avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Activitate Nela iordache

Activitate Nela iordache

Multumesc pt raspunsuri. E vorba de o persoana adulta cu probleme psihice si mai nou ,nevazatoare,care are nevoie de supraveghere permanenta. Un asistent personal angajat lucreaza 8 ore,fara weekend,restul pana la 24 ore???

Dapix a scris:

Da, legea ii da acest drept sa opteze intre a avea un asistent personal, sau a beneficia de o indemnizatie de insotitor.

Dar poate CUMULA pensia de urmas cu indemnizatia de insotitor.
Nu trebuie sa aleaga intre acestea doua.

Indemnizația de însoțitor:
Adultul cu handicap vizual grav poate alege între a avea un asistent personal sau a primi indemnizație de însoțitor.
Legea 448/2006 -Art 42 (1)

Intrebarea era daca legea ii permite sa ia indemnizatie de insotitor de la handicap si,in acelasi timp,indemnizatia de insotitor,de la pensia de urmas,avand gradul 1 la ambele ?
Incazul unei pensii de urmas a unei persoane cu grad de invaliditate 1, nevazatoare si grad grav de handicap, cu insotitor, este normal ca ea sa aleaga intre indemnizatia de insotitor de la handicap si cea de la pensia de urmas? Si daca da, care are cuantumul mai mare?
Buna seara! Poate ma poate lamuri cineva care a intalnit acest caz: in urma decesului tatalui rezulta 4 mostenitori:sotia decedatului,care a decedat si ea si cei3 copii. Problema e ca noi suntem 3 surori,adulte,dar una e persoana cu handicap la care a fost declarata tutore una din celelalte surori.,iar notarul mi-a cerut incuviintarea tribunalului pentru inceperea succesiunii. Eu ca tutore,am deschis proces pentru aceasta,la care tribunalul mi-a respins cererea,motivand ca eu ca tutore sunt in contradictie cu persoana pusa sub interdictie,deci nu ii pot apara interesele. Atunci ce trebuie facut,avand in vedere ca eu doresc succesiunea pe numele celor 3 surori,nicidecum doar pe mine?! Multumesc
E normal sa nu pot depune dosarul de pensie de urmas,pt o persoana cu grad de handicap grav, deoarece nu mi-a venit inca acel act pt tutore de la tribunal,avand in vedere ca aceasta procedura dureaza luni de zile?
Cum e posibil, o persoana cu sindrom Down, cu certif.de handicap grav,permanent si nerevizuibil,de la nastere,la comisia pt certificatul de invaliditate sa i se acorde certificat de invaliditate grad 2 ?!Din cate stiu eu sindromul down nu se trateaza in decursul anilor ,incompetenta s-au rea vointa!!!
Certif.de invaliditate grad 2,obtinut pt pensia de urmas,influenteaza intr-un fel ,vechiul certif.de handicap, grad accentuat, permanent ?
Discuție Viza flotant
Dupa 3 luni,m-am intors acasa unde am locuinta mea.Am viza de flotant pt 1 an unde am lucrat. Cum pot renunta la aceasta viza? Multumesc
Indemnizatia de handicap pt mama mea, care are un certificat de handicap grav, este legal din punct de vedere juridic, sa-i fie acordată de primăria unde are adresa pe buletin, în timp ce ea este îngrijită în acest moment, în apartamentul surorii mele,situat în altă localitate ? Mulțumesc anticipat pt răspuns.