Multumesc! Stiam acest link, l-am parcurs. Toate evidentele contabile respective exista, desigur. Eu ma refeream strict la cereri diverse de la membri ai asociatiei. Nici linkul dv nu mentioneaza obligativitatea acestui tip de registru, cu exceptia cazurilor in care exista o HCL sau HCJ. Si nu stiu daca Bucurestiul are… Va multumesc.
Buna seara! Imi puteti spune care e legea sau hotararea de consiliu local (Bucuresti) care obliga asociatiile de proprietari sa tina registru de intrari si iesiri pentru corespondenta? Nu avem asa ceva la noi in asociatie si nici nu l-am gasit mentionat in legea 196/2018. Va multumesc!
pai si pana la mostenire cum au fost calculate cotele?nu sunt la fel apartamentele pe verticala?
ma gnesc ca in certificatul de mostenire trebui sa fie specificat ap cu detalii de suprafata si camere....doar nu scrie 1 bucata apartament si atat
E un act de proprietate din 1947 si mai sunt doua acte de succesiune din 2001. In niciunul nu se specifica suprafata (nici utila, nici totala). E un bloc interbelic mai aparte, niciun apartament nu e identic cu celalalt, nici macar pe verticala. Acum reorganzam asociatia (infiintata in 1999 si nearmonizata cu noua lege - respectivul nu a facut parte din asociatie niciodata) si ne-am prins ca suprafata declarata la intretinere e, in lipsa de alta expresie, scoasa din burta.
Buna ziua, puteti sa va adresati fie la Directia de Impozite si Taxe locale sau la Cartea Funciara.
Sau il Notificati pe proprietar in scris si daca refuza in continuare, il actionati in instanta.
Va multumesc. Apartamentul respectiv nu figureaza la cartea funciara - avem extras de CF colectiva si e singurul apartament inexistent. Asadar instanta ramane, dat fiind refuzurile repetate de a oferi informatia ceruta.
Ce se poate face, legal, cand un proprietar refuza sa puna la dispozitia Asociatiei de Proprietari un document care sa mentioneze suprafata utila a apartamentului, in vederea calcularii intretinerii aferente? Proprietarul a dovedit proprietatea cu act de mostenitor, dar acolo nu se mentioneaza nici o suprafata.
1. Atunci putem extrapola si considera ca si termenul de minim 10 zile pentru anuntarea Adunarii generale, ca si - de exemplu - termenul de maxim 5 zile pentru a permite accesul in apartament, in cazul unei avarii, etc., tot la zile lucratoare se refera, nu?
3. Legea asa spune, dar... Noul comitet considera ca daca in adunare a fost votata mama proprietar, atunci copilul, cu inputernicre notariala, poate sa o inlocuiasca in comitet, cu puteri depline si cat se poate de oficial. Adica inclusiv sa depuna el, copilul, cazierul, si nu mama proprietar.
Buna dimineata! Am trei intrebari legate de aspecte ale Adunarii Generale a Proprietarilor.
1. Termenul de 5 zile post Adunare pentru aducerea cazierului (membrii comitetului executiv) se refera la zile calendaristice, nu? Legea nu mentioneaza nicaieri ca e vorba de zile lucratoare.
2. Poate copilul unui proprietar, prezent la adunare cu o imputernicire simpla, sa accepte numirea parintelui in comitet in absenta acestuia si fara imputernicire specifica, notariala, pentru a face asta?
3. Poate acelasi copil, cu imputernicire notariala, de data asta, sa fie membrul de facto in comitet - adica parintele sa il delege sa decida in numele sau, sa verifice liste lunare de plata si sa faca plati de facturi venite pe numele asociatiei? Copilul nu e co/proprietar.
AMS1
Utilizator 4din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu mai am butelie de ani de zile. Plita cu inductie. Tind sa respect legea mai mult decat vecinii mei. Vineri am luat legatura cu un avocat - pana sa platesc eu senzorii unei instalatii care imi poate pune siguranta apartamentului in pericolo si pentru care nu mi-am dat acordul (instalatia), desi trec tevi de gaze in toate directiile prin proprietatea comuna, se pare ca cei care au facut aceasta instalatie vor trebui sa explice cum au avut ei semnatura de la toti proprietarii cum ca acestia sunt de acord. Si, tot traiasca legea, modificarile ce tin de siguranta in constructii nu se supun termenului de prescriere de trei ani. Asa cum s-au daramat blocuri construite ilegal, se poate dezmembra si o instalatie de gaz montata la fel. Imi pare rau ca cei mai multi comentatori de aici ignora voit premisa topicului - instalatia de gaze a fost facuta fara acordul tuturor proprietarilor. Ma furi odata cand imi anulezi dreptul legal de a decide asupra proprietatii comune si apoi ma furi din nou punandu-ma la plata pentru o protectie de care, daca nu ma furai prima oara, nu aveam nevoie acum?! Mi se pare penibil, ridicol si foarte romanesc.
Pentru ultimele doua mesaje - senzorii de pe scara, montati pe fiecare etaj, sunt legati in retea (wireless) cu cei din apartamentele care au centrale.
Nu am bransament - cum nu are toata coloana de apartamente similare - Distrigaz nu a aprobat proiectele pentru ca nu exista aerisiri la bucararie si/sau baie.
Alimentarea se face printr-un circuit electric separat dar care e alimentat de la panoul central. Deci vom plati si consumul de Kw pentru povestea asta :) Din fericire pausal. Pentru ca ironia face ca aceasta coloana de apartamente fara centrala pe gaz sa aiba cele mai mici apartamente din bloc.
AMS1
Utilizator 3din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua si va multumesc pentru raspunsuri - celor politicoase, evident, indiferent daca sunt pro sau contra felului in care vad eu problema.
Incerc sa ii raspund domnului Grosu (si tangential celor care nu au inteles speta). E un bloc interbelic care are o coloana de apartamente de doua camere cu chicineta si baie fara aerisiri - ambele. Din constructie, adica din 1937. Pana la debransare, toata lumea a avut incalzire de la centrala proprie a blocului si toata lumea a gatit cu butelie. Nimeni nu a avut gaze la bucatarie, fie ele cu aerisire sau ba. Centrala a fost folosita exclusiv pentru incalzire (calorifere si apa calda).
Nu a existat AG care sa ia decizia debransarii - am si cerut-o, de altfel, si CE-ul a recunoscut ca nu exista. Debransarea si noul proiect de gaze au fost facute pe baza de relatii ale initiatorilor (intamplator presedintele de la acel moment al asociatiei, intre timp mutat, si ceilalti membri ai CE).
Repet, proprietarii nu au semnat pentru scoaterea din functiune a centralei comune - cel putin nu toti, asa cum prevede explicit legea - dar celor mai multora le-a convenit noua independenta energetica. Sa o iau si altfel - apartamentele din stanga si din dreapta au centrale proprii dar au fost instalate fara sa semnez ca sunt de acord (din nou, legea cere acest acord).
Revenind la belicosii care imi recomanda mutarea la casa sau care imi spun ca sistemul de senzori ma protejeaza si pe mine de o eventuala explozie. Pai aceasta explozie nu ar fi deloc eventuala daca nu ar exista centrale proprii, nu?
Si pentru anatiti - nici decizia de plata a senzorilor nu s-a luat in AG ci de catre CE. Fara consultatii cu proprietarii.