avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Activitate Squid

Activitate Squid

Răspuns la discuția codul muncii -demisia la zi
In cazul demisiei "recomandate", care este data de inceput a preavizului? data puneri recomandatei la posta ori data la care angajatorul primeste "demisia" recomandata?

Va multumesc (si pentru raspunsurile anterioare).
Răspuns la discuția Durata preaviz
freeelis a scris:

Codul Muncii la art.81 alin.4 prevede ca , termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Asadar, trebuie vazut ce este stipulat in c.i.m. referitor la termenul de preaviz in cazul demisiei.
De exemplu, daca in c.i.m. este stipulat un termen de 15 zile pentru preaviz in cazul demisiei atunci acesta este termenul care trebuie respectat.


In acest caz, daca in c.i.m este scris clar, negru pe alb:
"c) perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice, conform Legii nr. 53/2003-Codul muncii sau contractul colectiv de munca;"
angajatul dupa 15 zile calendaristice este liber ca pasarea cerului ?
Am avut ub coleg care a demisionat si a fost aproape prostit ca durata preavizului, conform noi legislatii a muncii este de 20 zile lucratoare.
Deci in final 15 zile calendaristice ori 20 lucratoare?
Răspuns la discuția codul muncii -demisia la zi
freeelis a scris:

Demisia o faceti in doua exemplare , dintre care unul trebuie sa va parvina dvs cu numarul de inregistrare.


Daca se refuza inregistrarea demisiei, se poate trimite catre angajator prin intermediul unei recomandate?

Daca spre exemplu angajatul intra in concediu de odihna (20 de zile) si dupa citeva zile acesta demisioneaza, perioada de preaviz (15 zile) este inglobata in perioada concediului de odihna ori preavizul se deruleaza dupa terminarea concediului de odihna?
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra si pentru timpul acordat.
As avea inca o intrebare similara, cazul meu acum.
Suntem trei frati, tatal nostru a decedat. Apartamentul este proprietatea parintilor iar succesiunea dupa decesul tatalui meu nu este facuta inca. Care este cota fiecaruia dintre noi (parinte supravietuitor si trei copii) asupra apartamentului?

Va multumesc anticipat.
Buna seara,

As dori sa stiu cum se imparte o proprietate intre mama, trei frati si copilul celui de al patrulea frate (decedat). Ce cota revine fiecaruia? Alt aspect al acestei probleme este ca mama a vindut imobilul unuia dintre frati fara ca ceilalti sa fi facut vreun act de donare, vinzare a parti care se cuvine fiecaruia. Adica nu este normal ca celelalte persoane care ar avea drept de mostenire sa poata decide ce fac cu ceea ce detin din acel imobil (vinzare, donatie, etc). Va rog sa ma lamuriti in aceasta problema. Succesiunea este facuta dar nu stim daca si ce drept are fiecare asupra imobilului.

Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Divort +Partaj
Suma de bani cu care am participat eu la cumpararea apartamentului am primit-o de la tatal meu, cu titlu de imprumut. Acest imprumut fiind restituit din veniturile mele, eu avand salariul cu mult mai mare decat sotia.
Nu exista inscrisuri care sa ateste acest fapt (suma imprumutata si restituirea acesteia).
Discuție Divort +Partaj
Buna ziua...

In cazul in care dupa casatorie a fost achizitionat un apartament, la care eu am participat cu 65% din suma, pot pretinde acelas procent in urma partajului ? Ori fiecare beneficiaza de suma cu care a contribuit iar diferenta se imparte egal ?
Exemplu: apartamentul a costat 10.000EUR, eu contribuind cu 6.000 iar sotia cu 4.000.
Fiecare ia suma cu care a participat iar diferenta care ramane din suma cu care s-a vandut se imparte egal.
Este corect? Posibil?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
X-( In cazul in care jobul de casier este supervizat de o camera video.... care sunt drepturile mele ca si angajat? Sincer poate chiar trebuie sa ma scarpin... si nu pot din cauza acestei camere video. Ideea este... cred ca am totush dreptul la oarecare intimitate chiar daca sunt intr-o camera cu un seif plin cu bani.
Presupun ca aceasta camera trebuie sa filmeze spatiul unde se afla seiful si usa de acces in casierie, nu si pe mine. Este foarte stresant sa stai 12h cu obiectivul atzintit inspre tine. Ce prevederi legale sunt referitor la aceste aspecte de supraveghere? Va multumesc.
Discuție Fisa Postului
As dori o informatie in legatura cu fisa postului, si anume: este obligatorie? in cate exemplare se face? exista reglementare expresa referitor la acest aspect (la fisa postului ma refer). Ca angajat nu trebuie sa semnez asha ceva si sa primesc un exemplar?
Răspuns la discuția Absenta nemotivata de la serviciu
Va multumesc f mult pt raspuns. Cu sigurantza o sa apelez in continuare la acest forum. Next time :">