Ieri am fost sa fac pasaport pentru copil minor de 2 ani. Dupa mai bine de 3 ore la rand cand am ajuns la ghiseu mi sa zis ca nu se poate face din cauza ca sotia este de nationalitate straina si ca trebuie sa fac la notar o declaratie ca da acceptul ca minorul sa aiba pasaport romanesc. Desi sotia era cu mine si vorbeste romaneste si intelege romaneste dar nu scrie in romana. Acum trebuie sa cheltui inca 200 lei la notar si traducator desi nicaieri nu este mentionat asa ceva. Stie cineva daca este asa ceva mentionat undeva?
Am o problema si as dori sa vad daca poate cineva sa ma ajute.
Vreau sa trascriu in Bucuresti actul de casatorie si de nastere ale copiilor. Sunt casatorit in Africa de Sud si am doi copii.
Aici la consulat mi sa spus ca e mai usor si mai rapid ca transcrierea sa se faca in Romania.
Daca stiti cumva cam cat ar dura sa se faca trascrierea, daca exista o cale mai rapida chiar daca costa mai mult si daca exista vreo companie care se ocupa cu asa ceva si cam cat ar dura.
Am cam vreo 40 de zile la dispozitie si am toate actele necesare si apostilate. Doar sa le trascriu si autentificat la notar care nu dureaza decat maxim 3 zile.
Va rog sa ma ajutati daca se poate.
Ma scuzati ca va deranjez dar poate puteti sa ma ajutati in urmatoarea problema care o intampin.
Sunt cetatean roman care traiesc in ultimii 10 ani in Africa de Sud, sunt casatorit de 10 ani aicea cu un cetatean din Africa de Sud si avem doi copii.
Acum incerc sa transcriu si sa legalizez actul de castorie si actele de nastere ale copiilor mei.
Am reusit sa fac toate actele legalizate aicea in Africa de Sud cu apostila de la Haga.
Singura problema ramane ca consulatul Roman imi cere cartea de identitate. Din pacate e expirata. Fratele meu a fost sa se intereseze ce acte necesita in Romania sa fac cartea de identitate. La politie i sa zis ca pe langa documentul de la mine ca ii dau dreptul sa aplice pentru carte de identitate in numele meu mai trebuie si certificatul de casatorie transcris in Romana.
Consulatul zice ca nu poate sa il transcrie fara actul de identitate.
Va rog daca puteti sa ma ajutati sa rezolv aceasta problema.