avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Activitate MarinicaDnc

Activitate MarinicaDnc

Buna ziua!

Mă poate ajuta cineva cu interpretarea unui articol din Ordonanța Nr. 8 din 30 august 2021?
Mai exact următorul articol:
La articolul 456 alineatul (1), literele p) și s) se modifică și vor avea următorul cuprins:
p) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 2 lit. c)-f) și j) din Legea nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat;
..................................................................................................
s) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 și art. 5 alin. (1)-(8) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, și a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare; scutirea rămâne valabilă și în cazul transferului proprietății prin moștenire către copiii acestora, indiferent unde aceștia domiciliază;
(la 20-12-2021, Litera s) a alin. (1), articolul 456 a fost modificată de Punctul 4, ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 301 din 16 decembrie 2021, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1195 din 17 decembrie 2021 )

Daca cineva se încadrează la articolul 5 (alin. 1-8) din decretul-lege 118/1990, adică este fiu de deținut politic, și lasă moștenire clădirea în care avea domiciliu fiului său fiicei sale, aceștia la rândul lor sunt și ei scutiți de impozit pe clădirea respectivă, sau nu?
Răspuns la discuția Asumare calcul greșit sporuri.
Mulțumesc pentru răspuns!
Problema e că nu există nici o hotărâre judecătorească și au primit o înștiințare internă că la salariul pe luna iulie, ce urmează să fie primit în 15 august, vor fi reținuți acei bani, toată suma, adică undeva la 2000 - 2300 de lei. Dintr-un salariu net de 3800-4000 de lei! Fără întrebări daca mai sunt și alte cheltuieli sau lucruri de genul, de care am înțeles că ar trebui să se țină cont.

Cornel Vasile a scris:

Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie, potrivit art.256 alin.1 C.mun.

Reținerea nu se poate face fara acordul salariatului sau fără o hotărâre judecătorească in acest sens.

Bună ziua!
Nu am găsit nimic asemănător până acum, deci probabil că această problemă e relativ unică.
O cunoștință lucrează în cadrul unui spital din România, in cadrul laboratorului de radiologie și imagistică medicală, ca tehnician. In perioada stării de alertă s-a acordat un spor de risc in sistemul de sănătate, nu știu exact in ce valoare, dar nu cred că e important. Recent, funcționarii care se ocupă de caluculele salariilor au trimis o lista cu personale din cadrul Spitalului la care trebuie sa le ia bani înapoi din acel spor, deoarece ei au primit acel spor și în zilele în care erau în concediu de odihnă și în mod normal nu trebuia.
Conform legii, cine trebuie să își asume aceste greșeli și cât de legal este faptul ca acei bani sa fie reținuți din salariile angajaților?
Buna ziua!
Circul cu o masina care e pe numele tatalui meu, iar acum cateva zile el a primit acasa o instintare de la Politia Locala Timisoara sa se prezinte la sediul politiei locale la data de 6 martie 2018, pentru ca masina a fost parcata ilegal la data de, atentie, 10.09.2017 undeva in zona Parcului Central.
Nelamiririle mele sunt:
-are voie politia locala sa trimita instintari de genul sau sa ceara detalii despre identitatea conducatorului auto, deoarece eu stiam ca e o decizie a ICCJ in privinta asta?
-presupunand a fi legala actiunea dansilor, nu e totusi un termen in care ar trebui facute genul asta de demersuri, pentru ca mi se pare apsurd sa primesc asa ceva dupa aproape 5 luni (mentionez ca nu am gasit nici o instiintare in parpriz)?
-daca tatal meu o sa primeasca un proces verbal prin posta cu amenda, cum ar trebui procedat? Adica nu am o problema sa o platesc daca sunt destule dovezi ca am gresit si daca e acordata legal amenda, dar totusi n-as da bani la buget pentru un PV abuziv!
Inca un mic detaliu, masina e cu numere de Mehedinti, tatal meu locuind acolo, iar instintarea tot acolo a ajuns.
Atasez link-ul cu extrasul din HCL.
[ link extern ]

Multumesc pentru raspunsuri si sfaturi!

cyan a scris:

Despre ce HCL Tm este vorba, ce prevede in privinta animalelor de casa crescute in apartamente?
Daca era vorba despre un cal sau urs atunci s-ar fi justificat o astfel de HCL dar in cazul pisicilor, cainilor sau altor pet-uri "mici" nu se justifica.
Cum aveti acordul proprietarului nu exista motive pentru care sa va fie interzis de presedintele asociatiei sau administratorul blocului. Sunt niste tampiti. Inclusiv cei care au votat hcl.
La nivel national nu ecista legislatie care sa interzica animalele de companie in condominii.
In HCL nu se face trimitere la legislatia nationala dpdv al cresterii animalelor in blocuri?

Buna ziua!
Sunt din Timisoara si stau cu chirie intr-un aprtament. Acum cateva luni am "adoptat" un pisic de pe strada, urmand toate procedurile (facut vaccinuri, deparazitari, carnet de sanatate, etc).
Ieri, dupa cateva luni mi-a batut domnul administrator la usa ca unii vecini, in special presedintele de bloc are ceva impotriva pisicului meu si ca urmeaza sa cheme politia locala pentru ca nu am voie sa detin in apartament animal de companie fara acordul scris al vecinilor.
Dupa ce m-am interesat, am vazut ca intradevat exista o hotarare a CL Timisoara care impune acest lucru.
Intrebarea mea e cat este de legala aceasta hotarare conform legilor nationale si care sunt sansele in caz ca sunt amendat sa castig daca contest in instanta?
Specific ca am acodrul proprietarului apartamentului si respect toate normele de igiena si sanitar-veterinare.
Va multumesc!