanta de tara, va trebui sa gasesc un avocat din localitatea unde este acest imobil. Cum nu am mai avut interactiuni cu avocatii, imi puteti spune care este modalitatea de plata pentru serviciile avocatului intr-o asemenea speta? Plata se face la numarul de ore pe care avocatul, este un tarif fix sau un procent din valoarea sultei?
Va multumesc, apreciez mult ajutorul pe care mi-l acordati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces iesire din indiviziune adasuciu adasuciu Buna ziua, Sunt in prezent intr-un proces de iesire din indiviziune cu 2 alti coproprietari ai unui apartament cu 2 camere .Eu am cea mai mare cota din ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune asupra imobil, dupa divort ContSters62689 ContSters62689 In urma cu cativa ani am divortat, fara partaj. In apartamentul proprietate comuna, de doua camere, locuiesc acum fosta sotie si copilul de 16 ani, care i-a ... (vezi toată discuția)
Proces imobil - plata sulta stefan_prodan stefan_prodan Proces imobil - plata sulta Tatal meu detine 80% dintr-un imobil. Varul lui detine 20%. Varul a intentat proces prin care solicita plata unei sulte ... (vezi toată discuția)