DinuX a scris:
Sunt mai multe aspecte:
- ba, contrar opiniilor de mai sus, primariile pot impune aducerea constructiei la starea initiala (au fost cazuri care s-au terminat cu dezafectarea investitiei). Da, s-a prescris dreptul de a da amenda, dar nu si celelalte sanctiuni. Cum sa disciplinezi altfel investitorii prea entuziasti?
Sigur, daca este pe domeniul public sau jumatate in curtea vecinui sau mai stiu eu ce situatii de genul.
Primaria are dreptul de a cere demolarea constructiilor doar dupa ce au aplicat sanctiune contraventionala constand in amenda.
Instantele de judecata au hotarat ca in lipsa aplicarii amenzii nu se pot dispune masurile complementare.
Probabil sunt si instante ce au aplicat in alt mod legea, eu unul nu am gasit pana acum, am gasit doar cateva hotarari de respingere a plangerii contraventionale intrucat contraventiile din acest domeniu nu se prescriu dar cum am spus mai sus, reprezinta doar 5% din totalul celor gasite de mine.
Articolul 28
(1) O data cu aplicarea amenzii pentru contraventiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. a) si b) se dispune oprirea executarii lucrarilor, precum si,
dupa caz, luarea masurilor de incadrare a acestora in prevederile autorizatiei sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, intr-un termen stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei.
Daca primariile si-ar face treaba, nu ar lasa sa se prescrie contraventiile.
Este si culmea sa vina primaria dupa 10 ani si sa spuna: "domne pe mine ma deranjeaza casa ta ca nu are autorizatie, ia sa o darami"
Mai pot cere demolarea si vecinii sau alte persoane deranjate de constructia ta dar la fel, daca nu te-a deranjat 6 ani, de ce te deranjeaza acum?
Recent am citit o hotarare prin care primaria a facut un astfel de proces verbal pentru ca sanctiunea era prescrisa, constructiile erau prin apropietarea bazei de la deveselu, a fost respinsa actiunea intrucat nu are niciun efect juridic un astfel de procesc verbal. Primaria s-a enervat si de data aceasta a facut un proces verbal ce includea si amenda :)), bineinteles ca instanta a anulat acel proces verbal intrucat contraventia era prescrisa de ceva ani :))