Sunt in prezent intr-un proces de iesire din indiviziune cu 2 alti coproprietari ai unui apartament cu 2 camere .Eu am cea mai mare cota din imobil , ceilalti doi avand fiecare mai putin de 1/4. Unul din coproprietari este de acord cu iesirea din indiviziune, renuntand la sulta sa, insa celalalt nu. I-am oferit o suma rezonabila ca sa incheiem o tranzactie, insa a trecut la amenintari ca sa ridice suma respectiva.
Am cateva nelamuriri referitor la felul in care decurge procesul, precum si taxele aferente:
- am inteles ca se percepe o taxa de timbru. Daca nu incheiem o tranzactie, cat este aceasta taxa? Se achita o singura data sau pentru fiecare infatisare?
- cine efectueaza evaluarea imobilului si cum se evalueaza (la pretul pietei, o valoare standard, etc.)
- eu am achitat toate cheltuielile aferente imobilului in ultimiii 20 de ani , precum si imbunatatirile. Se scad acestea din valoarea stabilita la evaluare?
- care este onorariul maxim perceput de un avocat si/sau cum se stabileste?
- Care este durata maxima a unui astfel de proces? De asemenea, daca se stabileste o sulta pt. coproprietarul nerezonabil in urma unei expertize, cum se plateste aceasta (intreaga suma o data, se acorda un termen de plata, etc.)?
- taxa de timbru se achita o singura data
- onorariul se stabileste pt. fiecare caz in parte functie de complexitate
- evaluarea se face de catre un expert, dupa anumite criterii si este apropiat de pretul pietii
- un astfel de proces in mod normal nu ar trebui sa dureze mai mult de sase luni
- sulta este o creanta care se plateste conform intelegerii partilor sau pe cale de executare silita
- toate cheltuielile aferente imobilului in ultimiii 20 de ani , precum si imbunatatirile, daca veti face dovada acestora, contituie drepturi de creanta si se scad din masa de impartit
Evaluarea imobilului se face de catre un expert imobiliar evaluator stabilit de instanta si desi se face la valoarea pietei, de regula e mai mica evaluarea judiciara.
Imbunatatirile se scad dupa cum aveti dovezi, dar trebuie ceruta atunci o expertiza care sa constate acele imbunatatiri precum si cum cresc ele valoarea imobilului. Impozitele se pot cere insa numai pentru ultimii 3 ani, atat.
Nu exista onorariu maxim, se stabileste de la caz la caz, de la un avocat sau client la altul.
Nu exista o durata maxima, depinde cat de mult vrea partea adversa sa traga de timp (daca sta acolo etc.); am dosar similar din iunie anul trecut si nici nu s-a numit expertul... :D#-o Sulta se va stabili ca fiind o cota din evaluarea facuta de expert si se va plati in functie de cum se va cere: se va da termen, se va da o hotarare definitiva si sulta se va inscrie in Cf a imobilului, se va accepta plata in rate... dupa caz. Depinde de actiunea facuta si cererea reconventionala.
V-au raspuns colegii la intrebarile dvs. As vrea sa aflu urmataorele:
-ceilalti coproprietari au domiclilul in acelasi imobil?
- sau aceasi localitate? daca da, s-au interesat de imobil pana la momentul in care ati pus problema iesirii din indiviziune?