avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces iesire din indiviziune

Buna ziua,

Sunt in prezent intr-un proces de iesire din indiviziune cu 2 alti coproprietari ai unui apartament cu 2 camere .Eu am cea mai mare cota din imobil , ceilalti doi avand fiecare mai putin de 1/4. Unul din coproprietari este de acord cu iesirea din indiviziune, renuntand la sulta sa, insa celalalt nu. I-am oferit o suma rezonabila ca sa incheiem o tranzactie, insa a trecut la amenintari ca sa ridice suma respectiva.
Am cateva nelamuriri referitor la felul in care decurge procesul, precum si taxele aferente:

- am inteles ca se percepe o taxa de timbru. Daca nu incheiem o tranzactie, cat este aceasta taxa? Se achita o singura data sau pentru fiecare infatisare?

- cine efectueaza evaluarea imobilului si cum se evalueaza (la pretul pietei, o valoare standard, etc.)

- eu am achitat toate cheltuielile aferente imobilului in ultimiii 20 de ani , precum si imbunatatirile. Se scad acestea din valoarea stabilita la evaluare?

- care este onorariul maxim perceput de un avocat si/sau cum se stabileste?

- Care este durata maxima a unui astfel de proces? De asemenea, daca se stabileste o sulta pt. coproprietarul nerezonabil in urma unei expertize, cum se plateste aceasta (intreaga suma o data, se acorda un termen de plata, etc.)?


Va multumesc.




-
Cel mai recent răspuns: Diana Petrache , Avocat 08:59, 14 Martie 2008
- taxa de timbru se achita o singura data
- onorariul se stabileste pt. fiecare caz in parte functie de complexitate
- evaluarea se face de catre un expert, dupa anumite criterii si este apropiat de pretul pietii
- un astfel de proces in mod normal nu ar trebui sa dureze mai mult de sase luni
- sulta este o creanta care se plateste conform intelegerii partilor sau pe cale de executare silita
- toate cheltuielile aferente imobilului in ultimiii 20 de ani , precum si imbunatatirile, daca veti face dovada acestora, contituie drepturi de creanta si se scad din masa de impartit
Cu sau fara tranzactie, taxa de timbru e aceeasi.

Evaluarea imobilului se face de catre un expert imobiliar evaluator stabilit de instanta si desi se face la valoarea pietei, de regula e mai mica evaluarea judiciara.

Imbunatatirile se scad dupa cum aveti dovezi, dar trebuie ceruta atunci o expertiza care sa constate acele imbunatatiri precum si cum cresc ele valoarea imobilului. Impozitele se pot cere insa numai pentru ultimii 3 ani, atat.

Nu exista onorariu maxim, se stabileste de la caz la caz, de la un avocat sau client la altul.

Nu exista o durata maxima, depinde cat de mult vrea partea adversa sa traga de timp (daca sta acolo etc.); am dosar similar din iunie anul trecut si nici nu s-a numit expertul... :D#-o Sulta se va stabili ca fiind o cota din evaluarea facuta de expert si se va plati in functie de cum se va cere: se va da termen, se va da o hotarare definitiva si sulta se va inscrie in Cf a imobilului, se va accepta plata in rate... dupa caz. Depinde de actiunea facuta si cererea reconventionala.

V-au raspuns colegii la intrebarile dvs. As vrea sa aflu urmataorele:
-ceilalti coproprietari au domiclilul in acelasi imobil?
- sau aceasi localitate? daca da, s-au interesat de imobil pana la momentul in care ati pus problema iesirii din indiviziune?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune manolescu_radu manolescu_radu locuim intr-un imobil(apartament) compus din trei camere.Eu sunt propietar pe doua camere iar colocatarul propietar pe a treia camera si care doreste iesirea ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune olivianus olivianus Suntem 2 coproprietari, posesori conf CF-50%-50%.Unul dintre coproprietari vrea sa faca un proces de iesire din indiviziune ( urmare a faptului ca nu s-a putut ... (vezi toată discuția)
Reducere valoare sulta vali_085 vali_085 Buna ziua! Daca am 5/8 din garsoniera si dovedesc ca am investit in acea garsoniera ma va ajuta la reducerea sultei in cazul iesirii in indiviziune. ... (vezi toată discuția)