avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Activitate tereau

Activitate tereau

Răspuns la discuția Calcul cota parte
bamaad a scris:
------------------------------
Multumesc pentru raspuns.
N-as putea spune ca m-am lamurit ptr ca ideea principala era cum e cu gradina. Pe situatia prezentata de mine (Ap + boxa + locuri parcare + gradina) daca iei in calcul doar Ap + boxa + locuri parcare obtii o cota, iar daca iei in calcul si gradina cota se dubleaza, chiar tripleaza (Ap + boxa + locuri parcare =~ 120 mp; gradina 150 mp).
Situatia persista de cativa ani in sensul ca nu este luata in calcul gradina. Orice proprietar, CEX, care va solicita intrarea in legalitate in sensul introducerii in calcul si a gradinilor, proprietate exclusiva, va fi "renegat" instantaneu. Eu nu caut popularitate sau renegare, eu in toate discutiile afirm ca legea nu are caracter orientativ, urmand ca fiecare asociatie sa faca repartizarea cum o taie capul, dar e de luptat cu aceasta mentalitate "daca pana acum nu s-a tinut cont, vii tu acum sa ne spui ca nu e bine". Culmea este ca si in acord + statut scrie in clar: "Cota-parte indiviza de proprietate reprezinta raportul procentual dintre suprafaţa utila a apartamentului, terenului deţinut în proprietate exclusiva sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinţă şi suma suprafeţelor utile ale tuturor apartamentelor, terenurilor exclusive, parcarilor, boxelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinta"
PS - Cam 15% din proprietari au gradini.

Este bine să facem publică discuția astfel, putem fi corectați de persoane mai competente ca noi, ori probabil subiectul va fi util și altora.

În esență, baza discuției ori a găsirii unui răspuns este legea 196/2018 , nu statutul Asociației dumneavoastră. Deci, câteva definiții din lege :

h) condominiu - imobil format din teren cu una sau mai multe
construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate
de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, după caz şi cote-părţi
indivize de proprietate comună;

l) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate comună forţată,
exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual şi este
calculată ca raportul între suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi
suma suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale din
condominiu
. Suma cotelor-părţi indivize trebuie să fie egală cu 100%, în
caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija preşedintelui asociaţiei
de proprietari, conform suprafeţelor utile;

Judecând logic referitor la ce se spune în lege, Asociația are obligația de a administra și a gestiona suprafețe, servicii, și alte chestiuni care au legatură cu interesele / cheltuielile comune ale ei. Metoda de împărțire a cheltuielilor pe cota parte indiviză reiese în primul rând din calculul efectuat asupra apartamentului dv. și asupra cotelor care vă revin din suprafețele blocului dv. Grădina nu este considerată de regulă teren care duce la calculul cotei cpi pe condominiu( atenție! nu vorbim de apartament ) Despre locul dv. de parcare, la fel. Legea As. de proprietari se aplică strict asupra condominiului ( blocului ) și a terenului pe care este construit. Plus anexele, instalațiile comune din bloc, ori din curtea comună a blocului. As. de Proprietari nu gestionează cpi rezultat din alte suprafețe adiacente condominiului, cu titlu privat de proprietate. Unde nu există, ori nu rezultă un interes comun conform legii, Asociația nu are nici un rol , în calitatea ei de pers. juridică.


Bună ziua. Nu puteți interveni prin efectuarea unor lucrări pe domeniul public, respectiv trotuarul. Sesizați Primăria ; ei au obligația să vă soluționeze problema.

mitachealina a scris:

Cine poate executa lucrari de colectare apa de ploaie pe trotuar public - primaria directia drumuri/compania de apa sau proprietarul? (in cazul in care trotuarul public din fata casei este vizibil mai jos decat la vecinii din partea dreapta si stanga si toata apa pluviala se aduna in fata portii).

Daca proprietarul ia initiativa sa faca un sistem de colectare a apei pluviale de pe trotuar si sa o deverseze in conducta de canalizare, este legal?

Răspuns la discuția Calcul cota parte
Legea 196/2018

Art.84.- (1) Cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate
reprezintă cheltuielile asociaţiei efectuate pentru întreţinerea, repararea,
exploatarea şi, după caz, consolidarea şi/sau reabilitarea părţilor de
construcţii şi instalaţii aferente condominiului aflate în proprietate
comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporţional cu cota-
parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.
(2) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă
cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea,
exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii
din condominiu aflate în proprietate comună.

Art.85. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă
cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la:
fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi,
după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la
părţile de construcţii şi instalaţii aflate în/şi pe proprietatea comună,
astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de
asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de
apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare
hidraulică a instalaţiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa;
ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună;
centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor
menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea,
conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau
contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator,
contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură
curăţenia etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari
ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi
cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; cheltuieli cu produse şi accesorii pentru curăţenie,
alte servicii administrative către proprietatea comună.

Sper că în textul legii ați identificat, raportat la situația Asociației din care faceți parte, ceea ce vă interesa.

bamaad a scris:

Am un apartament parter cu SU 80mp cu grădină de 150mp, 1 boxa 15mp, 1 loc de parcare subteran, 1 loc de parcare suprateran; toate prinse în CVC, într-un complex cu mai multe blocuri, o singură asociație. Ce și de ce intra la calculul cotei părți ?

Răspuns la discuția Comision intermediere chirie
Bună seara. Agenția vă cere comisionul pentru fiecare chiriaș care vi-l recomandă, la solicitarea dumneavoastră. Corect ? Ce agenție de intermediere ar munci pe degeaba ? Niciuna. Deci, serviciile de intermediere în găsirea unui chiriaș sunt făcute la solicitarea dv. Iar aceste servicii se plătesc, de fiecare dată . Agenția nu și-a luat obligația să vă găsească chiriași timp de un an; aceea perioadă de închiriere a imobilului nu are treabă cu serviciul de intermediere între dv. și potențialul chiriaș. Orice produs/ serviciu prestat legal are la bază unele instrucțiuni ori condiții acceptate de ambele părți. Consultați contractul de intermediere, între dv. și agenție, dacă acesta există.

goldlegend a scris:

Buna ziua

As vrea sa ma lamureasca cineva: Am inchiriat un apartament prin agentie, s-a platit comisionul cerut catre agentie de proprietar, insa chiriasul a plecat dupa 5 luni . . Agentia a cautat un alt chirias, insa cere alt comision. Trebuie sa platesc iar ? Contractul de inchiriere fusese pentru un an. Daca tot pleaca asa chiriasii...de fiecare data trebuie platit ? Multumesc !


Bună ziua. Conform cerințelor GDPR presedintele, administratorul , comitetul executiv sunt obligați să folosească detalii minime ori chiar deloc în spațiul public ( avizier, rețele sociale, grupuri de whattsap, de exemplu ) cu privire la datele personale ale locatarilor, mai ales că acestea nu sunt imperios necesare. Se pot elimina astfel, de exemplu numele și prenumele celor vizați. Persoanele care consideră că li s-a încălcat dreptul la viața privată, ori au fost poziționate în posturi jenante, umilitoare, în mod public, pot consulta ghidurile publicate pe site-ul dataprotection.ro pentru lămuriri și principii directoare în aceste situații.

Stefanc1977 a scris:

Buna ziua. are voie președintele de scara să trimită pe wathapp lista cu numele restanțierilor ? nu cumva e de ajuns doar numărul apartamentului ? si a încălcat legea in momentul in care afișat numele persoanei ?

Furnizorul care facturează parametrul, este Enel. Într-adevăr, as. de proprietari este per. juridică însă este asimilată unui consumator casnic. Asta nu o face persoană fizică.
Cred că voi scrie către ANRE, poate ne luminează dânșii. Corect ar fi ca toate as. de proprietari să fie facturate identic ceea ce nu se întâmplă, din ce cunosc. Și asta este o dilemă. Probabil unele asociații nu au lift ori alt consumator care să genereze KVARh ( inductiv ) , de aici diferențele. Dar chiar și așa contoarele sunt diferite; unii declară strict consumul de putere activă iar alții cum este și exemplul meu din topic, trebuie să declare inclusiv puterea reactivă inductivă dar și cea capacitivă. Cine, ce să mai înțeleagă.....

w_v_w_v a scris:

Acest parametru nu se factureaza decat firmelor juridice.
Asociatia de proprietari este asimilata persoanelor fizice .
Ce furnizor de 2 lei a facut greseala asta ? Nova?
La noi ne -au bagat acciza la gaz si dupa ce le am spus au rectificat apoi ne am mutat si cand am revenit la ei au facutt acceasi greseala.
Scrieti email la anre@anre.ro si revlamati situatia cu facturile.

Bună ziua. Este normal ca o Asociație de Proprietari în calitate de utilizator casnic , să platească lunar aproape jumătate sau chiar mai mult din valoarea facturii consum de energie reactivă inductivă ? S-a plătit inclusiv o factură de regularizare pentru acest parametru, pe o perioadă de 2 ani și jumătate, retroactiv. Vă mulțumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În acest caz, cum vă recomandăm în martie, puteți cere informații la Primăria locală de care apartineți ( gratuit ) ori să angajați un avocat care vă poate rezolva situația.

casutza a scris:

Exista proprietate comuna intre cele 2 asociatii:instalatia electrica, tevile de caldura, centrala termica a blocului. Cele 2 asociatii sunt zid in zid.

Răspuns la discuția Racord gaze flexibil
Am insistat cu oferirea unei explicații către firma care face verificarea. Răspunsul este următorul : racordurile vechi din inox, fară acea izolație galbenă , au durata de viața de 5 ani. Cele galbene, producătorul le garantează 10 ani. Într-adevăr , racordul meu nu se mai încadrează în cerințe, întrucât a depășit durata de funcționare. Acesta ar fi motivul; nu neapărat că trebuie înlocuit la 2 ani. Referința cu înlocuitul la 2 ani avea legătură se pare doar în cazul racordurilor de fabricație mai veche. Cu ocazia verificării la 2 ani, se cere înlocuirea acestora cu modele noi, garantate 10 ani de producători. Este absurdă se pare înlocuirea la doi ani a unui racord garantat 10 ani, atâta timp cât nu prezintă probleme. De multe ori, acești meseriași, nu au timp ori chef să explice la timpul potrivit, generând nedumerire, confuzie, nervi, etc. Dar, am primit un răspuns satisfăcător, acum, util și altora, sper. Vă mulțumesc pentru cercetări.
Bună ziua. Care este temeiul legal pentru înlocuirea racordului de gaze între conducta de gaz și aragaz, la 2 ani, cu ocazia verificării periodice obligatorii, în condițiile în care acel racord nu are scăpări de gaz, nu este rupt ori deteriorat ? Am această cerință din partea unui operator autorizat, care insistă că racordul trebuie înlocuit, chiar dacă nu sunt probleme, fără să îmi specifice un argument legal. Mulțumesc.