avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Activitate dariad

Activitate dariad

Am abonament business la telefon mobil, dar mi-am încetat de mult timp activitatea ca PFA. Am primit de la ei înștiințare să-mi actualizez datele deoarece nu mai corespund cu cele furnizate de la ANAF, pentru că să-mi poată emite e-factura, care mie nu-mi trebuie. Ce se întâmplă dacă nu fac nimic? Nu vreau să-mi schimb abonamentul.
Cred că e mai simplu, dar nu vreau să renunț la un drept pe degeaba! Se poate renunța contra unei sume de bani? Mai precis, mă interesează dacă acest lucru e posibil in cazul meu, ținând cont de faptul cum și când s-a constituit uzufructul viager. Mulțumesc pentru răspuns.

gi-jane2 a scris:

In acest caz, e mai simplu sa renuntati la drept.

In cazul în care fac cesiunea în favoarea nudului proprietar, acesta își întregește proprietatea? Mulțumesc.
Am drept de uzufruct viager asupra unui imobil locuință, constituit in urma partajului succesoral din 2010, după decesul tatălui. Notarul a făcut un singur act cu două părți - succesiunea și apoi partajul.

Pot vinde dreptul meu de uzufruct viager?
Pai tocmai asta e ideea! Notarii din Romania nu accepta un astfel de act facut in fata unui notar din America, chiar si apostilat conf. Conventiei de la Haga. "Supralegalizarea la CURTE" nu stiu ce inseamna, dar stiu ca supralegalizarea se aplica in cazul altor tari nesemnatare ale Conventiei...
Ma aflu in urmatoarea situatie: Fiica din SUA, cu dubla cetatenie (romana si americana), trebuie sa faca o Declaratie de renuntare la succesiune sau o Procura speciala de succesiune (cu acceptare si reprezentare la succesiune) pentru notarul din Romania – inca nu stiu ce varianta va alege! Nu poate merge la Consulat (e mult prea departe) si nici in Romania nu vine. Am inteles de pe unde am citit ca pentru a putea fi inregistrat in registrele electronice notariale e musai ca un astfel de act sa fie in forma autentica “locala” (banuiesc ca din America). Am inteles ca astfel de acte semnate de notarii din America nu au valoare in Romania, ci avocatii din America au capacitate in acest sens. S-ar putea accepta in Romania pentru dezbaterea succesiunii varianta urmatoare? Adica, daca fiica ar redacta unul dintre actele de mai sus in limba engleza americana, folosindu-se de modelul notarilor din Romania si eventual cu ajutorul sau la indrumarea notarului din Romania. Apoi se apostileaza in America actul conform Conventiei de la Haga si actul ajunge la un Notar public din Romania, dupa ce este tradus, normal, de un traducator autorizat. Poate notarul inregistra actul in registrul electronic, este acceptat? O alta varianta ar fi intocmirea actului in forma bilingva (doar fiica are dubla cetatenie!), la un avocat din SUA, care cunoaste si limba romana, apoi este apostilat tot acolo. Actul ajunge sub aceasta forma la notarul din Romania. Este acceptat, poate notarul inregistra actul in registrul electronic?
Nu sunt in domeniu, dar va dau o parere. Nu cumva este vorba de procedurile care se fac in cadrul Programului National de Cadastru? Daca localitatea in care locuiti a intrat in acest program, iar in familia dumneavoastra exista succesiuni nedezbatute, de aceea ati primit citatie de la notar. Aveti tot interesul sa va prezentati, caci se va dezbate succesiunea si veti beneficia de cadastru gratuit pe numele mostenitorului/mostenitorilor, urmand apoi si intabularea in CF. Formularea din citatia notarului, care va deranjeaza, cred ca este doar formala, fiind vorba de un formular tip.
Răspuns la discuția Radierea din circulatie
Dar nu mai am nici Cartea de identitate, nu stiu ce-am facut cu ea ca nu o mai gasesc. Probabil am aruncat-o din greseala cu niste carti si reviste vechi, cand am renovat. Seria cartii de identitate o am trecuta in certificatul de mostenitor. Se poate lua un duplicat?
Răspuns la discuția Radierea din circulatie
Am inteles. Dar daca depun aceasta declaratie pe proprie raspundere ca vehiculul meu mai vechi de 30 de ani a fost dezmembrat, ce alte acte/documente mai imi trebuie? Si mai trebuie sa fac si dovada depunerii vehiculului intr-un spatiu adecvat, asa dezmembrat cum este? Eu nu ma pricep, pentru ca neavand permis de conducere niciodata, am dat-o unui prieten care a avut nevoie de piese de schimb, ca nici nu mai mergea cum trebuie. Masina este mostenita si este trecuta in Certificatul de mostenitor, iar in baza acestuia m-am inregistrat la plata impozitului, ca asa e legal. Dar nu am inmatriculat-o pe numele meu pentru ca nu avea rost, nefiind sofer.
Nu stiu cum sa procedez!
In "ORDIN nr. 1.501 din 13 noiembrie 2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor", se spune ca:
"În cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care dețin certificate de înmatriculare și numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricație mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declarații pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moștenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulație și nu mai circulă pe drumurile publice."
Masina este inmatriculata in 1997, dar e mai veche de 30 de ani. In acest paragraf din Ordin, este vorba de doua conditii care trebuiesc indeplinite cumulativ pentru radierea din circulatie sau este vorba de doua conditii diferite, adica pentru a radia masina din circulate be baza de declaratie pe proprie raspundere, trebuie sa indeplinesc fie o conditie (inmatriculare cu cerificate vechi de dinainte de 1993), fie cealalta (masina mai veche de 30 de ani)?