avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Activitate Andrei19899

Activitate Andrei19899

Deducere personala.
Mă lamureste și pe mine cineva cum este cu deducerea asta personala? Sunt cam bătut în cap. Am salariu de 3423 lei brut și 1900 net. Pe fluturas apare deducere personala de 220 lei, de ce, nu știu. De curând prietena a născut (acum 2 saptamani) , copilul este pe numele meu , am dus certificatul de naștere la munca. Vreau să știu ce beneficii am, și cum este cu deducerea personala, că nu înțeleg nimic, am tot căutat pe net dar unii spun că pe lângă cei 1900 net ar trebui să mai primesc câțiva bănuți in plus. Va mulțumesc și o zi buna
Acest raspuns este de folos. Si ca sa va dau răspunsul. Firma (patroana) ofera bani si in avans si sub forma de împrumut. Care împrumuturile trec prin contabilitate. Dar mie mi sau oprit acele popriri pe fluturașul de lichidare. Si exact pe aceeași dată suma de la popriri sa băgat în foaia de imprumut, deci plătesc pe 1 luna de 2 ori aceeași sumă. Pt ca mi sa si oprit la lichidare dar acea suma figurează și în foaia de împrumut. Si din cate am inteles, acele popriri nu au ce cauta in fisa de împrumut.
Eu am vrut să știu . Din moment ce mi sa pus propirea pe salariu, si mi sa băgat si in fisa de împrumut. Deci pe data de .... mi sa oprit la lichidare, dar acele propriri sunt si in suma de împrumut. Cat sa ma explic de clar? Doar sa va arat dovezile.
Cred ca nu m-am exprimat corect sau nu ati inteles mesajul. Acele popriri mi sau oprit la lichidare. Dar in foaia de împrumut trebuie sa le mai plătesc o dată pe acea luna

Deocamdată doua. Dar arunca vina unii pe alții. Repet. Pe data de 31 august mi sau reținut 1080 lei. 580 propririle + 500 împrumut la firma ca nu avea de unde sa imi oprească 700 lei. Pt ca eu am fost in acea perioada internat în spital. Si mi se pare total absurd ca acele sume din popriri sa fie si foaia de împrumuturi.
Popriri bancare. Buna ziua, vreau sa ma ajutati cu ceva. Firma la care lucrez da si avans si împrumut. Am luat foarte mult împrumut si mi se oprește in fiecare luna cate 700 lei. Am 6 ifn-uri neplătite. Pe luna august (31) mi sau băgat propririle in foaia de împrumut, dar mie pe lichidare la data de 31 august mi sau reținut acei bani pt popriri . Si tot imi bat capul de ceva timp cu șefă mea, cu contabilitatea, si intr-un final am sunat-o pe cea care se ocupă de salarii si altele. Si mi sa spus sa imi asum responsabilitatea pt acele împrumuturi si daca nu imi convine sa imi dau demisia. Vreau sa stiu ce se poate face legal. Mi se pare absurd sa imi oprească propririle pe lichidare si sa mi se adauge si in foaia de împrumut. Dovezi am, am foaia de împrumut si fluturașul cu reținerea pt împrumut. Va multumesc .
Buna seara. As dorii sa ma sfătuiți si pe mine ce sa fac. Luni pe data de 5 octombrie 2020 in jurul orei 9 dim am avut un accident de munca. Lucram pe o masina cu un disc mare (ca cel de feliat, dar de 2-3 ori mai mare) acel cutit taie baloti de material textil. In timp ce tăia balotul câțiva mm la capăt, am dat sa dau ca de obicei materialul la o parte cu mana (mașinăria învartea balotul) in acel moment mia tras degetul direct in disc. Jumătate de buric la mana stanga , degetul mijlociu, la tăiat de tot, cu tot cu os. Au spus sa declar că m-am tăiat acasă într-un cutit. Am plecat imediat la urgență cu alt angajat , după ce am ajuns la chirurgie plastică, apare si verisorul la patroana cu un bol plin de gheață și bucata de deget in el ( patronii fiind arabi) . Miau cusut bucata pe viu de deget, tratamentul l-am cumparat din banii mei, luasem avans de la muncă. Tin sa precizez ca in firma oricine se accidenteaza, șeful mic ( verisorul sefei) sau șeful de echipa te indeamna sa nu declari accident de munca. Doctorul de la urgenta sia dat seama ca a fost accident de munca pt ca mia spus in fata, Mâine 9 octombrie o sa mi se spuna de la urgente daca se prezintă bine degetul, daca nu, imi da bucata jos si mai taie din el. Si v-am pus această întrebare pentru ca astăzi 8 octombrie m-am enervat, am aflat ca sefii au vorbit cu cineva de la protecția muncii sa vina la firma, cel de la protecția muncii cu fisa mea in mana spunea la contabila si la sefi ce si cum sa faca in caz de ceva sau cam asa ceva. Nimeni nu a declarat accident de munca, eu nu am declarat din alte motive, eu si prietena mea lucram in aceasta firma de 2 ani si 2 luni, prietena fiind gravidă in 6 luni. Si nu am declarat sa nu o concedieze pe ea, sau altele, si de 2 luni suntem in 75% cu program de luni-joi. Ceea ce stiam ca daca esti in 75% nu te poate concedia 6 luni. Imi cer scuze daca nu m-am exprimat corect. Si tin sa mai precizez ca urmez tratament psihiatric de 4 ani pt toata viata, acel șoc se poate sa imi fi afectat si altceva. Orice sfat este de ajutor. Cineva ma îndemnat să scot un certificat medico-legal. Pe concediul medical era scris cod diagnostic 920 ( plagă deschisa). Va multumesc, multa sanatate.
Am si eu o intrebare. Luna septembrie intrăm în 75%, cu toate că avem de lucru. Adică lucram de luni până joi. Se dăduse o lege precum ca statul da diferenta sau cam asa ceva. Si nu mai găsesc acea lege pe internet. Dacă se poate ma lamureasca si pe mine cineva? Va multumesc
Ok. Ms frumos. O zi buna


Cornel Vasile a scris:

Nu vad de ce nu vi s-ar lua in calcul ...

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.


Da. Dar vroiam să știu dacă mi se va lua in considerare concediul medical. Din moment ce de la 1 septembrie se revine la 75% , pentru ca in luna iulie cand am fost in 75% ni sa spus ca nu ni se ia in considerare daca vrem concediu de odihna. Mersi
Cornel Vasile a scris:

Baza de calcul a indemnizației se determină ca media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.