Vă rog mult să mă ajutaţi cu o clarificare la următoarea problemă. Am avut un proces pentru atribuirea unui titlu de proprietate în baza Legii 18/1991. Aveam procesul verbal de punere în posesie, dar s-a intarziat foarte mult, anui de zile, cu eliberarea Titlului de Proprietate. Am caştigat procesul, iar în hotărârea definitivă se spune: " Obligă Comisia Judeţeană de Fond Funciar... să elibereze T.P. pentru suprafaţa de 3 ha, teren identificat în cadrul raportului de expertiză , efectuat în cauză de expert (numele expertului) . Obligă O.C.P.I. să elibereze actele în vederea eliberării Titlului de Proprietate". Vă rog mult să-,mi spuneţi ce anume înseamnă această din urmă sintagmă, referitoare la OCPI :. "Obligă O.C.P.I. să elibereze actele în vederea eliberării Titlului de Proprietate". Ce acte trebuie să elibereze OCPI? Mulţumesc mult
Din experienţa personală, cred că puteţi. Vă relatez cazul meu. Eu am văzut pe portalul instanţelor că o rudă a introdus un dosar pentru atribuirea unui teren. Stiam că este vorba despre un teren pe care il detineam eu, pentru că mi-a comunicat in mai multe randuri ca vrea o parte din teren. Pentru ca eu să nu aflu de proces, a chemat in judecata doar comisia locala de fond funciar, insă pe mine nu m-a dat in judecata, deci NU eram parte in dosar. Asadar, eu, afland de pe internet despre acest dosar, am angajat un avocat care a putut consulta dosarul imediat, deci inainte de depunerea cererii de interventie. Sigur, s-a dus la arhivă cu dovada că terenul in litigiu este al meu, dar ideea este că a consultat dosarul la 3-4 zile după ce a fost inregistrat la instanţă, iar cererea de intervenţie a depus-o doar la primul termen.
Problema este că eu am toate coordonatele terenului stabilite prin hotărârea judecătorească. Deci, localizarea este stabilită cu exactitate, cu tot "inventarul de coordonate" înscris, cu planul de amplasament şi delimitare. Deci, nu pot înţelege cum poate fi aplicată, în aceste condiţii, menţiunea "teren fără localizare certă"? Hotărârea judecătorească definitivă nu are nicio valoare? Mi se pare o contradicţie flagrantă între documentele pe care le am eu - cu toate coordonatele topografice stabilite şi "parafate" prin hotărâre judecătorească - si această menţiune pe care o aplică OCPI
În lege scrie că se poate schimba amplasamentul, nu este interpretarea mea. Imi cer scuze, dar eu am adresat întrebarea cuiva care cunoaste legislaţia de profil.
Evident că am angajat un expert topograf, doar nu-şi imaginează cineva că fie care îşi face cadastrul singur...
Deci, rugămintea mea este să-mi răspundă cineva care cunoaşte cum se aplică prevederile Ordinului 700/2014, art. 86.
Multumesc mult
Vă adresez rugămintea să mă ajutaţi cu un sfat la următoarea problemă. Deţin o suprafata de teren obţinută prin Legea 18/1991, pentru care mi s-a acordat titlul de proprietate in urma unei actiuni in instanta. In cadrul procesului, a fost efectuat si un raport de expertiza tehnică judiciară, realizat de un expert judiciar. Hotărârea instanţei a fost: aceea că obligă Comisia Judeţeană de Fond Funciar să elibereze Titlul de Proprietate pentru suprafaţa de 4 ha, teren identificat în cadrul raportului de expertiză , efectuat în cauză de expert (numele expertului) . Obligă O.C.P.I. să elibereze actele în vederea eliberării Titlului de Proprietate".
In luna decembrie am depus actele pentru efectuarea cadastrului si intabulare si am citit, pe site-ul OCPI, la secţiunea "stadiul lucrării", despre un raport de completare in care se spune că fiind teren retrocedat si fiind amplasat intr-o zonă unde nu a fost aprobat încă planul parcelar, prima înregistrare se va face conform art.86 din Ordinul 700/2014, adică, pe scurt, ca se va face menţiunea: «Imobil înregistrat în planul cadastral fără localizare certă datorită lipsei planului parcelar».
Precizez, încă odată, că, prin hotărâre judecătorească mie mi-a fost atribuit un teren cu amplasare clar determinată, cu toate coordonatele aferente stabilite prin raportul de expertiză tehnică judiciară, înscrise în hotărârea judecătorească.
Vă rog să mă sfătuiţi ce trebuie să fac, deoarece este vorba despre o suprafaţă de pădure care este incă neexploatată, pentru care eu plătesc pază de 5 ani de zile, plătesc impozitul aferent, iar in art. 86 invocat de OCPI se spune că având menţiunea "fără localizare certă" mi se poate schimba amplasamentul, se poate modifica geometria terenului si suprafata.
Vă rog să nă ajutaţi cu un sfat. Vă multumesc foarte mult
Dar eu am localizare certă, am hotărâre judecătorească cu precizarea exactă a amplasării terenului, cu toate coordonatele aferente înscrise. Din moment ce coordonatele sunt trecute în actul judecătoresc, cum poate fi "fără localizare certă"? Hotărârea judecătorească definitivă este anulată de OCPI?
Vă adresez rugămintea să mă ajutaţi cu un sfat la următoarea problemă. Deţin o suprafata de teren obţinută prin Legea 18/1991, pentru care mi s-a acordat titlul de proprietate in urma unei actiuni in instanta, eu fiind reclamant iar parât fiind Comisia de fond funciar. In cadrul procesului, a fost efectuat si un raport de expertiza tehnică judiciară, realizat de un expert judiciar. Hotărârea instanţei a fost: aceea că obligă Comisia Judeţeană de Fond Funciar să elibereze Titlul de Proprietate pentru suprafaţa de 4 ha, teren identificat în cadrul raportului de expertiză , efectuat în cauză de expert (numele expertului) . Obligă O.C.P.I. să elibereze actele în vederea eliberării Titlului de Proprietate".
In luna decembrie am depus actele pentru efectuarea cadastrului si intabulare si am citit, pe site-ul OCPI, la secţiunea "stadiul lucrării", despre un raport de completare in care se spune că fiind teren retrocedat si fiind amplasat intr-o zonă unde nu a fost aprobat încă planul parcelar, prima înregistrare se va face conform art.86 din Ordinul 700/2014, adică, pe scurt, ca se va face menţiunea: «Imobil înregistrat în planul cadastral fără localizare certă datorită lipsei planului parcelar».
Întrebarea mea este cum se poate aşa ceva, în condiţiile în care eu am hotărâre judecătorească prin care se spune exact ce teren deţin, fiind identificat prin expertiza tehnico-judiciară (raport depus si el la OCPI)? Cum să fie "fără localizare certă" când localizarea este precizată în hotărâre judecătorească?
Vă rog sî mă sfătuiţi ce trebuie să fac, deoarece este vorba despre o suprafaţă de pădure care este incă neexploatată, pentru care eu plătesc pază de 5 ani de zile, plătesc impozitul aferent, iar in art. 86 invocat de OCPI se spune că având menţiunea "fără localizare certă" mi se poate schimba amplasamentul, se poate modifica geometria terenului si suprafata.
Multumesc foarte mult