avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Activitate nekrous

Activitate nekrous

Multumesc de raspuns. Cuvantul 'construit' e putin exagerat, 'amenajat' e mai potrivit. Mentiunile dvs sunt evident de bun simt si sunt de acord cu ele, dar ati omis intrebarea mea de esenta: are sau nu constructorul obligatia de a asigura spatii publice de parcare sau nu?

Ma gandesc ca poate planul urbanistic impune astfel de clauze.

Am uitat sa mentuonez ca nu am avut loc de parcare inclus in contractul apartamentului.
Buna ziua,

Am cumparat un apartament intr-un bloc nou. Conform planului, blocul are adiacente un numar de locuri de parcare supra-terane. Ni s-a oferit optinuea de a cumpara un loc de parcare contra sumei de 4000 EUR; pretul fiind mare, fie el si platit in rate, am ales sa refuzam. Majoritatea vecinilor au procedat la fel.

In prezent parcam pe numeroasele locuri libere, inca necumparate de veninii nostri. (motivul pentru care ele sunt libere este ca zona este inca slab populata)

Constructorul face presiune pe noi pentru a le cumpara in rate si chiar a comunicat ca va bloca locurile necumparate, pentru a ne forta sa le cumparam.

INTREBARI:
1) Este legal sa construiesti un bloc de locuinte si sa asiguri parcarea doar contra cost?
2) Nu are constructorul obligatia de a asigura si locuri gratuite, accesibile tuturor?
3) Care sunt drepturile noastre, ca cetateni, in privinta spatiului public? Unde putem parca daca constructorul blocheaza locurile construite de el si primaria nu are prevazute parcari publice (fie si cu telpark) in zona respectiva?

Buna ziua,

O cronologie scurta:
1) Domnul X cumpara un teren agricol in 1945
2) In anii 60, statul confisca acest teren si il trece in intravilan, construind pe acesta locuinte
3) In 1991, domnul X deschide un dosar de despagubire pe legea 18/1991
4) In prezent, evaluatorul trebuie sa faca evaluarea.

Intrebare: e posibil, in orice fel, ca evaluatorul sa incerce evaluarea terenului la nivelul unui teren agricol, desi terenul este bine identificat, ca facand parte din intravilan?

Multumesc!
Buna ziua,

Daca evaluez acum un teren intravilan, in 'zona 2', cu utilitati, acces, regim de constructie fara limitari, intr-un municipiu de 100.000 locuitori, la ce scadere ma pot astepta fata de anul 2008?

Nu pot amana evaluarea, desi mi-as dori, pentru ca piata sa se dezghete si preturile sa devina mai relevante, printr-un numar mai mare de tranzactii. Dar nu pot! Ca urmare, dvs. ca evaluatori, cu cat ati evalua in scadere, datorita crizei, un metru patrat de teren, care acum un an valora 100 EUR/mp?

Daca as vrea sa vand cu orice pret, stiu ca ar trebui sa ofer terenul la jumatate din pret! Dar un evaluator cum procedeaza, date fiind conditiile actuale? Ma va evalua la 50 EUR/mp sau la mai mult? Si daca mai mult, de ce?

Mii de multumiri!
Buna ziua,

Pe traseul solutionarii unui dosar de despagubire bazat pe legea 10/2001 si 247/2005, am intentat un proces unei autoritatilor locale comuna mea natala. Motivul: necesitatea coretarii unei hotarari emise anterior - hotarare favorabila acordarii de despagubiri, dar cu cateva erori.

Procesul a fost solutionat in favoarea mea si, prin decizia definitiva, instanta a impus autoritatilor locale emiterea unei corectii la hotararea anterior emisa.

Din momentul in care a fost emisa decizia definitiva si pana in prezent au trecut 5 luni. Ciclul autoritatilor locale implica nu doar primaria comunala, ci si autoritatea judeteana, fiecare cu comisiile lor de fond funciar.

Intrebari:
- care este un termen rezonabil de asteptare pana cand autoritatile imi vor emite actul de care am nevoie?
- ce pot face pentru a-i stimula sa se miste mai repede?
- caror autoritat ma pot adresa pentru a afla situatia curenta?

Multumiri de ajutor,
Adriana
In legea 247 se spune ca evaluarea se face "la data solutionarii notificarii". De aici dubiul meu legat de data. Va multumesc pentru lamurire.
Buna ziua,

Sunt indreptatita la despagubiri pentru confiscarea abuziva unui teren intravilan in anul 1959, in judetul Bihor.

Pe baza legii 10/2001, am creat un dosar de despagubire, care mi s-a solutionat in anul 2003, in septembrie, cu o hotarare ce propunea acordarea de despagubiri in echivalent. De atunci am mai depus si toate actele necesare conform legii 247/2005, dar nu am primit nici o despagubire.

In urma cu 3 luni, in Ianuarie 2009, am primit o convocare din partea evaluatorului, pentru a mi se evalua terenul. Evaluatorul insa a cerut cateva acte aditionale. Asta a intarziat evaluarea cu 3 luni si ma astept sa mai dureze inca 2 luni pana toate actele vor fi primite de evaluator.

Intrebarea este: cand ma voi prezenta la evaluare din nou, care va fi valoarea de piata luata in considerare pentru acel teren? Cea din 2003 (data solutionarii dosarului), cea din ianuarie 2009 (data convocarii initiale la evaluare) sau cea din momentul evaluarii (probabil prin Iunie 2009)?

Va multumesc,
Adriana
Scuze pentru absenta detaliilor! :">

Terenul respectiv se afla in zona intravilana a orasului Turnu-Severin.
Blocurile au fost construite dupa anul 1965, de catre institutiile locale.
Dosarul cu notificarea si actele doveditoare ale proprietatii l-am trimis de fiecare data de la aparitia legii 10 in 2001 si de fiecare data cand aceasta a fost amendata de alte legi sau ordonante, inlcusiv legea 247/2005.

Punctul neclar pentru mine este urmatorul: care este solutionarea probabila pentru aceasta notificare, dat fiind faptul ca retrocedarea in natura este imposibila:
- refuzul retrocedarii, in ciuda actelor doveditoare?
- oferta de teren cu valoare similara?
- oferta de titluri ale fondului Proprietatea ? (ce valoare reala au aceste titluri?)
- bani

Mii de multumiri pentru orice opinie!! =D>
Scuze pentru absenta detaliilor! :">

Terenul respectiv se afla in zona intravilana a orasului Turnu-Severin.
Blocurile au fost construite dupa anul 1965, de catre institutiile locale.
Dosarul cu notificarea si actele doveditoare ale proprietatii l-am trimis de fiecare data [catre prefectura locala] de la aparitia legii 10 in 2001 si de fiecare data cand aceasta a fost amendata de alte legi sau ordonante, inlcusiv legea 247/2005. Recent am primit o notificare de receptie a acestui dosar.

Punctul neclar pentru mine este urmatorul: care este solutionarea probabila pentru aceasta notificare, dat fiind faptul ca retrocedarea in natura este imposibila:
- refuzul retrocedarii, in ciuda actelor doveditoare?
- oferta de teren cu valoare similara?
- oferta de titluri ale fondului Proprietatea ? (ce valoare reala au aceste titluri?)
- bani

Mii de multumiri pentru orice opinie!! =D>
Ca personana fizica, am facut o cerere de retrocedare pentru un teren de 5ha, preluat abuziv de stat, pe care acum sunt construite blocuri.

Dosarul a fost trimis si am primit notificare de receptie. Dosarul contine toate documentele ce dovedesc proprietatea.

Conform experientei dumneavoastra, care sunt caile probabile de solutionare ale acestei cereri de retrocedare?