Aici aveti perfecta dreptate. Am stat si eu si m-am gindit cum ar fi mai bien sa procedez. Dar se pare ca in banii pe care ii platesc la Electrica nu intra si protejarea bunurilor lor. Ei zic ca sunt bunurile mele. Am citit legea 13 si este interpretabila intrucit nu se precizeaza de unde anume este proprietatea mea. Atunci inseamna ca inafara de contor cutia care il "protejeaza" de fapt este montata abuziv intrucit este pe restul sistemului electric care este propietatea mea. Cei de la OPC nu se sesizeaza in caf de furt, dar eu m-am dus la ei pentru alta problema: ptr. ca am semnalat panoul deschis, petru reclamatia la care trebuia sa primesc raspuns in 10 zile lucratoare si la care nu am primit nimic. Daca nu am duceam eu la ei nu aflam nimic. Se pare ca celor de la OPC le este frica de cei de la Electrica. Legea este interpretabila mai ales din cauza limbii romane...ptr ca nu delimiteaza nimic lasa loc de .......
Deci tot ce este valabil ptr ei este valabil si ptr mine. La fel cum eu zic ca este furt nici ei nu imi pot demonstra ca nu este furt si de unde anume s-a facut furtul..daca s-a facut din ïnstalatia mea"sau din a lor.
M-ar fi interesat sa stiu daca se poate ce legi m-ar putea ajuta...adica ar putea fi interpretate si in folosul meu nu numai al lor.
Sper sa ma puteti ajuta si pe mine macar cu un sfata daca se poate.
Eu de cind m-am mutat acum 5 am tot timpul probleme cu cei de la ELECTRICA.
Pana acuma am schimbat 3-4 contoare. unu din ele dupa debransare timp de doua saptamani functiona si desi le-am atras atentia nu au facut nimic.Au montat alt contor si dupa 2 ani am fost debransat pe motiv de neplata (greseala lor in loc sa faca la a treia luna recalculare...ei au facut estimare.)...culmea contorul nu funtiona corect ..
acuma au montat altul cind au nu eram acasa motiv pentru care nu am semnat de primire.
Si culmea pana in luna noiembrie anul trecut contorul a functinat perfect, urmand ca in decembrie sa primesc o factura de 10 ori mai mare(desi este recalculare).
locuiesc intr-un bloc cu garsoniere si toate contoarele sunt pe culoar.Tin sa mentionez ca "cutia'" care protejeaza contoarele era larg deschisa si dupa ce am sesizat la ELECTRICA acest fapt le-a luat aproae 2 saptamani sa vina si sa verifice.Si iar nu eram acasa si nu s-a intocmit nici un proces verbal.Am facut contestatie la ei pe motiv ca a fost un furt de curent ptr ca panoul a stat larg deschis citeva saptamani bune si trebuia sa primesc un raspuns in 10 zile lucratoare....asta a fost pe data de 15.02 si nu am primit nimic...abia azi m-am dus eu la ei ptr a doua oara sa aflu cum sta problema si am primit o hartie care ma informeaza ca daca vreau sa analizez contorul trebuie sa solicit analiza de laborator pe banii mei.Si conform legii 13 pe ei nu ii intereseaza furtul de energie electrica intrucat delimitarea instalatiei se face la bornele de iesire din contor.
Intrebarea este eu ce pot face in acest caz...pentru ca pe linga factura de 1024 de kwpe care am primit-o in luna ianuarie, de la sesizarea mea si pana cind au venit cei de la ElECTRICA eu am mai "consumat'" aproximativ inca 600kw.
Panoul acela nu a fost niciodata securizat, nici cu lacat nici cu sigiliu, si nu numai panoul aceasta mai toate panourile din bloc.Am fost si am verificat la alte blocuri ...ei au alt tip de panou cu sigurante electrice(care sunt sigilate).
Eu pun problema in felul urmator:
1. daca lor nu le apartine instalatia dc este acea "cutie acolo"" nefiind proprietatea lor imi incalca mie proprietatea( asa mi s-a zis ca de la borne sistemul electric este al meu).
2. Schimbarea fostului contor s-a facut fara acordul si instiintarea mea si nu am semnat nimic de primire sau accept, motiv pentru care mi se pare ca este cam ilegala.
Ce pot face eu in situatia actuala..intrucat cei de la ELECTRICA spun ca nu e problema lor daca s-a furat eu trebuie sa platesc, cei de la OPC zic ca nu e problema lor....
Cum pot sa rezolv aceasta problema?
Din pacate acum 6 ani am avut o problema legata de vechiul apartament sia trebuit sa vind si sa ma mut.Aici este o asociatie de proprietari...dar este un bloc cu 10 nivele numai garsoniere.Mare parte din proprietari sunt persoane in virsta care nu se implica si iau drept bun ce lis e zice.Initiativa am avut numai ca de fiecare data am fost refuzat.Pe palierul meu suntem 3 proprietari care am putea face ceva...3 din 11.la situatia financiara din momentul de fata(nu numai a mea) nu cred ca cineva poate sa acopere cu bani inca 3-4 persoane pentru asi putea realiza scopul.La romani ese intilnesc 2 chestii...daca nu sunt efectat direct si nici indirect...ci este afectat vecinul...dc sa dau bani....?Si mai este vechea problema...omul se angajeaza...dupa 2-3 luni apar nemultumirile...si incepe ori sa isi neglijeze munca ori sa fure.Daca nimeni nu pune intrebari cu atit mai bine.
si ar mai fi o chestie....lumea isi da importanta numai cu titlul.....cum de altfle promesc si raspunsuri...domnule eu sunt administrator de x ani..cred ca stiu mai bine....la mine nu tine faza asta dar la persoanele in virsta care mai sunt si credule...
De vindut....greu din moment ce criza a afectat piata imobiliara...daca acum 1-2 ani se vindeau cu 1mld o garsoniera acuma daca se poate obtine 800mil plus ca eu inca nu am termimnat de amenajat...fac cit pot cum pot din banii care imi ramin dupa ce platesc unele datorii..ptr ca nu imi pot permite ajutor calificat.
Sa va raspund la intrebare.pentru ca la fel cum se vede peste tot ..omul ajuns la "putere" devine un despot....decade si se gindeste numai la buzunarul si la burta lui.Acuma sa va intreb eu ceva..Oare de ce este mai usor sa faci rau decit sa faci bine?
Va multumesc pentru ajutor.Referitor la citatie...am primit luna trecuta una dar am facut amanare..pentru a putea pregati citeva acte.Luna asta mai am o infatisare la tribunal.
Referitor la geamuri...daca ar fi fot numai un geam ar fi fost usor sa pun altul...cum am facut impreuna cu un vecin in citeva rinduri(ma refer la geamul de pe hol).Dar se pare ca unii vecini sufera de calduri, cei de la RDS il scot si il lasa aruncat...ori se sparge pentru ca nu e pus corect la loc.Am incercat in nenumarate rinduri sa vorbesc cu administratora blocului sa imi iau angajament de plata dar m-a refuzat de fiecare data.Ultima oara cind m-am dus cu apometrele citite a zis ca am furat apa.Sincer nu bag mian in buzunarul nimanui ptr mine si nici pentru altul.Nu stau la ora 23 sau 24 cind ajung acasa sa demontez tevi ca sa fac un dus.Am fost acuzat de doamna administrator ca demontez sigiiliile si le pun la loc..chiar mi-a explicat si cum se face.Una din micile mele probleme cu oamenii e lookul meu...am barba am cercei si tatuaje.Din 11 vecini care ii am pe palier 2 imi sunt prieteni si cu alti 2-3 ma salut.Celelalte geamuri pe care as fi putut sa le inlocuiesc ...putin cam greu este un perete format din geamuri...adica 5 geamuri duble.Am propus in nenumarate rinduri doamnei administratore sa vorbeasca cu vecinii de pe palier si sa facem ceva in privinta asta.Eu am vorbit cu unii din ei...si culmea unul din vecinii cu care ma inteleg a facut si el la fel..a vorbit cu administratora referitor al problemele noastre.raspunsul ..nimeni nu vrea sa se implice.programul meu de lucru e complicat.muncesc in hipermarket...si ar fi cam asa..de la 8.30 la 17.30 tura 1 si de la 12.00 la 21.00 tura 2(de luni pina simbata) duminica programul e de la 9.00 pina la orele 18.00.
programul doameni administratore e de 3 zile pe saptamina adica de marti pina joi de la orele 11.00 pina la orele 17.00
Nu e vorba de rea vointa din partea mea dar de fiecare data cind propun ceva si nu e vorba ca propun in interesul meu ci e ptr binele comun..mi se raspunde cu nu.
Mai nou la noi in bloc s-a facut un birou ptr un deputat PD.Ptr a obtine acordul vecinilor domul respectiv a adus unele mici imbunatatiri pe scara blocului.
a termoizolat niste pereti din interior..s-a varuit scara blocului numai pina la etajul 2...acuma scara e portocalie..roz...si multe alte culori.La o alta ocazie niste indivizi s-au strins in scara..au dat cu pumnii si picioarele au dat foc la termoizolatie.Nu s-a facut nimic in privinta asta.am vb cu administratora si i-am zis ..raspunsul a fost..oricum nu e din banii asociatiei.in loc sa se faca acea termoizolatie se potea face acelasi lucru cu alte materiale mai durabile.Eu cred ca obligatia unui aministrator nu este numai cea de a incasa bani de la propietari.Eu vad aceasta meserie ca pe una de marketing..in care iti administrezi bunurile care ti-au fost incuvintate.De cite ori am avut probleme cu tevi sparte de la vecini ...de cite ori am fost inundat....si am adus la cunostinta ei..raspunsul a fost ..e problema dumneavostra.Sa fim putin seriosi...am cunostinta care e administrator de bloc...si tine nu o singura administratie ci 3.In fiecare este un PC cumparat cu banii administratiei ...se printeaza listele cu explicatii la fiecare consum.Exista cite un instalator cu care s-a ajuns la o intelegere sa aiba grija de reteaua blocului.Unii sunt mai interesati de munca pe care o presteaza.Altii vor doar sa ia bani cu munca putina.Eu acuma trebuie sa sufar din cauza neglijentei si lipsei de interes a altora.
Referetor la ce a zis doamna Mariana Apostol.Stimata doamna...la mine in casa nu se perinda lumea...e vorba ca veneau la mine prieteni in vizita si am ramas surprins sa ma trezesc la intretinere cu un nr mai mare de locuitori.Stau singur si cred ca imi dau seama de asta.referiro la conditii...nu multa lume stie dar munca de lucrator comercial nu e asa de simpla cum pare.Nu este vorba de pus marfa la raft si sters praful.Asta o fac poate cei care lucreaza in alimentatia publica.Eu lucrez cu echipamente grele>Dumneavostra daca va duceti sa cumparati materiale ptr a va renova casa..va loviti de un idivid ca mine care are de ridicat manual citeva tone pe zi.Stivele acelea de gresie si faianta, saci de adeziv ...nu se fac singure...un singur palet de marfa cintareste 1.6 tone ...repaletatul inseamna sa rearanjezi marfa pe alt palet.Incercati sa ridicati citeva cutii de gresie si faianta ...inmultiti de citeva zeci de ori si o sa vedeti ce munca depun zilnic.Daca puteam sa fac ceva in privinta locuintei mai de mult o faceam .Dar nu am zis si situatia mea familiala.V-am expus numai problemele mele personale.Sa va zic ca parintii mei nu au cum sa ma ajute?Ca muncesc pe 700 de lei lunar ..bonurile de masa au fost restrase si maririle salariale inghetate pe termen nelimitat?S-au sa va zic ca ratele mele se apropie de 500 de lei lunar..asta ptr materialele cumparate pentru ca banca mi-a refuzat imprumutul in lei am fost fortat sa fac cumparaturi pe care banca le-a achitat.daca as fi avut bani lichizi ar fi fost mult mai usor.Dar cind ai 27 de ani, nu esti insurat, nu ai masina, nu detii alte proprietati..banca nu da 2 lei pe tine.Problema asociatiei de locatari e una din cele mai mici.2 ani nu am avut curent electric ptr ca cei de la renel nu au vrut sa recunoasca ca au gresit.Contractul mi-a fost reziliat.drept pentru care am scos din buzunar 1400 de lei..desi nu munceam ca sa pot face din nou acte...planuri si alte "traznai" birocratice.Am schimbat 4 contoare de la renel ptr ca nici unul nu functiona.Ori contoriza prea mult ori nu mergea de loc.In loc sa mi se faca 2 estimari si o recalculare mi se faceau 3 estimari..si desi platea mai mult de fiecare data am ramas fara lumina.Reclamatiile, actele facute tot eu le-am platit si tot eu am pierdut timp pe holurile lor.Daca as sta dupa fiecare nu as mai munci de loc, nu as mai avea timp de nimic si as sta ingropat in hirtii si in reclamatii.
Stiti cum imi petrec eu o zi...Ma duc la munca..muncesc..vin acasa...imi spal echipamentul...maninc si ma culc.
Am o intrebare ptr dumneavostra.De ce oamenii trebuie sa sufere din cauza altora care nu stiu sa isi faca treaba ptr care sunt angajati?
Eu am mortori...am vecinii care stau pe acelasi culoar cu mine care si ei sunt cam in aceeasi situatie...incarcari la facturi si multe altele.Problema cea mare ar fi ca eu sunt dat ptr neplata a 3500 lei vechi + 1900 lei penalitati.Eu a trebuit sa ma indatorez cu 7500 lei numai la o banca ptr ca putea achizitiona materiale si ce am mai cumparat ca sa pot inlocui ceea ce mi s-a distrus.Ptr. ele am factura si chitanta.Dar mai m-am imprumut si ptr. a plati servicii...termoizolatie..pus parchet...instalat usa...diferite lucrari....unde nu am chitante sau facturi.
Sa zicem ca nu asta ar fi problema...la fel cum i-am spus administratorei....daca nu trebuia sa inlocuiesc si sa investesc in materiale si bunuri puteam sa ii achit datoria.Eu platesc datoria catre ei in rate daca se poate.Mie cine imi da banii inapoi pe cele cumparate?
Buna ziua.
Am si eu o mica problema si vreau sa va cer ajutorul.Problema mea a aprut in momentul in care m-am mutat.Nu ma inteleg bine cu administratora blocului si din cauza asta acuma am probleme destul de mari.La inceput unii vecini "binevoitori" m-au reclamat cum ca la mine acasa vin mai multi prieteni ...si doamna adminiatratora s-a decis sa treaca un numar aleatoriu la intretinere...2/3 persoane desi locuiesc singur.La consum de apa calda sau rece ..ma trecea dupa cum dorea dumeaei...am crezut ca am rezolvat problema dar de fiecare data cind duc consumul ...nu sunt crezut...i se pare incredibil ca eu pot sa consum 1m cub de apa rece sau mai putin pe luna.Repet sunt o singura persoana, de ceva timpa proape 2 ani muncesc...si acasa sunt in regim de hotel...vin ...maninc si dorm.La un anume eveniment niste indivizi au hotarit sa sparga gemurile de la mine de pe scara...eu de 4-5 ani nu mai am geamuri pe scara blocului.Locuind in ultimul apartament care din pacate se invecineaza cu scara de evacuare(care e inchisa cu lacatul) asta nu a facut decit sa imi aduca mari probleme.Geamurile fiind sparte, iarna toata zapada se depunea pe peretele si mi-a afectat locuinta.Mi-au mucegait peretii...mi-a mucegait mobila, tencuiala tavanului din baie sta sa cada(deja portiuni mari au cazut).Au venit cei de la RDS cu internet si cablu si au dat gauri in tocurile de la geamul de pe hol, drept care aceasta a cazut.Eu cu un vecin l-am pus in repetate rinduri...cei de la RDS fac reparatii....ori il sparg ori il deterioreaa si mai mult.Geamuri la intrarea in bloc nu mai sunt de mult.De cite ori ma intilneam cu administratora se lua de mine ca eu nu platesc.I-am explicat problema ..eu o perioada nu am muncit ..si drept urmare nu am putut plati.Acuma a trebuit sa fac imprumut la banca sa ma indatorez ca sa imi pot reface garsoniera si inca ma chinui de un an pentru ca nu mai am bani.Toata "distractia" cu termoizolatia..cumparat mobilier nou, sanitare, inlocuit tot ce mi s-a deteriorat prin casa...mana de lucru m-au costat aproximativ 12.000lei.I-am zis doamnei administratore ca daca facea lucrarile de reparatie cind trebuia si nu mi se deteriora garsoniera din cauza indiferentei dumneaei in loc sa trebuiasca sa cumpar puteam sa ii achit datoria.Doamne administratora are program de 4-5 ore pe zi timp de 3 zile pe saptamina.programul meu de lucru nu imi permite sa stau sa o caut(muncesc si in week-end)...ar fi putut la fel de bine sa puna o cutie postala in care sa ii putem pune formulare cu consumul de apa.A zis ca e mia bine sa ma treaca la pausal sau sa treca un consum "estimativ".Sa mai adaug ca iarna desi eram scutit la intretinere de o parte din costuri mie imi veneau facturi in valoare de 200-220lei.
Eu muncesc intr-un hipermarket si am un salariu de 700 lei.Bonurile au fost sistate si maririle salariale la fel pe o perioada nedeterminata.Ratele facute ma costa aproape 400 lei lunar.Acuma sunt dat in judecata pentru restante la intretinere.Sunt o multime de nereguli in cadrul asociatiei noastre de proprietari si nimeni nu face nimic.Ce pot face eu acuma in situatia in care sunt?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Am o intrebare...Pentru un teren de proximativ 3 hectare...dat in arenda...se mai plateste impozit pe teren cand proprietarul are 76 de ani? Nu ma refer la impozitul pe venit...
Personal auzisem ca persoanele peste 60 de ani sunt scutite de aceasta taxa.
Pai da:)...de cind ma stiu am avut de-a face numai cu smecheri de genu ....si am invatat cite ceva..
Mare parte din clienti imi sunt fosti colegi de scoala, vecini, si prieteni..normal ca au facturile si certificatele de garantie pe care sunt trecut eu.
Am agenda de lucru cu nume de clienti nr de tel., persone de contact...+ ca fiind o firma nu foarte mare lucra cu distribuitori cum sunt RHS, ALINE...si unii din ei ma stiu personal.
De dovedit e cel mai usor...pe mine nu ma incalzeste ca o sa aiba probleme ..ci banii sunt problema....facturile...etc..
Va multumesc inca o data ptr. ajutor.
Din pacate nu munceam cu carte de munca, angaajtorul a promis ca o sa ii faca una in care voi fi trecut cu 2 ore de munca pe zi.
Concedierrea a fost...brusca....un coleg a venit si a zis ca de azi nu mai muncesc.
Sanctionarea salariala a fost ptr a mi se aminti ca am uitat sa trimit un colet.
Am lucrat la o firma care "comercializeaza" pc-uri timp de 4 luni si am fost concediat in urma cu 3 zile fara preaviz.
De asemenea am fost plecat din oras si nu mi s-a acordat nici un fel de diurna.Si culmea acuma am fost sanctionat cu 30% din salariu, drept urmare mi-au oprit lichidarea.
Nu am fost platie nici ptr perioada de proba si acuma imi spun ca nu am voie sa ma angazes in alta firma cu acelasi profil ptr o perioada de 2 ani ptr ca ma vor da in judecata.
Documentul semnat de mine nu are nici antet si nici o stampila a firmei respective, prin urmare din ce stiu eu inseamna ca nu e oficial.
Daca ma puteti ajuta va rog sa imi spuneti legea ptr. a o putea cerceta mai bine.