@ruh01
Legislaţia cu relevanţă în speţă este destul de stufoasă, iar cercetarea ei şi găsirea de răspunsuri clare pentru întrebările dvs. presupun un efort care, de regulă, nu este gratuit.
Reperele legislative ar fi:
- O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice; v. art. 6 pct. 34, art. 11 şi urm., dar. v. şi contravenţiile;
- H.G. nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice; v. art. 19 şi urm.
- O.M.A.I. nr. 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.
Le-am încărcat pe Internet pentru a vă uşura munca:
[ link extern ]
Cu privire la soluţia de la Teleorman, la numărul de dosar indicat se găsesc următoarele informaţii -
[ link extern ]
- data înregistrării dosarului:
18.03.2013 (O.U.G. nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule a intrat în vigoare la
15.03.2013) - acţiunea în contencios implică, de obicei, o procedură prealabilă care nu avea cum să fie parcursă în 3 zile, deci e clar că în speţa aceea temeiurile invocate privesc legislaţia anterioară O.U.G. nr. 9/2013;
- dispozitivul sentinţei arată:
Admite acţiunea. Obligă pe pârâtul Instituţia Prefectului judeţului Teleorman -SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE ªI ÎNMATRICULARE A VEHICULELOR să înmatriculeze reclamantului DIRICEL VALENTIN, autoturismul marca OPEL SAFIRA serie sasiu WOLOTGF75Y2042069, fără plata taxei de poluare, dar cu respectarea dispoziţiilor legale şi cu achitarea celorlalte taxe prevăzute de lege Ia act că reclamantul nu a solicitat cheltuieli de judecată ocazionate de solutionarea cauzei. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs va fi depusă la Tribunalul Teleorman Pronunţată în şedinţă publică, azi, 8 mai 2013. - instanţa a greşit denumirea taxei (nu era nici
taxă de poluare, nici
taxă pe poluare, ci
taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit Legii nr. 9/2012), însă este clar că nu se referea la ultimul avatar al acestei taxe: timbrul de mediu.
Nu vă bazaţi nici pe logică, nici pe cunoştinţele din viaţă sau din filme, atunci când apreciaţi asupra posibilităţii de invocare a "precedentului judiciar". În România acesta nu funcţionează aşa cum v-aţi aştepta. Jurisprudenţa poate fi invocată în scop persuasiv, nu pentru a obliga instanţa.