Inainte de a depune plangere penala asigura-te ca ai cel putin un martor care a fost de fata cand i-ai predat laptopul sau cand i l-ai solicitat si acesta a refuzat sa ti-l dea ;). ai termen 60 de zile pentru a depune plangere.
Sa iti dau un exemplu.daca partea vatamata reclama ca a fost lovita de x. dupa care revine cu o declaratie si spune ca de fapt s-a lovit singura. concluzia este ca fapta nu exista deci se propune NUP. fiecare declara pe propria raspundere sub sanctiunile prevazute de lege. un principiu spune ca ceea ce nu este dovedit inseamna ca nu exista.
Daca dvs. ati asistat la comiterea faptei sau puteti propune probe care sa conduca la aflarea faptuitorului si probarea acestuia veti fi audiat ca martor. daca partea vatamata si-a schimbat declaratia exista posibilitatea ca dosarul sa fi fost trimis la Parchet cu propunerea de NUP. puteti face o petitie la unitatea de politie la care se afla in lucru plangerea comunicandu-le ca puteti oferi detalii cu privire la plangerea formulata de X si cu aceasta ocazie fie veti fi citat pentru audiere fie veti primi un raspuns cu privire la dosar.
Cred ca va referiti la situatia in care o persoana a formulat o plangere penala impotriva dvs. In acest caz persoana care reclama are obligatia sa indice mijloacele de proba care sustin cele reclamate. in functie de continutul plangerii oferiti varianta dvs. cu privire la acuzatiile aduse. daca se dovedeste ca dvs sunteti autorul infractiunii sesizate se va incepe urmarirea penala impotriva dvs, in caz contrar se va dispune neinceperea urmaririi penale.
Persoana in cauza nu mai poate fi contactata?nu mai raspunde la telefon? adica ati intrebat-o despre suma datorata? poate nu a primit banii de la clienti sau poate este doar o neintelegere. sfatul meu este sa faceti un minim de verificari si apoi sa formulati plangerea.
Puteti redacta o petitie la unitatea de politie unde a fost formulata plangerea prin care sa solicitati sa va comunice daca exista inregistrata vreo plangere impotriva dvs. si in caz pozitiv pentru ce fapta.
Sesizati furnizorul de apa pentru a face o constatare ce se va materializa intr-un act intocmit de reprezentantii ApaNova si cereti debransarea celor care s-au legat ilegal la conducta de apa.Astfel puteti demonstra ca de fapt au existat mai multi consumatori.
Imi insusesc critica.intradevar este vorba de una dintre sanctiunile cu caracter administrativ prev. la art. 91 C.P. si mie imi suna mai mult a cauza civila, dar nu ma pot pronunta atat timp cat nu cunosc probatoriul administrat in cauza.
Finalitatea din punct de vedere penal a fost amenda penala aplicata administratorului, solutie care a fost argumentata de procuror si are la baza reglementarile Codului de procedura penala. Recuperarea prejudiciului se face in instanta civila, mai mult puteti sa va folositi de contractul incheiat cu firma respectiva si sa cereti recuperarea prejudiciului intru cat nu a fost respectata una dintre clauze, mai exact obligatia de a realiza si monta tamplaria de PVC. exista sansa ca persoana respectiva sa mai aiba bunuri sau sume ce pot fi executate.