avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Activitate vali05

Activitate vali05

Prin noua lege a pensiilor -nr. 360/2023, pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ , la data pensionării, 2 condiții: vârsta la data pensionării și stagiul mimim de cotizare prevăzut de lege, perfect, ca în legea 263 abrogată. Numai că la stagiul de cotizare, este vorba de stagiul de cotizare contributiv-35 de ani în prezent si la care nu se mai iau în considerare şi perioadele necontributive/asimilate, respectiv facultatea şi serviciul militar... în aceste condiţii chiar daca ai o reducere pentru grupa de vârstă, ca urmare a muncii in grupa I şi condiţii deosebite nu te ajută cu nimic, practic trebuind sa platesti partial anii de facultate si armata.. si atunci nu este o inechitate fata de modul de calcul anterior, prin legea 263?! Cum se poate ca pentru 2 persoane, care au lucrat in aceleasi conditii, cu aceleasi stagii de grupa, dar între care este o diferenta de vârstă de 1 luna sa fie un decalaj atat de mare intre varsta de iesire la pensie si contributia pentru realizarea stagiului ??? va rog sa-mi spuneti daca inechitatatea voită din prevederile noii legi a pensiilor poate fi atacata în justitie, şi in ce mod, multumesc
Redobândire drept de proprietate asupra unui imobil vândut unui copil: Dorim să ne recuperăm dreptul de proprietate asupra unui imobil care a fost vândut acum câţiva ani unuia din cei 2 copii, pentru a repara greşeala faţă de cel de-al doilea copil. Menţionăm că transferul a fost prin ctr de vânzare-cumpărare, cv transferului fiind a noastră în calitate de părinţi ( transfer bancar din conturile proprii şi ctr de donaţie a sumei încheiat la notar). Cum putem să ne recuperăm dreptul de proprietate asupra imobilului ? Se poate face donaţia acestuia de către copil către părinţi??
Am verificat compania si nu apare in Buletinul insolventei; in acest caz, acordul incheiat intre parti are prioritate in fata altor datorii neplatite ale acesteia ?
Multumesc
Am de recuperat salarii restante de la o importanta companie, care se confrunta cu probleme financiare grave si face promisiuni desarte...
Intrucat nu mai doreste nimeni sa munceasca,angajatorul a promis acorduri de reesalonare a datoriilor catre angajati in mai multe transe/10 rate.
Ce valoare are acest acord ?se pot recupera mai rapid datoriile , fiind o recunoastere a acestora ? In cazul in care acesta are procese pentru insolventa/faliment sau intra in faliment, salariatii au intaietate la recuperarea drepturilor banesti ?
Din septembrie 2016 sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata, durata 8 h la un SRL la care am calitatea de asociat si administrator , pe post de economist si tin evidenta contabila a acestei firme.
Am incheiata Conventie cu AJPS conform Legii nr. 76/2002 ( pers > 45 ani din somaj),ptr indicatorul minim social si din noiembrie SRL-ul l-a si primit.
Intrucat firma este pe pierdere si nu realizeaza venituri suficiente, a trebuit sa-mi mai caut un loc de munca, am sustinut si luat examenele in cadrul unei institutii publice , tot pentru un post de economist si urmeaza sa semnez contractul si sa incep activitatea.
Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1.Pot sa-mi mentin raporturile de munca cu SRL-ul pe norma intreaga, sau trebuie sa-mi modific ctr de munca pe norma partiala?
2. Mai pot beneficia de subventie conform L 76/2002 ? Intentia mea este sa merg in paralel si cu tinerea evidentei contabile la acest SRL, pe durata nedeterminata, ca sa nu mai am si alte costuri.
3.Exista vre-o incompatibilitate care ar putea apare din mentinerea ambelor raporturide munca ?
Multumesc anticipat