avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Activitate ViitoareMamica

Activitate ViitoareMamica

Buna ziua,
In urma unei comenzi online pe pc garage de un monitor de calculator, acesta a livrat produsul cu deschidere colet. La receptia coletului, cutia era integra produsul la fel si deci nu s-a intocmit proces verbal de constatare cu firma de curierat. Numai ca atunci cand am pus monitorul pe masa am observat doua dungi albe, evident display era deteriorat, imaginea nu era decat pe jumatate de ecran. Cei de la pc garage vor sa imi impute mie acest lucru negativ, ca si cum l-as fi spart eu eu sa platesc dauna. Bineinteles firma de curierat se exonereaza, pc garage la fel, iar eu raman si fara monitorul dorit si fara bani. I-am facut retur in astea 14 zile, adica l-am receptionat intr-o sambata, cateva ore mai tarziu l-am montat, si marti i-am facut retur, ca luni m-am tot chinuit sa dau de ei prin mesaje, pt ca nu au un nr de telefon disponibil oricum ai lua-o. Deocamdata au trimis monitorul la un service sa constate, si sa il repare dar reparatia imi va fi mie scazuta din pretul monitorului, asa au spus cei de la pc garage... deci nu prevad o solutionare in favoarea mea. Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac legal ca sa am castig de cauza?
Răspuns la discuția Concediu fara plata
Am anuntat angajatorul, si in baza acestui lucru, prin medicul de medicina muncii, mi-a interzis dreptul de a intra in concediu de risc pe motiv ca serviciul nu este de asa natura, omitand intentionat anumite aspecte din felul de desfasurare al serviciului, care evident ca ar pune altfel problema riscului. Pana la prenatal mai am cateva luni.
Buna ziua.
Sunt salariata la o institutie publica, contract nedeterminat si fara statut de functionar public. Sunt insarcinata dar mai am ceva luni pana la dreptul de a intra in prenatal. Din anumite considerente si din motiv ca nu mai am zile de CM pt anul in curs, as dori sa intru in concediu fara plata pentru lunile ramase pana la prenatal.
Ce motiv as putea invoca? RI prevede concediu fara plata pana la 1 an indiferent ca e pt studii sau interese personale.
Angajatorul, din rea vointa si evitand legea privind protectia maternitatii ( pentru ca la a "fenta" legea toti sunt asi in tara asta), ar putea sa imi inceteze contractul de munca definitiv in perioada cat sunt in concediu fara plata? Dar daca sunt in CO? Ce as putea face in asemenea caz?
La revenirea din fara plata pot intra direct in prenatal? Multumesc.
Eu nu am inteles o chestie la ce vor ei sa faca, plafonarea este la cat ai dreptul sa primesti lunar la indemnizatie sau la total pe cei 2 ani?
Multumesc mult pentru raspuns. Veniturile realizate la II impuse de ANAF pentru suprafata si culturile cultivate, anual nu depasesc suma de 3699 de lei, deci voi beneficia de indemnizatia calculata pentru salariile primite la locul de munca, neluandu-se in calcul veniturile din productia agricola? Am inteles corect?
Multumesc de raspuns. Deci acea informare a medicului de medicina muncii nu imi ia drepturile cuvenite conform oug 96 de a intra in risc maternal? Ca angajatorul insista sa o semnez sa o trimita la itm, dar consider ca nu e completa la ce implica postul meu. Deci chiar daca o trimit ei la itm eu o pot contesta?
Buna ziua
Am un II la care platesc impozit la norma de venit formular 221 cu cod caen agricol, productie, pe care nu il pot suspenda.
Eu platesc toate taxele de asigurari medicale cnass etc. la locul de munca unde sunt angajata cu contract de munca. Primirea indemnizatiei de crestere copil imi poate fi afectata in vreun fel din moment ce nu platesc impozit la venit pentru II? Si nici asigurari medicale etc?
Daca imi iau concediu fara plata in lunile dinaintea perioadei de prenatal, imi afecteaza dreptul la indemnizatie? Cat pot sa imi iau maxim odata? Sau daca nu pot o luna intreaga pot lua de exemplu 3 saptamani intr-o luna, o săptămână la munca apoi iar 3 fara plata?
Daca medicul de medicina muncii in urma faptului ca am anuntat angajatorul cu adeverinta de la medic si o simpla ecografie mi-a facut un raport pt itm al activitatii muncii mele incomplet care nu cuprinde toate aspectele, de exemplu nu mentioneaza despre mersul pe teren si disponibilitatea la program prelungit, si imi plus nu imi recomanda concediu de risc maternal sau reducerea programului, inclusiv a conditiilir de munca, astea inseamna ca m-a privat de drepturi si daca medicul meu recomanda reducere de program, imposibilitate de mers in teren sau concediu de risc, eu nu mai pot obtine asa ceva?