avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Activitate adrianilies

Activitate adrianilies

Răspuns la discuția Demisia
Multumesc
Discuție Demisia
Un angajat isi da demisia. El mai are de luat 8 zile de concediu de odihna din anul anterior, 2017, plus cele aferente perioadei lucrate in anul acesta.
In temenul de preaviz poate sa isi ia concediu de odihna ?
Buna ziua,
Zilele trecute in art.139 Codul Muncii, Sarbatorile Legale.
Acordarea lor este obligatorie pentru angajator sau nu? Intreb, angajatorul trebuie sa-si intocmeasca programul de munca in functie de acest articol din Codul Muncii? Adica daca este obligat angajatorul sa intrebe daca angajatul este de acord, sau nu, sa munceasca in ziua de 01.05.2018? Daca nu este de acord, poate fi obligat sa lucreze pe acea data, stiind ca este o zi de marti, sau angajatorul inainte de intocmirea programului pe luna Mai intreaba angajatii daca sunt sau nu de acord sa lucreze pe acea data, sau nu, cu compensatiile ce decurg din Contractul Colectiv , intocmindu-si programul in functie de raspunsul acestora? Acelasi lucru este si cu data de 28.05.2018, Rusaliile.
Nu este vorba de o societate ce are ca program foc continu, unde activitatea nu poate fi oprita. Este vorba de o societate de productie unde intr-adevar se lucreaza 7 din 7, dar activitatea pote fi oprita. In Contractul Colectiv este trecut " La locurile de munca unde datorita specificului muncii nu exista posibilitatea incadrarii in durata normala a timpului de lucru, societatea va stabili, dupa caz, alte forme de organizare a timpului de lucru(tura, tura continua, turnus, program fractionat, activitate continua, program de lucru inegal, program individualizat etc.).
Mentinez ca programul se intocmeste lunar si este anuntat de obicei pe data de 25 a lunii premergatoare.
Multumesc .
Revin cu completari. In CCM 2017-2018 Conform art. 2.2 din contractul mai sus amintit ”Prevederile prezentului Contract se aplică tuturor salariaților societatii ...., indiferent de data sau durata angajării, de tipul de contract individual de muncă aplicabil ori de afilierea lor la organizațiile sindicale din unitate.” La capitolul III. Adaosuri la salarii
Articolul 51
51.1. Adaosurile la salariul de bază sunt:
c) Partea variabilă în funcție de rezultate, realizare indicatori și obiective (Prima de obiective/performanță) conform Anexei 8.
Iar Anexa 8 - Prima de obiective (parte variabilă) Indicatori și sume acordate – linii de produs Muncitori - Obiectiv / indicator Sumă brută / pers. / lună
Securitate şi mediu – 0 accidente și 0 incidente de foc/mediu - 70 lei

Menționăm că în luna Aprilie a avut loc un accident de muncă la S.C............. S.A. Accidentul de muncă la care se face referire a fost victimă un salariat al ADECCO România și a fost inregistrat ca accident la ADECCO România. Accidentul de muncă nu a fost al unui salariat al S.C. .......... S.A.
Vă rugăm să ne spune-ți punctul dumneavoastră de vedere în legătură cu problema menționată. V-am adaugat si textul articolelor din contract referitoare la speta in cauza. Dacă a fost sau nu încălcat contractul colectiv de muncă de către angajator.
Acel bonus de 0 accidentete se da la toti salariatii daca nu sunt accidente sau nu se da la toti salariatii societatii, daca este un accident. Deci la ceea ce ma refer in speta prezentata este ca din cauza accidentului salariatului Agentului de munca temporara si nu a accident al unui salariat al societatii, toti salariatii societatii nu au primit bonificatia impreuna cu salariatii Agentului de munca temporar. Iar eu spun ca nu este corect ca sa raspunda salariatii societatii pentru fapta salariatilor unui al angajator, Agent de munca temporar.
Buna ziua,

In contractul Colectiv Colectiv de Munca la nivel de unitate, este prevazuta o bonificatie de 70 lei pentru indeplinirea unui indicator, cazul de fata " 0 accidente de munca". In cadru firmei lucreaza si angajati ai unei Agentii de munca temporara. Un angajat al acestei agentii a avut un accident de munca. Patronatul nu a acordat bonificatia pe luna respectiva motivand accidentul de munca. Desi am mentionat ca persoana accidentata nu este angajat al societatii, si in CCM negociat este mentionat expres intr-un articol distinct, cum ca acest contract se aplica salariatilor societatii. Reprezentantii patronatului mi-a raspuns solicitarii cum ca conform Codului Muncii si HG 1256/2011 decizia lor e corecta. Oricat am adus ca argument ca un cotract daca este incheiat este legea partilor negociante si daca nu este stipulat nimic in acesta despre o terta parte ea nu face parte din contract iar uneia dintre parti aici salariatii societatii nu i se poate impune raspunderea pentru fapta altuia.
Va intreb daca am sau nu am dereptate?
Ce se intelege prin " ore libere platite " din art. 122 pct 1.CODUL MUNCII.