avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1271 soluții astăzi
Forum Activitate selected

Activitate selected

Buna ziua.
In cazul in care executorul vrea/considera necesar acest lucru, ce bunuri dintr-o locuinta poate sechestra? Stiu ca era o prevedere in Codul de Procedura Civila care mentiona ca nu pot fi luate bunuri necesare desfasurarii traiului zilnic, dar nu erau enumerate sau date exemple. De exemplu, un aragaz, un pat sau frigiderul, pot fi aceste obiecte sechestrate de catre executor?
Si alt aspect, in cazul in care debitorul sta cu chirie, fara forme legale, cum se face dovada ca bunurile din respectiva locatie (inchiriata) sunt proprietatea celui executat? Banuiesc si sper ca nu se presupune automat ca toate bunurile din respectiva locuinta apartin debitorului executat. Asa sa fie?
Multumesc pentru raspunsuri!
Buna ziua.
Firma la care am fost administrator nu a mai platit ratele unui credit. In februarie, din cauza incetarii complete a activitatii, firma a fost radiata (am hotararea primita prin posta) de catre ORC. Acum putin timp am primit somatie pe adresa sediului social al firmei, sa plateasca in termen de o zi intreaga suma a creditului sau se incepe executarea silita. Din partea mea, firma radiata mai are cam 1.000 euro marfa pe care n-a putut-o vinde, le-o dau din toata inima, insa nu acopera cei 10.000 euro credit.
Partea mai spinoasa la contractul de credit este ca a fost garantat cu contracte de garantie personala de catre parintii mei. Si ma gandesc ca, din moment ce firma e radiata si nici proprietati (gen sediu propriu, masini, echipamente) nu are si nu a avut, urmatorul pas este executarea silita a garantilor. Sau ma insel?
E corect/legal sa se inceapa sau sa se incuviinteze executarea silita in cazul unei firme radiate?
Multumesc!
Multumesc pentru raspunsuri!

Nu stiu cum e mai bine de procedat, angajatii de la salarizare sunt (convenabil) in concediu in luna august, deci n-am cu cine sa ma cert... Pe langa ei ar mai fi doar un jurist care sustine sus si tare ca el n-are nimic de-a face cu scaderea mentionata de mine.

Ma gandesc sa depun o cerere catre conducerea unitatii pentru a mi se vira diferenta de bani. Am trimis astazi si un mail catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sa am si oaresce hartie oficiala anexata la cerere. Si ma gandesc foarte serios sa reclam situatia la CJAS. Din cate am inteles dintr-un alt raspuns tot de dumneavoastra scris, domnule Valeriu, calculul si eliberarea incorecta a indemnizatiilor de catre angajator constituie contraventie si se poate sanctiona cu o mica amenda. Procedez corect oare?
Mentionez ca nu vorbim de sume mari, ca poate nu m-ar fi deranjat sa ni se ia 500 de lei dintr-o indemnizatie de 2.000, insa ca sa va faceti o idee va pot spune ca suma retinuta cu titlul de "reducere cu 25%" e de ~ 200 de lei.
Raspunsul, verbal deocamdata, primit de la angajator, a fost ca un articol din L118 / 2010 spune clar ca se diminueaza cu 25% TOATE veniturile obtinute de angajati. Din cate stiu eu, indemnizatia de risc maternal este platita integral de la bugetul de stat, adica de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Ma gandesc ca este posibil ca angajatorul sa fi primit de la CAS banii pentru aceasta indemnizatie si sa fi retinut el, cu de la sine putere, inca 25%...

Am mai conversat cu un prieten aflat in concediu medical si lui nu i s-au scazut din bani.
Am primit astazi indemnizatia de risc maternal in cuantum mai mic cu 25% fata de luna trecuta... Am sunat la angajator si mi s-a spus ca asa e corect, ca asa se calculeaza acum, brutul pe ultimele nu stiu cate luni, se face media si se scade 25% din aceasta suma. E corect? Am cautat in legea 118 / 2010 si nu am gasit nicaieri mentionat expres de reducerea cu 25% si a IRM.
Răspuns la discuția Dificultati la ridicarea popririi
Am fost instiintat astazi de catre banca unde am contul poprit ca urmeaza ca maine sa trimita toti banii din cont catre executor. Personal refuz sa cred ca in afara de contestarea la executare nu se poate face nimic! Chiar banca asta unde am contul nu are nici o raspundere? Chiar executorul bancar nu mai stie de frica nimanui? Adica oricine in tara asta se poate trezi la un moment dat abuzat de un astfel de personaj. Si probabil majoritatea stie deja ca omul de rand nu are cunostinte juridice, deci nu se poate "bate" cu ei.
Ce pot face eu pentru ca banca asta de doi lei unde am contul poprit sa nu trimita TOTI banii (primiti in cont cu precizarea ca sunt drepturi salariale) unui executor bancar care se foloseste de functia asta pentru a face abuzuri?
Eu maine m-am gandit sa merg si pe la protectia consumatorilor, sa vad ce parere au. Insa voi depune reclamatie impotriva bancii unde am contul.
Răspuns la discuția Dificultati la ridicarea popririi
Sa va mai povestesc ultimele lucruri bifate in treaba asta:
- am luat de la angajator o adeverinta in care se mentioneaza ca pana la stingerea datoriei ei imi vor retine 1/3 din salariul net si vor vira acea suma in contul mentionat de executor
- tot de la angajator am luat copie dupa ordinul de plata prin care s-a virat prima "transa" de bani
- am trimis copie dupa respectivele hartii pe adresa executorului bancar, cu confirmare de primire (am primit confirmarea). Am anexat cerere sa mi se depopreasca sumele primite de la angajator in contul poprit, pe care sume exista mentiunea "drepturi salariale".
Pe 28 iulie vad ca este semnata confirmarea de primire. Acum intrebarea: cat timp poate lasa executorul sa treaca pana sa trimita adresa de depoprire pentru sumele primite cu titlu de "salariu"? Sper ca nu e la latitudinea executorului :O Este pe undeva mentionat in codul fiscal un termen? Va rog sa ma ajutati. Multumesc!
Mentionez ca doamnele executor sunt nesimtite (sa ma scuze colegii lor de bransa) in sensul ca niciodata n-am putut da de cea care se ocupa de cazul meu, iar colega ei de birou "nu stie nimic", nu poate prelua vreun mesaj si nici nu-mi poate da un numar de mobil al celeilalte.
Va multumesc
Multumesc foarte mult, domnule Vasile! Cam asa banuiam si eu, ca indemnizatia de risc maternal este incadrata in categoria indemnizatiilor speciale, care nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati, as dori sa aflu dpdv juridic unde se incadreaza indemnizatia de risc maternal. Adica daca este considerata venit (ce poate fi poprit) sau indemnizatie cu caracter special (precum cea de crestere a copilului etc). Intreb pentru ca, dupa cum stiti, Codul de procedura civila mentioneaza ca indemnizatiile cu caracter special nu pot fi urmarite, insa nu le enumera pe toate.
Va multumesc foarte mult!
Răspuns la discuția Dificultati la ridicarea popririi
Da, multumesc. Insa au trecut 15 zile.

Intreb si eu: cum e normal de procedat, adica daca nu cumva executorul bancar trebuia sa trimita adresa de depoprire pentru restul de 2/3 salariu? Exista vreun termen, numar de zile in care sa faca asta?
Si banca la care am contul, ei chiar nu au nici o obligatie? Adica in titlu scrie clar ca trebuie respectate prevederile art. 409 (si chiar daca nu scria...), iar eu le duc dovada ca mi s-au retinut si virat 1/3 din salariu. Ce motivatie legala au ei in a nu-mi debloca restul de salariu? E adevarat, este vreo obligatie legala de a astepta adresa de depoprire de la executor?
Multumesc.