avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Asumare calcul greșit sporuri.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Asumare calcul greșit sporuri.

Bună ziua!
Nu am găsit nimic asemănător până acum, deci probabil că această problemă e relativ unică.
O cunoștință lucrează în cadrul unui spital din România, in cadrul laboratorului de radiologie și imagistică medicală, ca tehnician. In perioada stării de alertă s-a acordat un spor de risc in sistemul de sănătate, nu știu exact in ce valoare, dar nu cred că e important. Recent, funcționarii care se ocupă de caluculele salariilor au trimis o lista cu personale din cadrul Spitalului la care trebuie sa le ia bani înapoi din acel spor, deoarece ei au primit acel spor și în zilele în care erau în concediu de odihnă și în mod normal nu trebuia.
Conform legii, cine trebuie să își asume aceste greșeli și cât de legal este faptul ca acei bani sa fie reținuți din salariile angajaților?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:43, 4 August 2021
Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie, potrivit art.256 alin.1 C.mun.

Reținerea nu se poate face fara acordul salariatului sau fără o hotărâre judecătorească in acest sens.
Mulțumesc pentru răspuns!
Problema e că nu există nici o hotărâre judecătorească și au primit o înștiințare internă că la salariul pe luna iulie, ce urmează să fie primit în 15 august, vor fi reținuți acei bani, toată suma, adică undeva la 2000 - 2300 de lei. Dintr-un salariu net de 3800-4000 de lei! Fără întrebări daca mai sunt și alte cheltuieli sau lucruri de genul, de care am înțeles că ar trebui să se țină cont.

Cornel Vasile a scris:

Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie, potrivit art.256 alin.1 C.mun.

Reținerea nu se poate face fara acordul salariatului sau fără o hotărâre judecătorească in acest sens.

Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2021
MarinicaDnc, utilizator
Nu au voie sa va retina fara acordul dvs .... o retinere nu poate depasi cel mult 1/3din salariul net.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere abuziva salar ciucur ciucur Buna ziua!In ianuarie 2012 m am angajat medic rezident la un spital din Iasi.Incepand cu data de 1 iulie a obtinut de la Ministerul Sanatatii transfer pentru ... (vezi toată discuția)
Acordarea sporului in sanatate olivia seresan olivia seresan Sunt asistenta la spitalul jud.de urg.Valcea si lucrez in sectia radiologie si imagistica.,iar dupa noua lege a salarizarii salariul meu a scazut deoarece am ... (vezi toată discuția)
Spor si salarizare Casal Casal Sant tehnician imagistic la un spital orășenesc ,as dori sa stiu cat trebuie sa fie salarizarea mea si unde ma incadrez .dupa cresterea din 1.03.2018 ! Si ... (vezi toată discuția)