avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Activitate roxananicoletaarh

Activitate roxananicoletaarh

Răspuns la discuția Plan casa
In ianuarie a fost adusa o completare a legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor in constructie. Puteti inscrie in cartea funciara casa cu ajutorul administratiei locale care va emite certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției - emis/emisă de catre autoritatea locală în baza urmatoarelor acte:
– expertiză tehnică cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie, și
– documentație cadastrală.
Pentru pasul 2- extindere casa- va trebui sa aveti un proiect intocmit de arhitect ( se va realiza releveul- compartimentarea interioara existenta,planuri, fatade, suprafete totale) si propunere. Veti cere un certificat de urbanism pentru extindere- dureaza 30 de zile- veti primi o lista cu autorizatii pe care trebuie sa le obtineti-electrica, gaze, apa, salubritate, telefonie si altele dupa caz-avize care se ataseaza proiectului de arhitectura in vederea obtinerii autorizatiei de constructie. Aveti grija insa, emiterea certificatului de urbanism nu tine loc de autorizatie de constructie.
Buna ziua, am primit o plata cu întârziere 3 luni, în contract am secțiune de penalitati 0.3% din valoarea contractului. Intrebarea e daca exista o lege conform căreia sunt obligată să facturez si penalitati sau ramane la latitudinea mea ? In cazul unui control pot organele fiscale sa o identifice ca o obligație?
Răspuns la discuția Plan de urbanism zonal PUZ
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform" legii 350/2001, SECȚIUNEA a 4-a Inițierea și finanțarea activităților
Art. 50.
Inițiativa elaborării documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism aparține colectivităților locale, prin autoritățile deliberative și executive, Guvernului, precum și persoanelor fizice sau juridice interesate în amenajarea teritoriului și în dezvoltarea localităților.
Art. 51. -
(1) Activitățile de amenajare a teritoriului și de urbanism, prevăzute în prezenta lege, se finanțează din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, precum și din bugetul de stat, prin Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței, precum și de persoane juridice și fizice interesate în dezvoltarea unei localități sau a unei zone din cadrul acesteia.
(2) Autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetele anuale fonduri pentru elaborarea sau actualizarea, după caz, a planurilor de amenajare a teritoriului, a planurilor de urbanism și a studiilor de fundamentare necesare în vederea elaborării acestora.
Art. 52. -
Pentru desfășurarea unor activități comune de amenajare a teritoriului și de urbanism, pentru realizarea unor obiective de interes general, consiliile județene se pot asocia sau, după caz, pot colabora, în condițiile legii, cu persoane juridice sau fizice din țară sau din străinătate în scopul atragerii de fonduri suplimentare.
Art. 53. -
Autoritățile administrației publice locale participă la finanțarea planurilor de amenajare a teritoriului, a planurilor urbanistice generale care intră în competențele de aprobare, precum și la urmărirea realizării acestora, potrivit legii.
Art. 54. -
(1) Planurile urbanistice zonale și planurile urbanistice de detaliu privind realizarea unor obiective de interes public, precum și pentru zone protejate se finanțează din bugetul de stat ori din bugetele locale.
(2) Alte planuri urbanistice zonale sau de detaliu, în afară de cele precizate la alin. (1), se finanțează de persoanele juridice sau fizice interesate, cu sprijinul, după caz, al autorităților administrației publice locale.
Art. 55. -
Finanțarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism cu caracter deosebit, pentru zone și localități care necesită cercetări și studii complexe, se face și din fonduri destinate cercetării, dezvoltării regionale și altele, în condițiile stabilite de ministere și de alți factori implicați."
Sectuiunea a VI-a
(7) P.U.Z. și regulamentul local de urbanism aferent acestuia, odată aprobate, devin acte de autoritate ale administrației publice locale, opozabile în justiție. După aprobare, P.U.Z. și regulamentul local de urbanism aferent acestuia sunt utilizate la:
a) eliberarea certificatelor de urbanism și emiterea autorizațiilor de construire pentru obiective din zona ce face obiectul P.U.Z.;
b) fundamentarea solicitărilor unor fonduri europene sau de la bugetul de stat pentru realizarea obiectivelor de utilitate publică;
c) declanșarea procedurilor legale pentru realizarea de investiții ce implică exproprieri pentru cauză de utilitate publică;
d) respingerea unor solicitări de construire neconforme cu prevederile P.U.Z. și ale regulamentului local de urbanism aferent acestuia, aprobate;
e) alte operațiuni ale compartimentelor de specialitate ale autorităților administrației publice locale.
Asadar, finantarea se face de cei interesati, iar dupa aprobarea puz-ului, nu sunt obligati sa plateasca cota parte din valoarea elaborarii. Insa, depinde foarte mult daca cei care refuza sa se implice in finantare au constructii existente sau urmeaza sa isi construiasca, pentru ca odata elaborat puz-ul, acesta vine cu o serie de reglementari care s-ar putea sa nu le fie convenabile. Discutati cu cei care elaboreaza Puz-ul, poate exista zone de interes public (parc, centru multifunctional, zona comuna pentru locuitori) si atunci ati putea implica si autoritatile sa vina in sprijinul finantarii.
am in contract o categorie de Litigii prin care daca nu exista intelegere pe cale amiabila, atunci litigiile se rezolva prin instanta competenta, instanta care e in raza sediului prestatorului. Inseamna ca deja nu mai e cazul unei solutionari amiabile?
Unui client căruia i-am prestat servicii în baza unui contract a solicitat o notificare-convocare printr-un avocat, în care îmi solicită clarificări legate de activitate mea din baza contractului.
Ar trebui să mă prezint la întâlnire cu un avocat care sa mă reprezinte ? Ce urmari poate avea această convocare dacă avocatul consideră că nu am îndeplinit clauzele contractului? Mai poate participa o terță persoană din partea clientului, cu care nu are contract si fata de care nu am nicio obligativitate(care probabil ar pune paie pe foc )? Clientul și-a mințit avocatul, acesta afirmând in convocare ca s-a achitat valoarea contractului, deși el are o factură restantă. Mă pot folosi de această situație?
Răspuns la discuția A căzut jumătate din casa.
Cereti certificat de urbanism de la primarie si luati legatura cu un inginer de structura pentru a va face expertiza prin care sa constate starea actala, urmand apoi sa faceti cerere demolare.
Daca sunt administrator si asociat la doua societati diferite, pot face cerere pentru a primi o semnatura electronica valabila pentru ambele situatii?
Discuție Platitor TVA
Buna ziua,
In ce stadiu se afla proiectul de marirea plafonului pentru neplatitorii de tva de la 220.000 la 300.000?
Pentru anul 2017 stiu ca e 220.000 (62.000 euro), e posibil ca pe 2018 sa se revina la plafonul de 35.000 de euro?
Buna seara. Deschiderea unui cont la trezorerie se poate face doar in localitatea in care e inregistrata firma, sau fiind sediul in provincie, se poate deschide si la Bucuresti?
Care sunt actele necesare si programul de lucru la trezorerie?
Buna seara, as dori sa aflu cum se incheie un contract care tine loc de comanda ferma, cum arata. Factura se poate elibera in baza comenzii?