Buna ziua,
Sotia mea e cetatean strain, fara venituri.
Figureaza fara plata catre CNAS.
A nascut in iulie 2017.
Eu sunt cetatean roman, in prezent in concediu de crestere copil.
Trebuie sotia sa plateasca contributia CNAS (in prezent cam mare, practic alocatia copilului) sau exista vreun drept prin care sa nu plateasca sau macar, sa fie scutita de o parte din suma?
Singurele venituri sunt din indemnizatia mea de crestere copil + alocatie.
Plata contributiei ii e necesara pentru prelungirea permisului de sedere ca membru de familie.
Multumesc,
Valentin
Buna ziua,
*1 iunie: sotia s-a angajat cu contract de colaborare
*6 iulie: a nascut; 9 iulie - am platit nasterea la privat (ni s-a cerut bani mai multi, ca si cum n-ar fi fost asigurata public, dar momentan am platit mai putin, ramanand sa rezolvam situatia dupa)
*15 iulie: s-a virat prima datorie CAS de pe contract, normal, ptr iunie
*dupa 15 iulie: a aparut si pe siteul CNAS ca sotia e asigurata in sistemul public
*11 august: plata CAS pe iulie (luna nasterii)
Intrebare:
Exista vreo lege (sau regula CNAS) care spune ca daca in termen de 72 de ore nu i-am contactat ptr a rezolva situatia (deci pana la 12 iulie), trebuie sa platim 3000 de lei suplimentar ptr nastere?? - asta ne spun acum cei de la privat, desi le-am trimis dovezi (adeverinte) cu aspectele de mai sus, si incearca sa ne taxeze.
Totusi sotia era asigurata in momentul nasterii, chiar daca plata contributiei si deci actualizarea siteului s-au facut retroactiv (dar nu e cazul ptr toti angajatii?)
Multumesc,
Valentin I.
Buna ziua.
Am urmatoarea situatie: sotia este cetatean kazah, cu permis de sedere ca membru de familie.
A lucrat cu contract de 2 ore / zi pana prin luna mai, dupa care si-a dat demisia. Nu sunt sigur daca a avut o intrerupere de plata pana la contractul de colaborare (a se citi mai jos).
Nu a beneficiat de concediu de maternitate.
Pe 6 iulie a nascut la privat, acolo am avut o problema ca nu mai figura ca asigurata in sistemul CNAS. Am platit atunci suma mai mica, iar cei de la privat ne-au lasat sa rezolvam cu CNAS.
Ideea este ca sotia e in prezent cu contract de colaborare, iar societatea unde are contract - de la 1 iunie 2017! - a efectuat prima plata a contributiei CAS pe data de 15 iulie 2017 (retroactiv pt iunie). Avem adeverinta de la societate care specifica acest lucru.
Cu toate acestea, CNAS a taxat institutia medicala privata la pret intreg (fara asigurare), desi privatii au trimis adeverinta catre CNAS.
In concluzie, intr-adevar intre 6 iulie si 15 iulie nu era efectuata plata contributiei si sotia ATUNCI figura ca neasigurata pe site, DAR plata CAS s-a facut retroactiv pe 15 iulie iar in prezent, sotia figureaza ca asigurata pe siteul CNAS.
Deci la data nasterii, sotia era asigurata.
Ce ne sfatuiti sa facem pentru a rezolva? Cei de la spitalul privat ne-au propus sa mergem la CNAS, dar n-au specificat de ce au nevoie.
Este necesar sa mergem la CNAS sau institutia privata nu are dreptul sa ne taxeze deja, in baza adeverintei aduse?
E necesara o adeverinta de la CNAS de la care sa se specifice data inceperii asigurarii?
(PS. toata problema este cu siteul CNAS, pentru ca acolo scrie calitatea de asigurat, dar nu si DE CAND).
Multumesc anticipat,
V.I.
Multumesc. Este adevarat ca daca se opteaza pt 2 ani, se poate reveni mai devreme la munca (de comun acord cu angajatorul)?
Va multumesc frumos.
In acest caz, solutia e ca sotia sa demisioneze, urmand ca dupa nastere eu sa imi iau cele 15 zile de concediu, apoi imediat sa intru in CCC... Discutia despre suspendarea contractului meu presupun ca se va face in a 15-a zi de concediu (nastere).
Eu pot alege 2 ani, dar ma pot intoarce dupa 12 luni (daca aleg un an, pierd o luna)...
Este corect?
Va multumesc.
Si daca ea demisioneaza?
Buna ziua,
Doresc sa va adresez o intrebare bazata pe situatia de mai jos si sper ca puteti clarifica.
Sotia mea are contract de munca cu norma partiala (2 ore pe zi), de mai bine de un an.
Eu am contract de munca cu norma intreaga (lucrez asa de mai bine de 9 ani).
Dar - nu dorim ca ea sa intre in concediul de maternitate, deoarece ne-ar avantaja ca eu sa intru in concediul de crestere a copilului incepand cu data nasterii (si nu dupa minimul de 42 de zile calendaristice - ale concediului de maternitate).
(de fapt, cred ca inceputul ar fi dupa cele 15 zile lucratoare oferite tatalui drept concediu la nasterea copilului)
Imi puteti spune daca pot opta ca ea sa nu beneficieze de concediul de maternitate (astfel incat sa intru eu in CCC dupa cele 15 zile lucratoare de la nastere)?
PS. Nu stiu daca e relevant: sotia e cetatean strain cu domiciliul in Romania.
Cu respect, V.I.