avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este modul de impartire al unui imobil ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este modul de impartire al unui imobil ca mostenire?

Buna seara,

As dori sa stiu cum se imparte o proprietate intre mama, trei frati si copilul celui de al patrulea frate (decedat). Ce cota revine fiecaruia? Alt aspect al acestei probleme este ca mama a vindut imobilul unuia dintre frati fara ca ceilalti sa fi facut vreun act de donare, vinzare a parti care se cuvine fiecaruia. Adica nu este normal ca celelalte persoane care ar avea drept de mostenire sa poata decide ce fac cu ceea ce detin din acel imobil (vinzare, donatie, etc). Va rog sa ma lamuriti in aceasta problema. Succesiunea este facuta dar nu stim daca si ce drept are fiecare asupra imobilului.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 12:32, 10 Iunie 2012
Cum adica succesiunea este facuta si nu stiti ce cota revine fiecaruia? Pai ar trebui sa scrie in certificatul de mostenitor cota fiecaruia.

Mostenirea se imparte dupa cum urmeaza:
25% sotiei supravietuitoare
18,75% catre fiecare dintre frati
18,75% catre nepot.

Nu ati spus daca imobilul a fost bun comun al sotilor sau propriu al sotului defunct. In principiu, sotia supravietuitoare nu poate vinde decat partea care ii revine, nu poate vinde ce nu are.
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra si pentru timpul acordat.
As avea inca o intrebare similara, cazul meu acum.
Suntem trei frati, tatal nostru a decedat. Apartamentul este proprietatea parintilor iar succesiunea dupa decesul tatalui meu nu este facuta inca. Care este cota fiecaruia dintre noi (parinte supravietuitor si trei copii) asupra apartamentului?

Va multumesc anticipat.
In cazul expus de dvs, in care bunul este comun al sotilor si nu exista nepotii fratelui decedat, cotele pe apartament sunt:
62,5% din apartament sotiei supravietuitoare
12,5% pentru fiecare din cei 3 frati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea averii dupa decesul ambilor soti IOANA223 IOANA223 matusa mea a decedat acum 13ani, tatal meu fratele matusii mele dupa decesul acesteia nu a deschis succesiunea pentru dreptul sau la apartamentul pe care ... (vezi toată discuția)
Copropietari - mostenire laura_agapy laura_agapy este vorba despre casa parinteasca,a parintilor mei.Tatal meu a murit acum 12 ani,s-a facut succesiunea atunci.acum 3 ANI a murit si fratele meu.Am facut ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa mama lia sfercea lia sfercea in urma decesului mamei am ramas 4 frati buni dupa mama, patrimoniul ei este 1/2 dintr-un apartament. ce cote revin fiecaruia dintre frati? cealalta jumatate ... (vezi toată discuția)