avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Activitate vladutvladut

Activitate vladutvladut

Răspuns la discuția Contract de secondment
Intr-adevar, ar fi avantajos contractarea unui credit la o banca din Franta, dar, intrucat durata contractului de secondment este de aproximativ un an, rezulta ca pe termen lung, pentru a plati ratele bancii franceze din Romania, trebuie sa urmez un proces lunar de tranzactii bancare internationale, ale caror comisioane nu stiu la ce suma se ridica. Va multumesc pentru raspuns, ramanand sa studiez in amanunt care este rata dobanzii la una din bancile din Paris, si care sunt conditiile acordarii creditului.
Multumesc
Răspuns la discuția Contract de secondment
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Am postat aceasta problema, intrucat intelesesem din diverse surse neoficiale ca firma vrea sa dea acestui contract de secondment o forma ''speciala'' in asa fel incat sa nu mai trebuiasca platite taxe catre ambele state (in speta francez si roman). Ceea ce ma intereseaza pe mine este sa mi se garanteze plata taxelor catre statul roman, pentru a avea continuitate in cartea de munca, intrucat in Franta sunt necesari 5 ani de munca pentru a mi se lua acest lucru in consideratie pentru pensie. In cazul in care voi observa lucruri suspecte in aditionalul pe care il voi semna, voi face apel la articolul 47 litera 2 din codul muncii.
Din exeperienta unor cazuri anterioare, credeti ca exista posibilitatea ca, pe baza unui contract de secondment, firma din Romania sa ocoleasca plata taxelor catre statul roman, ramanand ca aceste taxe sa fie platite doar catre statul francez? Ce forma legala poate ''imbraca" acest act?
Poate fi intocmit acest act fara a se respecta vreunul din punctele precizate in articolele 45-47 din codul muncii?

Multumesc mult
Buna seara.

As avea si eu o nelamurire.
Am fost trimis pe o perioada de un an la firma partenera din Franta, pentru un curs de formare profesionala. In urma finalizarii acestui an, mi s-a precizat ca in curand voi semna un act de prelungire a sederii in Franta, care poarta denumirea de secondment contract, si care nu stiu inca ce contine, dar, din cate inteleg, studiind pe internet, este vorba de un act de detasare propriu zis, in care firma din Franta va asigura toate cheltuielile mele, plus o indemnizatie de detasare. Intrebarea mea este, daca sunteti in cunostinta de cauza: pe baza acestui contract de secondment, eu voi avea continuitate in cartea de munca din Romania, si, implicit, se vor plati taxe catre statul roman, sau numai catre statul francez? In aceasta situatie, dupa expirarea detasarii, este posibila trecerea vechimii in cartea de munca, pentru perioada petrecuta in Franta, sau voi ramane descoperit?
Problema stringenta este data de faptul ca nu am informatii daca, avand un contract de detasare Romania-Franta, intre firme care apartin de acelasi consortiu, eu mai pot face un credit ipotecar la o banca din Romania.
Multumesc
Răspuns la discuția Act aditional
Buna ziua,

Intr-adevar, contractul individual de munca a fost semnat la jumatatea lunii aprilie anul trecut, iar aditionalul ulterior, la 6 zile fata de contractul individual de munca, contractul individual de munca fiind suspendat pe durata unui an. Dupa semnarea aditionalului, am plecat in SUA. In acele conditii, postul in cauza nu era infiintat la firma din tara, acest lucru fiind valabil si la aceasta data. La intrebarile mele, mi s-a raspuns ca postul va fi infiintat in viitor, fara o data precizata, si ca am obligatia sa mai fac inca un an de training in Statele Unite, pe motiv ca in actul aditional este precizat faptul ca perioada de formare profesionala POATE FI PRELUNGITA cu inca un an. Dorinta mea este sa nu mai semnez inca un act aditional, urmand ca firma sa gaseasca o forma prin care sa lucrez in Iasi, sau sa se gaseasca o cale amiabila de inchidere a acestui contract de munca.

Va multumesc
Discuție Act aditional
Buna dimineata

Pe scurt: firma de proiectare edificii industriale din Iasi cu care am incheiat un contract de munca pe durata nedeterminata pentru un post care nu este creeat in cadrul firmei (departamentul constructii metalice), mi-a suspendat contractul dupa 3 zile si apoi am fost trimis in SUA pentru un stagiu de formare profesionala (nefiind proaspat absolvent, in trecut lucrand in domeniul mai sus amintit, avand deja calificare profesionala in acest domeniu). Contractul a fost supendat pe baza unui act aditional care prevede obligativitatea efectuarii in SUA a unui stagiu de pregatire profesionala, in durata totala de 1 an, cu posibilitatea de prelungire. Obligatiile mele se refera la obligativitatea desfasurarii activitatii pentru firma din Iasi, 3 ani de la data absolvirii cursului, in caz contrar trebuind sa restitui 60000 de dolari, proportional cu perioada nelucrata. La sfarsitul acestei luni, actul aditional expira, si firma romaneasca vrea sa prelungeasca pentru inca un an acest act aditional, lucru care nu imi convine, deoarece nu beneficiez de nici o forma de crestere a indemnizatiei, evident, indemnizatia ramanand cea de la nivelul anului trecut, cu efecte nefavorabile asupra nivelului meu de trai pentru inca un an.
Intrebarile mele sunt:
- cum pot refuza sa mi se prelungeasca acest act aditional cu inca un an, dorind, evident, sa lucrez in Iasi, desi firma spune ca postul meu nu este infiintat, sau contractul sa fie desfiintat intre cele doua parti?
- exista prevederi legale in codul muncii, care sa ma oblige sa semnez inca un stagiu de pregatire profesionala, si tot asa la nesfarsit?
- din moment ce postul nu este infiintat in tara, cum pot sa ma pregateasca la infinit, fara existenta unor planuri reale?
- problema cea mai grava este data de faptul ca firma din tara lucreaza ca o firma de intermediere forta de munca, intrucat am descoperit ca firma din SUA plateste efectiv pentru mine 35 de dolari pe ora de proiectare firmei din Romania, asigurand si toate cheltuielile legate de deplasarea mea aici (cazare, transport, asigurarea diurnei zilnice de 53 de dolari)
- intrucat detin copii dupa acte care atesta acest lucru, precum si o serie de documente semnate de mine la actualul loc de munca, suficiente sa ateste ca pe toata durata anului am desfasurat munca efectiva, este posibil sa actionez firma in judecata, folosindu-ma de aceste documente, sau cerand in instanta aratarea acestora de catre firma, pe baza numerelor de contract?
- pot lua legatura cu fiscul roman, in asa fel incat sa aflu daca firma declara aceste sume, sau se face o foarte frumoasa spalare de bani?

Multumesc frumos
Răspuns la discuția Contract inregistrat
Buna dimineata

Problema este data de faptul ca intre firma si mine, ca angajat al acestei firme, s-a incheiat un act aditional la contractul individual de munca, act care stipuleaza ca eu, ca angajat, trebuie sa particip la un curs de pregatire profesionala, cu obligatia ca, dupa terminarea acestui curs, sa lucrez 4 ani la aceasta firma.
Contractul de care va vorbesc stipuleaza faptul ca firma americana a semnat un contract cu firma din Iasi prin care partea romana trebuie sa furnizeze personal calificat firmei americane, prezentandu-se toate detaliile, detalii care contravin actului aditional semnat de mine, rezultand ca eu nu beneficiez de nicio pregatire profesionala, mai mult, muncind efectiv, semnand documente de serviciu, etc. Intrebarea mea este daca in instanta pot cere ca acest contract/conventie intre cele doua firme sa fie aratata ca proba, si daca firma are obligatia sa il arate. Multumesc.
Buna dimineata. Am urmatoarea problema:
Firma din Iasi apartine unei multinationale, la sorginte americana.
Am descoperit un contract de colaborare intre cele doua firme, prin care firma din Romania functioneaza ca o firma de intermediere forta de munca pentru firma din State, activitate ascunsa sub forma unor acte aditionale de pregatire profesionala pentru angajati. Intrebarea mea este: in cazul in care ii voi actiona in judecata pentru fals in acte, acel contract de colaborare intre cele doua firme este inregistrat undeva in Romania, la fisc, sau in alta parte? Pot cere in instanta prezentarea acestui contract, avand o copie a acestuia, adica contractul semnat de firma din State?
Personal, pot afla, in termeni legali, daca acest contract este inregistrat?
Va multumesc
Răspuns la discuția Reinnoire act aditional
Buna dimineata

Va rog sa ma ajutati cu un sfat competent
doresc o consultatie juridica prin corespondenta (e-mail, telefon etc). Daca sunteti avocat specializat in probleme de dreptul muncii, va rog dati-mi cateva date de contact la adresa vladutiasi@yahoo.com
Mentionez ca pot plati cu un card de credit online, sau pot depune banii intr-un cont pe care il indicati.
Multumesc anticipat
Răspuns la discuția Reinnoire act aditional
Doresc sa iau legatura cu un avocat care este specializat in probleme de dreptul muncii, pentru a-mi acorda sprijinul contra cost. Mentionez ca pot plati consultatia juridica on-line, trebuie doar sa aveti un cont. Putem lua legatura la adresa vladutiasi@yahoo.com. Cu multumiri
Răspuns la discuția Reinnoire act aditional
Fraza exacta din actul adtional este urmatoarea: Luindu-se in considerare cheltuielile suportate de angajator cu stagiul de pregatire profesionala, in conditiile prezentului act aditional, perioada de formare profesionala intinzandu-se pe o perioada totala de 1 an, cu posibilitate de extindere, salariatul se obliga ca timp de 4 ani din momentul semnarii acestui act aditional, sa nu determine, din initiativa sau din culpa sa, incetarea raportului de munca cu S.C. W.... S.A.
Altfel spus, citind in codul muncii mai multe detalii, am aflat ca perioada totala pentru acest tip de training, de pregatire profesionala nu se poate intinde pe o perioada mai mare de 24 de luni. Problema care mi se pare fundamentala este faptul ca dupa finalizarea unui an, este necesar sa semnez un nou act aditional logic, si nu cred ca se poate face o prelungire automata a actului aditional, sau, si mai rau, sa il primesc prin DHL probabil la o data ulterioara. Chiar nu am niciun fel de drepturi? Chiar nu pot refuza o reinoire a actului aditional? In acest caz, departamentul de arhitectura nefiind infiintat in Romania, ce masuri pot intreprinde impotriva mea?