avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Activitate QTPie

Activitate QTPie

Răspuns la discuția Achizitii Publice-Fisa de date.
Garantia de participare se constituie prin:
- virament bancar sau
- instrument de garantare. (art. 86 alin. 1 HG 925/2006) sau
- pe cale de exceptie prin achitarea la casieria autoritatii contractante.

Viramentul bancar se face printr-un ordin de plata (in mod uzual).

De aici rezulta ca garantia de participare se poate depune prin virament bancar.

Opinia mea este ca este irelevant si in ce cont al autoritatii contractante a fost depusa garantia de participare, atata timp cat titularul contului este autoritatea contractanta.

Off topic: Vedeti si ca instrumentele de garantare pot fi de mai multe feluri...

O zi usoara
Răspuns la discuția Achizitii Publice-Fisa de date.
@albertoconstruct
Parerea mea este ca daca CNSC ademite contestatia dvs. va trebui sa anuleze toate actele autoritatii contractante de la procesul verbal al sedintei de deschidere a ofertelor, astfel incat ar trebui sa se tina inca o data sedinta de deschidere a ofertelor de catre autoritatea contractanta.
Ma intreb daca nu cumva CNSC ar trebui sa anuleze procedura cu totul si sa oblige autoritatea contractanta sa reia procedura de la publicarea in SEAP, cu o noua data de depunere a ofertelor etc.

O zi buna
Regulile privind plata lucrarilor ar trebui sa fie prevazute in contract.
V-as recomanda sa cititi acolo cu atentie si, in conditiile in care v-ati indeplinit obligatiile conform contractului, insa nu ati primit plata, atunci puteti proceda la actionarea in instanta, daca ati respectat si o procedura prealabila, daca este aplicabila.

Indiferent de situatie, eu v-as recomanda sa incercati rezolvarea pe cale amiabila inainte.

O zi usoara
Răspuns la discuția Achizitii Publice-Fisa de date.
Din ce spuneti eu trag concluzia ca autoritatea contractanta a gresit respingand oferta, iar CNSC ar trebui sa anuleze decizia, intr-o atare contestatie.

O zi usoara
Sigur ca pot semna toti membrii ai asocierii.
In principiu se prefera sa semneze doar liderul asocierii pt a simplifica procedura. Insa, in acest caz, liderul asocierii semneaza in nume propriu si ca mandatar al celorlalti membri ai asocierii.
Asadar, daca actul juridic poate fi incheiat prin mandatar, poate fi incheiat si personal.

O zi usoara
Răspuns la discuția Achizitii Publice-Fisa de date.
Daca autoritatea contractanta nu a solicitat in mod explicit garantie de participare prin fisa de date a achizitiei, nu va poate respinge oferta pentru neprezentarea garantiei de participare.
Cu toate acestea, am vazut fise de date in care era solicitata garantie de participare, in fisa de date a achizitiei, insa intr-un alt loc decat in casuta speciala din modelul aprobat de ANRMAP si ar trebui verificat acest aspect cu atentie.

Din art. 33 si 36 din HG 925/2006 reiese ca ofertele trebuie sa fie insotite de garantia de participare la momentul deschiderii ofertelor, sub sanctiunea respingerii ofertei ca inacceptabila.
Din postul dvs. nu reiese daca ati depus dovada achitarii garantiei de participare si aceasta era atasata ofertei la momentul sedintei de deschidere a ofertelor sau nu.

Opinia mea este ca daca autoritatea contractanta a solicitat garantie de participare si dovada achitarii acesteia nu insotea oferta la momentul sedintei de deschidere a ofertelor, CNSC nu va anula decizia autoritatii contractante de a va respinge oferta, urmand sa respinga o atare contestatie.
In lumina dispozitiilor art. 3 ind. 1 din OUG 34/2006 contractele de achizitie publica sunt de lucrari, de furnizare si de servicii. Contractul in baza caruia se solicita plata de catre albertoconstruct am impresia ca este un contract de lucrari.
OUG 119/2007 isi delimiteaza aplicabilitatea la contractele de furnizare si cele de servicii in art. 1 pct. 1.
Fata de cele de mai sus, intervine discutia daca si contractele de lucrari atribuite in proceduri de achizitie publica pot fi incluse in sfera contractelor de servicii.
In privinta asta, parerile sunt impartite.
Este adevarat ca practica instantelor este, de obicei, de a aplica si contractelor de lucrari dispozitiile OUG 119/2007.
In opinia mea, modalitatea corecta de actionare in instanta, in aceasta situatie este formularea unei actiuni, dupa cum am aratat in postul anterior.

Mai departe, cred ca alegerea unuia dintre tipurile de actiune aratate, ar trebui sa aiba in vedere si probatoriul efectiv ce urmeaza sa fie administrat, precum si alte considerente, de avut in vedere de catre avocatul care va formula cererea.
Răspuns la discuția cerere in anulare
Eu as verifica data de pe confirmarea de primire din dosarul instantei pt a fi sigur ca este depasit termenul de formulare al cererii de anulare pt debitor.
Din punctul meu de vedere, daca a fost introdusa o actiune in temeiul OG 5/2001 sau OUG 119/2007, solutia data de catre instanta prin care se respinge actiunea este irevocabila. Daca actiunea a fost respinsa intrucat creanta s-a prescris, solutia instantei este gresita. Actiunea ar fi trebuit respinsa prin admiterea exceptiei inadmisibilitatii.
Instanta competenta sa judece este tribunalul de la sediul paratului, intrucat inteleg ca izvorul creantei este un contract atribuit ca urmare a desfasurarii unei proceduri de achizitie publica. Asadar sunt aplicabile dispozitiile OUG 34/2006, aici incluzand si taxa de timbru.

Cu privire la prescriptie, ar trebui verificat daca nu cumva a intervenit o cauza de intrerupere a prescriptiei. Spre exemplu, legea contabilitatii obliga la inventarierea anuala elementelor de natura datoriilor, in acest sens intocmindu-se confirmari de sold. Daca aveti un astfel de document, prescriptia a fost intrerupta si sunteti in termen pentru formularea unei actiuni.
Răspuns la discuția Preluare firma cu datorii
1. cesiunea partilor sociale se bucura de publicitate prin intermediul monitorului oficial, astfel incat orice persoana interesata sa se poata opune. Este posibil sa nu puteti efecuta cesiunea de parti sociale in conditiile in care se va opune organul fiscal sau un am creditor.
2. este posibila obligarea la plata personala a administratorului sau asociatului unic. Spre exemplu in cazul srl cu asociat unic, patrimoniul sc si al asociatului unic pot fi contopite, in anumite conditii. Sau in procedura insolventei poate fi atrasa raspunderea patrimoniala a persoanelor responsabile de starea de insolventa.

Lucrurile pot fi detaliate mai mult, insa cred ca v-ar fi de folos sa aveti o discutie cu un avocat, intrucat prin intermediul forumului este mai dificil de analizat intr-o maniera exhaustiva.