avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Activitate Beni1984

Activitate Beni1984

Mulțumesc frumos!
Bună ziua! În județul Arad, niște funcționari au fost declarați incompatibili pentru că erau și angajați ai unor școli. Dacă un funcționar public are normă parțială în învățământ este declarat incompatibil?
O instituţie de învăţământ preuniversitar nu ia în calcul experienţa de 17 ani ca asistent universitar a unui cadru didactic, în specialitatea diplomei, şi îl încadrează ca debutant în învăţământ. Este corect?
Bună ziua!
Aş aprecia dacă mi-ar putea oferi cineva un punct de vedere referitor la următoarea situaţie: am activat, timp de 1 an, într-o instituţie subordonată unui Consiliu Judeţean (cu statut de personal contractual). Consiliul Judeţean a desfiinţat structura subordonată şi a preluat personalul (încă 1 an de atunci, ca funcţionar), Pentru a promova în treaptă, de la consilier I, la consilier I A, trebuie să treacă termenul legal de când am fost încadrat în noua instituţie, prin preluare, sau de la momentul angajării iniţiale?
Da.
Bună ziua!

Noua lege a salarizării unitare prevede, la Art. 18 — (1) Pentru munca [...] prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se aplică prevederile Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare.

În Legea nr. 53/2003, Art. 132. (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Se poate solicita un spor la salariu/o zi liberă în plus sau reducerea timpului de lucru, prin prisma prevederilor celor două legi?
Terenul a fost identitificat în registrul agricol, alături de alte două parcele, care au fost de asemenea naționalizate, după 1962. Pe unul dintre terenuri, care nu a mai fost folosit de familie după 1990, se pare că s-a construit o locuință, în circumstanțe necunoscute. Există vreo posibilitate de despăgubire pentru acel teren?
E o întrebare bună. Terenurile au fost retrocedate după 1989, unii proprietari au făcut măsurători cu experţi autorizaţi şi şi-au reconstituit titlurile de proprietate sau cum s-or numi. Cred că bunica nu a făcut tocmai la fel. De comun acord cu vecinii, au delimitat proprietăţile cu ţăruşi din lemn şi atât. E vorba de o fâneaţă pe un deal.
Bunicii mei au cumpărat un teren, pentru care nu avem acte. Nu știm dacă au făcut o chitanță de mână sau acte la notar.

Terenul, extravilan, a fost naționalizat și, după revoluție, a fost folosit de familie, dar tot fără acte. Bunicii au decedat, au doi copii în viață și un al treilea decedat. Nu s-a dezbătut nicio succesiune.

Primăria cere familiei să dovedească, printr-un act, proprietatea asupra terenului, altfel vor fi pierdute drepturile de proprietate asupra lui.

Unde ar putea fi găsite acte care să dovedească proprietatea, dacă acestea există? La Arhivele Statului? Terenul e în județul Suceava. Cum s-ar putea dobândi acte noi de proprietate?
Funcționarii care lucrează de marți până sâmbătă au dreptul la un spor salarial pentru ziua de sâmbătă lucrată? Dacă da, este prevăzut un procentaj pentru asta?