Buna ziua, pot fi promovat in functia de consiler superior in serviciu daca sunt o persoana cu dizabilitate accentuat aflata in concediu medical mai mult de o luna , atat timp cat contractul meu de munca a fost suspendat ? Multumesc !
Dragos NiculescuRedactor, avocatnet.ro
După cum stabilește o hotărâre a Guvernului publicată recent în Monitorul Oficial, toate persoanele care lucrează la stat și care dețin un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat primesc, fără a se ține seama de tipul handicapului, un spor pentru munca desfășurată în timpul programului normal de lucru. În trecut, de acest spor beneficia doar o categorie de persoane cu handicap.
Hotărârea nr. 751/2018 pentru stabilirea categoriilor de persoane cu handicap care beneficiază de un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție/indemnizația de încadrare
Modificări (...)
Text publicat în M.Of. al României
În vigoare de la 25 septembrie 2018
Nominalizati un responsabil (acceptat de catre toti colegii) cu controlul dispozitivului de incalzire.
In mod normal, ar trebui sa aveti in firma un lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm, caruia sa-i solicitati sa rezolve problema cu care va confruntati. Daca nu aveti lucrator desemnat (inseamna ca nu se respecta Legea ssm nr.319/ 2006, la firme cu peste 9 angajati fiind obligatie) informati angajatorul.
RASPUNS
STIMATI COLEGI IN DATA DE 21.01.2019 S-A DEPUS DE CATRE FEDERATIA NATIONALA A SINDICATELOR APIA (FNS APIA) O ADRESA CE AVEA CA OBIECT PRIMIREA ORGANIZATILOR SINDICALE REPREZENTATIVE DE CATRE APIA CENTRAL PENTRU A SE DISCUTA ACORDAREA STIMULENTELOR IN APIA.
MENTIONAM CA ACEASTA TERGIVERSARE A ACORDARII STIMULENTELOR A FOST SESIZATA DE CATRE REPREZENTANTII FNS APIA LA FIECARE SEDINTA CARE A AVUT LOC LA MINISTERUL AGRICULTURII SI LA APIA CENTRAL.
DIN PACATE APIA CENTRAL CONSIDARA CA NU ESTE OBLIGATORIE PREZENTA SINDICATULUI LA DISCUTII PE ACEASTA TEMA IAR DECIZILE LUATE VOR FI UNILATERALE DOAR DIN PARTEA MINISTERULUI AGRICULTURII SI A APIA CENTRAL.
VA INFORMAM CU REGRET CA DORINTA NOASTRA DE A DISCUTA O SERIE DE CRITERII ,DE A ANALIZA INTEAGA PROBLEMA A ACORDARII ACESTOR STIMULENTE NU AFOST LUATA IN CALCUL ,APIA CENTRAL A DAT DOVADA DE LIPSA DE TRANSPARENTA TRATIND ASPECTUL STIMULENTELOR IN MOD UNILATERAL SI A PROMOVAT O LIPSA TOTALA DE DIALOG.
Este legal acest raspuns?
Asa este, aveti dreptul de a vi se facilita accesul la evenimente cultural-sortive, Sala Polivalenta SA nu organizeaza evenimente, prin urmare nu avem posibilitatea de a va oferi o legitimatie de acces la evenimentele care au loc in sala.
Pentru a beneficia de dreptul dvs e nevoie sa luati legatura cu fiecare organizator de evenimente in parte.
Buna ziua, am handicap accentuat.Sunt din Alba dar as vrea sa vin la concerte in Cluj.M-ati putea ajuta cu o legitimatie sau o reducere la concertele de la Sala Polivalenta? Am gasit asta pe net
Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități
Care sunt drepturile persoanelor cu handicap accentuat?
- gratuitate la bilete (inclusiv pentru însoţitor) pentru intrarea la spectacole, muzee, manifestări artistice şi sportive;
art. 22 din Legea nr. 153/2017 prevede că pentru activitatea desfăşurată de persoanele cu handicap grav sau accentuat, în cadrul programului normal de lucru se acordă un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare. Categoriile de persoane cu handicap care vor beneficia de acest spor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Prin urmare, daca va desfasurati activitatea in sectorul bugetar atunci beneficiati de acest spor.( raspuns primit de la consultant juritic avocatnet.ro )
Intrebarea mea este ( daca am primit raspuns de la firma de stat unde lucrez ca citez : " La aceasta data nu s-a emis hotararea de Guvern si , ca urmare, nu putem da curs acestei solicitari. " ) - beneficiez de acest spor sau nu ? S-a emis hotararea de guvern ? multumesc
Domnul Cornel Vasile lucrez in sistemul bugetar deci am spor?
Informatiile cu munca suplimentara si cea de noapte mi le-a trimis Minulescu Marian -
presedinte SHL Romania ( Societatea Handicapatilor Locomotor din Romania )
Va multumesc si astept raspunsul Dumneavoastra.Cu stima Ariesanu Marius
Buna ziua, am certificat de handicap accentuat din noiembrie 2017.Ce beneficii am la servici?Am gasit aste pe net.Sunt valabile
Conform legii 53/2003 cu modificarile si completarile ulterioare persoanele cu handicap si cele sub 18 ani nu au voie sa presteze munca suplimentara si nici munca de noapte.
Sporul pentru persoanele cu handicap Pentru activitatea desfasurata de persoanele cu handicap grav sau accentuat, in cadrul programului normal de lucru se acorda un spor de 15% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie/indemnizatia de incadrare