avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Activitate bighi89

Activitate bighi89

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Mircea SCALAT a scris:

Incorect! Fiecare apartament are un T de distribuire! Aşa că se poate debranşa! Însă rămâne chestiunea juridică a ACCESULUI ÎN LOCUINŢĂ!


Revin.

Trebuie asigurata instalatia si orice incapere unde pot exista scapari accidentale de gaze(asa zice ordinul si ntpe 2019), daca pe la acel T, exista scapari de gaze? Inteleg, il debransezi etc, insa asta nu inseamna ca nu pot exista accidente.

Ca nu au existat de cand a fost facuta instalatia e partea a -2-a.
La fel cum si verificarile si reviziile la asociatiile de proprietari de fiecare data au fost facute dupa ureche, ca a fost gasit x acasa, ca n-a fost, ca au bagat proba de presiune , insa pe x daca nu l-am gasit acasa, nu aveam cum sa dau proba admisa, caci daca iti bag 1 bar pe instalatie fara sa inchid robinetii de pe instalatie, vai de aragaze/plite etc.

Totul e discutabil si cu mare bataie de cap la instalatiile de gaze vechi, ce trec dintr-un apartament in altul.

PS: obligativitatea kit-ului de detectie este din 2008, fie ca va place sau nu, tot din 2008 exista o prevedere cum ca, daca grosimea geamului depaseste x mm este obligatorie montarea kit-ului de detectie. De asemenea, fiecare apartament unde exista aparat consumator de gaze cu flacara deschisa trebuie sa aiba priza de aer si grila de ventilatie... Nu are rost sa o lungim, daca o iei asa, in multe blocuri ar trebui sistata furnizarea gazelor.
la varianta asta:

- varianta 1, cei 2 proprietari pot fi deconectati de la gaze, in situatia in care de buna voie sau cu politia chemata de administratie la usa lor, se va demonta robinetul si se va monta un dop sigiland astfel instalatia pana la momentul in care vor fi deacord sa intre in legalitate

Ii puneti dop, dar ce rezolvati? daca pe la dopul acela vor exista scapari de gaze? pe la teu? Dar poate plesneste teava? Pentru asta este rolul detectiei.


Personal, singura solutie amiabila ar fi sa suportati ceilalti costurile pentru senzori, nu e ok, dar treceti peste impas.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce inseamna debransarea acelui apartament de la reteaua de gaze? Daca este bloc vechi, inseamna ca teava merge dintr-un apartament in altul, asa ca nu prea ai cum sa-l ocolesti, ori legislatia spune clar, daca teava trece prin apartament, este obligatorie asigurarea incaperii cu detector gaze, fie ca este racordate la instalatia comuna sau are punctul de consum busonat.
Doamna, se pare ca nu intelegeti un lucru, revizia/verificarea se face in anumite conditii. E simplu, distribuitorul/operatorul economic autorizat va poate spune ca face verificarea, de fapt, mai mult ca sigur ati vorbit cu un operator callcenter, dar va spus cum puneti instalatia respectiva in legalitate? Care sunt costurile sa o puneti in legalitate?etc.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
NTPEE 2018, a aparut in luna iunie. Ordinul 179 privind efectuarea VTP si RTP a IUGN, iar lista poate continua.

Se recomanda wireless din pricina usurintei cu care se monteaza, totodata, intra in obligatia proprietarului in cauza sa il tina in priza, altfel poate atrage dupa sine alte probleme in cazul unor scapari de gaze, bineinteles, daca se constata ca de la el a pornit.

Puteti ramane cu gazele sistate pana la punerea in legalitate a instalatiei de utilizare(comune/individuala)

Chiar daca are dop pe instalatie si nu sta in apartament, tot trebuie sa monteze senzorul, intru-cat instalatia trece pe la el prin apartament si de asemenea pot aparea scapari de gaze si acolo, acelasi lucru este valabil si pentru cei ce nu folosesc coloana asociatiei dar au separare de gaze, sunt cazuri cand sunt obligati sa monteze si senzorul de gaze al asociatiei pe langa senzorul de gaze montat pe instalatia de separare.

Problema este ca ANRE a facut legile dupa ureche, lasand loc de interpretare si dupa multe insistente, probleme aparute in teren, au strans cureaua si a aparut noul normativ unde nu mai este loc de interpretari.

Trebuie avut in vedere ca nu pot exista montati mai mult de 24 senzori de gaze la o electrovalva si implicit, se impune montarea a mai multor electrovalve, problema este putin cam delicata.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ori dumneavoastra sunteti informata gresit ori asociatia nu a stiut sa va explice.

Cert este ca nu exista o prevedere in ceea ce priveste durata de exploatare,in NTPEE2018 si nici in fostul NTPEE2008 nu a existat.

Dumneavoastra in momentul in care ati semnat contractul cu furnizorul(fie ca ati facut-o dupa liberalizarea pietei sau nu) v-ati obligat sa intretineti instalatia pe toata durata de exploatare.

Pe de alta parte, din 2008 a existat o prevedere in ceea ce priveste obligativitatea montarii electrovalvei cu senzor.
Aici va dau doar 2 motive stipulate in normativ:
-in incaperile unde pot exista scapari de gaze accidentale de gaze naturale
-unde grosimea geamului depaseste 4mm(pe scurt, unde exista geam termopan, este obligatoriu montajul, fie ca se face instalatie noua fie ca faceti verificarea periodica ori revizia).

Daca luati in calcul sutele, daca nu chiar miile de blocuri din romania, 90% din ele nu respecta/nu a respectat conditiile de functionare in siguranta prevazute in normativ.

Pe de alta parte, ANRE-ul a stat cu mainile in san pana anul trecut, cand a dispus periodic controale la firmele autorizate, ori a dat amenzi, ori i-a silit si a inceput sa impuna beneficiarilor/operatorilor economici sa monteze electrovalve cu senzori pe spatiile comune.

Si aici va loviti dumneavoastra:
Pe scurt,asociatia la momentul in care a permis unui singur apartament din cele 20-30 sau cate sunt pe scara, sa montateze geam termopan, teoretic a devenit obligatoriu montajul de electrovalva cu senzor pe instalatia asociatiei, cum ANRE considera casa scarii ca "incapere cu posibile scapari acidentale de gaze" (a se vedea informarea pe site in 12.12.2018 si NTPEE 2018 intrat in viguare in luna iunie a anului trecut si NTPEE2008) asociatia trebuia sa dispuna aceste masuri din 2008, ori in momentul in care instalatia nu a mai indeplinit conditiile de functionare in siguranta.

Prin urmare costurile trebuiesc suportate de catre cei care mai utilizeaza instalatia in cauza. de asemenea, cum in fiecare apartament, pe fiecare coloana a bucatariilor, exista un teu la care este sau era racordat un aragaz/plita, automat trebuie montat detector de gaze(presupunand ca majoritatea au geam termopan).

Pe langa cele amintite mai sus, in afara de cele mentionate, pentru efectuarea verificarii si reviziei, de la 01.01.2016 a intrat in vigoare ordinul nr.179 din 2015 fiecare verificare se face in baza unui proiect al instalatiei de gaze, cum majoritatea asociatiilor nu au proiectele la arhiva, si cum distrigazul sau orice alte distribuitor nu il au/gasesc in arhiva, povara refacerii proiectului pica tot pe beneficiarul instalatiei.

In concluzie, pentru ca pot scrie kilometri aici, fara sa ma repet, costurile nu mai pot fi rentabile in cele din urma, iar pentru o investitie de aproximativ 1800-2200 lei fara TVA cat este o instalatie pentru separarea consumului la bloc(totul variaza de lungimea apartamentului si de tipul electrovalvei montat "chinezarie sau nu"), mai degraba separati consumul, faceti proiectul de gaze si platiti doar ce consumati dumneavaostra(se stie de mult timp ca persoanele in varsta prefera sa se incalzeasca la aragaz iarna, in detrimentul termoficarii).

Bineinteles, firma care a venit sa va faca oferta, ar fi trebuit sa va mentioneze si sa va fi impus montajul electrovalvei cu senzor si pe coloana de separatie, si aici, costurile sunt suportate de catre cei care au contor individual, chiar daca vor refuza, nu vor avea incotro, iar daca au venit caldurile, vor incepe distribuitorii de gaze naturale sa sisteze alimentarea cu gaze naturale la blocurile unde nu sunt montate sisteme de detectie.

In cazul in care firma face rabat de la cele amintite mai sus, pentru orice abatere, amenda pleaca de la 10000 lei pentru fiecare operator economic prins pe picior gresit.

PS: trebuie avut in vedere situatia in bloc, daca este rentabila separarea(in cele mai multe cazuri este, pentru ca o data separati, costurile cu energia termica de la sistemul de termoficare vor fi din ce in ce mai mari la cei care nu sunt debransati)

PS2: Mare atentie, multe firme din dorinta de a da un pret mai mic decat ceilalti competitori de pe piata monteaza kit-uri de detectie ieftine, cu senzori ca dau alarme false de la diverse mirosuri(sigur sunteti destui in aceasta situatie).-ma lovesc frecvent de problema asta dar oamenii nu inteleg si se duc orbeste pe pretul cel mai mic.

PS3: Sunt cazuri in care Administratorul/Presedintele au manevre cu firmele, gen daca aduce x care se separa, are si el comision ori instalatia lor se executa gratis-ma lovesc frecvent de problema asta,

PS4: Daca faceti lucrarea, obligatii sa incheie contract de prestari servicii, chiar daca platiti 300-400 lei in plus, dar macar o faceti legal si nu incurajati plata la negru etc.