avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Activitate Claudiutiberiu

Activitate Claudiutiberiu

Face lucrãri la ea in apartament, schimbarea pardoselii zugrãveli etc.. a tãiat țevi de la ea din casã pe coloanä şi a produs mizerie la mine în apartament. Uneori nu respectã ore de linişte am înregistrate am sesizare poliția a urmat o contravenție Dar tot aşa facr
Ce drept legal am de a Da în judecatã sau la poliție pe vecina de deasupra care şi a tãiat țevile de încãlzire de pe coloanã. Ea are centralã eu nu am , am fost scoşi de la încãlzire de la Mintia.Din 27. 01 face lucrãri în locuințã, am sesizare la poliție, azi când a tãiat țevile mia produs mizerie praf in bucãtãrie. Am dovadã cu poze nu am curãțat pt a fii dovadã.
Vreau sã fac un contract de donație pe o cota parte care în urma succesiunii dupã moartea bunicilor casã a fost împãrțitã la cei trei copii. Unã din fiica decedatã în 1989, a avut 2 fete. Eu şi sora mea, ceilalți doi copii au primit mai mult 2/8 . Fiecare eu 1/ 6. Dacã fac un act de donație pe partea mea de 1/6 casa a rãmas nelocuitã . Doar sora mamei are cheie si fratele mamei de la casä. Dacã fac act de donație pe partea mea dar pe viitor eu plãtesc impozitul dupã vânzarea casei am dreptul sã mai beneficiez de valoarea acelei pãrți de 1/6 ? Sau cum aş putea sã pun conditii la actul de donație pe care vreau sa-l fac cãtre mãtusà mea. ( sora mamei)
Doream sa știu dacă am dreptul la un avocat din oficiu pentru a da in judecată firma care nu mă platit și pot da in judecată după ce am făcut sesizare la ITM arad și nu sa rezolvat nimic.

Cornel Vasile a scris:

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.

Am fost angajatã la o firmã din Arad e ca îngrijitor clãdiri timp de 1 an şi 9 luni cu sediul separat unde avea contract, pe ultimele 3 luni din 2021 nu am fost plãtitä, în Ianuarie 2022 , am renunțat sä mai activez . Cum pot recupera banii printr-un avocat din oficiu dupã o reclamație fãcutã şi la itm care nu şi a respectat termenul de platã a salariilor?
Am fost încadrată la pensia de invaliditate gr III anul trecut, anul acesta azi am avut revizuirea medicală cu depunerea dosarului, m-ar interesa să știu după cât timp intră pensia pe card după revizuirea dosarului sau cât durează până primesc noua pensie , este la fel ca la prima decizie cu 45 de zile ? sau intră automat în luna Martie?

Mulțumesc am primit comunicarea in dtaa de 29 decembrie 2020 cu emiterea judecătoriei la 16 Decembrie 2020 ,sunty hotărâtă să o contest printr-o decizie , acțiune la începutul lunii ianuarie pt un nou grad de handicap accentuat , Indiferent de ce vor decide cu un nou răspuns , pt că nu mi-a fost dat acest grad , deși am probleme mari de sănătate.. Ce aș putea pierde aici ?

Cornel Vasile a scris:

Contestatia impotriva deciziei de incadrare in grad cu handicap prin care se solicita anularea certificatului care atesta handicapul, se poate face doar in baza unei actiuni depuse la instanta.

Instanta poate decide:
- respingerea contestatiei;

- admite contestatia si anuleaza certificatul de incadrare in grad de handicap emis si stabileste ca reclamantul se incadreaza in gradul de handicap .......

Atentie – Persoanele care sunt incadrate in mod gresit in gradul de handicap aferent si nu contesta deciziile in 30 de zile, isi pierd acest drept.

Am avut un proces pt obtinerea unui grda de handicap cu jud. Deva , am vreo 10 boli , diabet tip 2 , sindrom hipoanabolic ,scolioză cu radiculații , hipo si hipercalcemie, tulburare afectiv organică, tulburare de personalitate cu elemente senzitiv rationale, hipoacuzie accentuată bilaterală formă severă , și jud a decis să emită doar grad mediu de handicap , m-am decis să contest acest lucru , pt un grad accentuat , am dreptul. Pot obtine ceva?
Răspuns la discuția Ce este cuantumul pensiei
Mulțumesc .Sper sã for aşa
Buna ziua , am primit decizia de pensionare pt invaliditate , dar nu prea stiu ce inseamna cuantumul pensiei si motivare la final :veti incasa pensia minima .... de 704 lei, iar la pensia de asigurari sociale e trecut 312 lei aceea este pensia de invaliditate sau e altceva?