avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din indiviziune asupra imobil, dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din indiviziune asupra imobil, dupa divort

In urma cu cativa ani am divortat, fara partaj.
In apartamentul proprietate comuna, de doua camere, locuiesc acum fosta sotie si copilul de 16 ani, care i-a fost incrediintat.
Fosta sotie m-a chemat in judecata pentru iesirea din indiviziune asupra apartamentului, atribuirea acestuia catre ea si plata unei sulte catre mine.
Contributia la dobandirea apartamentului a fost (teoretic) egala.
Evident, ea vrea sa obtina cat mai mult.
Va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari:
1. Valoarea apartamentului este cea de impunere de la finantele locale sau este valoarea de piata?
2. Cine stabileste valoarea apartamentului? Un evaluator?
3. Fosta sotie ar putea obtine mai mult de 50%? Adica s-ar putea ajunge la situatia in care sulta sa fie mai mica de 50% din valoarea apartamentului?
4. Faptul ca eu stau acum cu sotia actuala insarcinata si cu copilul ei intr-o garsoniera mi-ar putea da oarecum castig de cauza? As putea obtine eu mai mult?
5. Sulta in cauza se plateste toata odata, sau in rate? Fosta sotie nu are bani. Ar putea deveni proprietara inainte de a-mi plati sulta?
Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: ContSters62689 , utilizator 11:42, 21 Ianuarie 2011
Valoarea apartamentului urmeaza sa fie stabilita printr-o expertiza tehnica ce va fi efectuata in cadrul procesului de partaj.
In privinta cotelor ce se cuvin fiecarei parti, acestea vor fi stabilite de catre instanta tinand cont de contributia fiecarui sot la dobandirea apartamentului.
Am sa va raspund in ordinea intrebarilor dvs.
1.-valoarea apartamentului este valoarea de circulatie a imobilului la momentul efectuarii partajului,
2.-valoarea va fi stabilita de catre un expert constructor in cadrul expertizei constructor ce va fi efectuata in cauza,
3.-depinde de probe, daca dovedeste o cota de contributie mai mare de 50%, evident sulta dvs. va fi corespunzatoare cotei ce se va stabili,
4.-nu, nu are nici o relevanta ca dvs.v-ati casatorit si urmeaza sa aveti un copil, in discutie fiind doar contributia fostilor soti la achizitionarea imobilului bun comun,
5.-sulta poate fi platita in rate doar cu acordul creditorului, deci in principiu ea se plateste intr-o singura transa;
-daca imobilul este incomod partajabil, el va fi atribuit in natura unuia dinrte soti cu obligativitatea platii acelei sulte si astfel acel sot va deveni proprietar pe imobil, urmand sa-l despagubeasca pe celalalt cu sulta stabilita conform hotararii.
Angajati avocat.
Va multumesc foarte mult!
Va rog sa-mi permiteti sa mai intreb ceva:
1. Cine angajeaza expertul constructor? Pentru ca, daca este influentat, evaluarea ar putea fi minimizata la limita. Una e sa evalueze la 40.000 si alta la 50.000 euro, preturi care sunt, ambele, atribuibile zonei. Oricum, piata imobiliara e data peste cap, blocata.
2. Contributia este de 50%-50%. Nu are ce alte dovezi sa aduca. Cum ar putea influenta totusi sulta, avand ca argument saracia lucie in care se scalda (autovictimizandu-se, ca de obicei) si faptul ca eu am unde sa stau (intr-un alt imobil proprietate personala)?
Toate cele bune!
Expertul va fi numit de catre instanta de judecata.
Sulta nu va fi influentata de "saracia lucie" de care vorbeati, intrucat reprezinta valoarea exprimata in banii a cotei dvs. de contributie la dobandirea bunurilor comune.
Expertul constructor va fi desemnat de catre instanta prin tragere la sorti.
Bineinteles ca este extrem de importanta valoarea pe care o va stabili expertul, de aceea intotdeauna recomand ca partea sa-si aleaga si un expert consilier care daca va constata, ca expertiza prezinta anumite deficiente ( de calcul, evaluare etc.) va semna raportul expertului desemnat cu obiectiuni si va formula opinia sa separata intr-un coraport ce va fi sustinut de aparator in instanta., evident in cadrul obiectiunilor ce vor fi formulate in momentul in care va fi pus in discutia partilor raportul de expertiza efectuat.

Alte discuții în legătură

Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)
Partaj simplu florinskie florinskie Buna seara O prietena m-a rugat sa pun aceasta intrebare pe forum. A divortat de sotul ei in urma cu cativa ani iar acuma fostul sot a deschis proces de ... (vezi toată discuția)
Partaj - 2 întrebãri Cristian Marian Cristian Marian 1. Cum este mai avantajos când se face cerere de partaj: să ceri imobilul (având în vedere că minorul mi-a fost încredințat mie) sau să cer sultă ... (vezi toată discuția)