Va salut,
Este prevazuta undeva în legislație situatia în care condițiile pentru inchierea unui contract nu mai sunt îndeplinite după încheierea acestuia ?
Ex: x participa la o licitație pentru concesiunea unei suprafețe de teren de la consiliul local. Pentru a participa la licitație x trebuie sa fie membru al colectivității locale. La momentul participării la licitație și încheiere a contractului, x are reședință pe raza localității respective. Contractul este incheiat pe o perioada de 5 ani, dar începând cu al doilea an x nu își reînnoiește viza de reședință deci nu mai este membru al colectivității locale. Mai mult după expirarea termenului de 5 ani. Contractul este prelungit pentru încă 3 ani. Fără a mai fi verificate dacă conditiile de participare la licitație și inchiere a contractului mai sunt îndeplinite. Și acum întrebarea mea este: în sarcina cui revine obligația de a verifica existenta condițiilor pe durata desfășurării raportului contractual? Consiliul local sau persoana fizica x?
Nu se pot imparti cheltuielile judiciare in situatia de fata, concubinul d-voastra este suspectat de savarsirea faptei pentru care s-a inceput urmarirea penala. Un sfat personal ar fi sa discutati cu partea vatamata si poate sa ajungeti la un acord de impacare astfel cauza va fi clasata conform art.16 lit. g prin retragerea plangerii prealabile.
Intr-un dosar in care partea vatamata este un minor in varsta de 5 ani, si parintii au fost decazuti din drepturile parintesti, noul reprezentant atribuit al minorului poate sa isi retraga plangerea si sa se impace cu agresorul in numele copilului pe care il reprezinta intr-un dosar de lovirea sau alte violente raportat la violenta in familie? Sau alte sfaturi despre cum as putea face audierea si cine dispune de incheierea procesului penal prin retragerea plangerii/impacare? Multumesc!
Ps.: vorbesc de o audiere facuta de organul de urmarire penala
Daca acel copil este minor (sub 14 ani), nu raspunde nici contraventional nici penal. Daca persoanele adulte au agresat si amenintat o alta persoana, acea persoana trebuie sa inainteze o plangere prealabila intrucat pentru faptele mentionate, punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de existenta plangerii prealabile.
Puteti sesiza organele de politie, urmand ca acestia sa aplice sanctiuni contraventionale, fapta fiind prevazuta de art 2, pct. 25 din Lg. nr. 61/1991 R. De preferat ar fi (parerea mea personala) sa discutati cu vecinii sa ajungeti la o intelegere. O zi buna!
Buna seara, sunt organ de politie, am o speta interesanta zic eu si as dori sa cer un sfat si de la domniile voastre, cu privire la ce ar mai trebui administrat in dosarul respectiv.
Tatal KI o agreseaza pe sotia KB si pe cei doi copii ai lor KV de 4 ani si KI de 6 ani.
Mama KB depune plangere prealabila.
S-a ineput urmarirea penala pentru art 199 rap la 193 alin. (1) si (2).
Am solitat sprijinul DGASPC, acestia au luat cazul in evidenta si au luat copiii din cardul familiei, copiii care in prezent se afla in plasament.
Am dispus efectuarea unor constatari medico legale unde minora KV a primit 4 zile de ingrijiri medicale iar minorul KI a primit 5-6 zile de ingrijiri medicale.
Am sprijinit-o pe numita KB in vederea obtinerii unui ordin de protectie impotriva numitului KI.
Dupa doua zile dupa ce ordinul de protectie a fost pus in executare, numita KB s-a impacat cu numitul KI si a cerut incetarea ordinului de protectie.
Dupa alte doua zile, numita KB s-a prezentat la sediul politiei unde in continuarea declaratiei, arata faptul ca isi retrage plangerea prealabila depusa impotriva sotului ei.
Parintii fiind decazuri din drepturile parintesti, nu mai au calitate de reprezentant legal al minorilor, reprezentatnul legal actual al minorilor fiind directorul DGASPC.
Maine urmeaza sa inaintez o adresa la DGASPC prin care doresc sa mi se comunice oficial daca parintii au fost decazuti din drepturi. In caz afirmativ sa mi se comunice daca a fost atribuit minorilor un reprezentat legal. Daca DGASPC se constituie parte civila in proces.
Ar trebui sa le mai adresez si alte intrebari?
Orice sfat cu privire la solutionarea dosarului penal e binevenita, fapt pentru care va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Ma poate ajuta cineva cu explicarea laturii obiective a infractiunii prevazute de art 378, alin. (1) lit. a), C.pen.?
Si referitor la subiectul activ al infractiunii mentionate, insistand pe situatia in care parintii minorului nu sunt casatoriti.
Am gasit ceva pe net, dar parca am nevoie de un impuls mai precis in ce priveste urmatoarea mea speta ( una dintre ele):
Tatal si mama sunt casatoriti, au impreuna 3 copii, 13 ani, 10 ani si 8 ani. Tatal este plecat la munca in afara localitatii de domiciliu, copiii raman acasa cu mama. Mama se hotaraste sa plece in strainatate cu un alt barbat, unde urma sa si munceasca. Intrucat mama a lasat cei 3 copii singuri acasa, tatal s-a simtit obligat sa se intoarca acasa si sa renunte la locul de munca pentru a putea sta cu copiii. In prezent, mama nu trimite bani copiilor, nu ii contacteaza, cu alte cuvinte a uitat ca are copii :D.
sa fie cercetata pentru 378, alin. 1, lit. c C.pen.?
sa fie indrumat tatal sa se adreseze judecatoriei pentru a intenta divort si apoi sa stabileasca pensie de intretinere? ceea ce nu ar avea efect intrucat ea munceste in strainatate fara forme legale.
Va multumesc anticipat.
Poate ca A va avea calitate de suspect si apoi inculpat. Suspectul/inculpatul are dreptul de a nu da nicio declaratie deci daca nu vrea sa recunoasca mai bine sa nu declare nimic. B fiind martor, deja poate fi cercetat pentru marturia mincinoasa. B are obligatia sa spuna adevarul si tot ceea ce stie. Suspectul/inculpatul nu are aceasta obligatie.