Va contraziceti pe 2 lucruri distincte
- traducerea poate fi facuta si dupa o copie xerox de reteta culinara, curiculum vitae sau plan de evacuare in caz de incendiu.....vrea s-a legalizeze faptul ca a fost facuta traducerea de catre un traducator autorizat - treaba clientului - sa mearga la notar *(daca notarul are autorizatia si semnatura traducatorului) unde in incheierea traducatorului se va face mentiunea tipului si formei documentului si o va prezenta si notarului.
- daca vrea sa duca traducerea unei institutii publice sau s-o supralegalizeze sau apostileze trebuie sa prezinte notarului originalul documentului ce poarta obligatoriu anumite forme de autenticitate.
notarii au fost reclamati pentru faptul ca au legalizat traduceri ale unor documente oficiale *(acte autentice, acte de stare civila si mai ales acte auto) fara sa vada originalul, traducatorii din nepasare au trecut in incheiere ca au vazut originalul, notarul a luat de buna si s-au facut prostii.
In consecinta s-au emis niste ordine care obliga notarul pentru anumite documente sa solicite originalul.
este o eroare ce s-a intamplat.... ce propuneti voi e chiar amuzant
1. fie traducatorul a solicitat un specimen de semnatura (desi nu era cazul) si secretarul "nu a facut legatura"
2. fie este un abuz al notarului daca a luat bani si nu a intocmit un document oficial ci doar a asistat la semnarea de catre traducator a propriei autorizatii.
Intradevar pentru a putea veni clientul la notariat este necesar ca semnatura traducatorului sa se afle alaturi de autorizatie si copie CI la o mapa in biroul notarial, este si in interesul traducatorului ca sa nu-i falsifice careva stampila facuta in coltul strazii.
Atentie
Onorarile notarilor nu sunt minime ci minimale (valoare minima sub care nu se poate cobora decat in cazuri limitativ prevazute de lege - ordinul ministrului - ce in prezent prevede 30 lei la 1+1 exemplare)
In alta ordine de idei, fiecare isi poate traduce singur trei cuvinte dintr-un certificat de nastere...insa institutiile publice in general (cu personal care nu cunoaste limba straina) solicita o confirmare a exactitatii traducerii si implicit a veridicitatii faptului ca traducatorul este autorizat, aici intervenind notarul.
O lege a traducatorilor autorizati nu poate face decat sa oblige toate institutiile publice sa stranga semnaturi si stampile pe copii de autorizatii si sa confrunte semnaturi toata ziua....da ar fi amuzant :)) sau sa oblige traducatorii la sigilii si stampile similare notarilor de zeci de milioane.
pentru autoturisme noi productie autohtona, fara leasing, pt a caror inmatriculare s-a achitat taxa de poluare in iunie se mai poate recupera suma aferenta taxei de poluare?
angajator privat, 7 salariati, fara condica, fara cereri de C.O. (mult verbal)
daca salariatul nu si-a programat c.o. cu un an inainte dar este fortat sa-si i-a zile libere din acesta cu ocazia summitului?
------------------------ " -------------------------------------- dar este constrans sa se limiteze la 10 zile pe an?
- ce poate face angajatul?
- se poate trece peste imperativul angajatorului? cum ma pot feri de consecinte?
legal vorbind
e cineva sufient de competent sa-mi explice si mie darea in plata, mai precis ce presupune conventia de dare in plata si cum ar trubui sa arate un asemenea document?
eu consider ca in conditiile in care se solicit a neoficial ce-i drept o renumeratie pentru faptul ca te indruma si invata lucruri pe care in 4 ani de facultate oricum nu le inveti, si a faptului ca daca aduci clienti si nu esti in stare sa-i rezolivi ii umpli renumele de spume si clentul de problem...sa vedem ....pentru ce vrei tu 880 ron? a pentru alergatura intre toate institutiile statului cu o mana pe telefon (cu avocatul) cu cealalta pe volan si hartii in poala... da poate decontarea benzinei, a telefonului a unui suc si ceva de cheltuiala si zii merci.