Pentru a angaja o persoana pe postul de sudor e obligatoriu sa detina o diplomă de calificare in meseria de sudor?
Persoana are o autorizatie obtinuta intr- un alt stat membru.
Multumesc!
Un incident care nu a produs incapavitate temporara de munca trebuie raportat la ITM?
Un angajat detasat transnational in Franta este lovit din greseala de catre alt angajat si este dus la urgenta. Acolo primeste ingtijire medicala si apoi este trimis acasa cu recomandarea de a primi ingrijire fara intreruperea muncii.
Firma la care este detasat raporteaza incidentul la inspectia muncii din Franta.
Firma din Romania care a detasat angajatul trebuie sau nu sa informeze ITM- ul? Sau se considera raportat evenimentul? Mentionam ca nu este necesar vreun decont pentru serviciile medicale.
Multumesc!
Buna ziua,
Conducerea firmei a decis ca ziua de 10 ianuarie sa fie zi libera platita si sa se lucreze in data de 24 ianuarie ( zi libera legala).
Un angajat are concediu medical in data de 10 ianuarie, deci nu beneficiază de zi libera platita.
Daca acest angajat lucreaza in data de 24 ianuarie este indreptatit sa i se compenseze cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile?
Este corecta compensarea timpului lucrat in ziua de sarbatoare legala - in speta data de 24 ianuarie- anterior datei, respectiv in data de 10 ianuarie?
Multumesc!
Buna ziua,
Firma este inregistrata cu codul caen 2511- fabricarea de constructii metalice si este autorizata sa desfasoare activitatea conform acestui cod ( are aviz de functionare). Codul este prevazut in OUG114/2018 la art 66 unde sunt indicate domeniile pentru care se aplica reducerea contributiilor .
Intrebare: firma produce diverse constructii= piese metalice care sunt sau nu sunt destinate domeniului conatructiilor ( diverse lonjeroane, sasiuri, etc.) Este acest aspect relevat in vederea aplicarii oug 114/2018? Nu ma refer la proportia activitatii corespunzatoare codului din cifra de afaceri. Activitatile firmei sunt exclusiv pe acest cod caen. Insa produsele rezultate nu sunt folosite exclusiv in domeniul constructii. Se aplica in acest caz prevrderile art 71 OUG 114/2018
Buna ziua,
Decizia de sancţionare se comunică salariatului în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării salariatului.
Intrebare:
decizia emisa se trimite salariatului prin posta. Astfel, decizia trebuie sa ajunga la salariat in maxim 5 zile si sa avem confirmarea de primire sau data de predare la posta sa fie in cele 5 zile calendaristice (ex: decizie emisa in 9.01.2019 pusa la posta in data de 14.01.2019 se considera comunicata in termenul de 5 zile calendaristice?)
Multumesc!
Intrebare 2: decizia trebuie emisa in termen de 30 de zile de la luarea la cunostinta a faptei sau sanctiunea aplicata trebuie sa se realizeze in acest interval de 30 de zile?- in acest caz desfacerea CIM
Buna ziua,
avem urmatoarea situatie:
-angajatul lipseste nemotivat din data de 10.12.2018
-se inregistreaza raport de constatare a faptei in data de 10.12.2018
-se trimite convocator pentru cercetare disciplinara pentru data de 20.12.2018
Angajatul nu se prezinta. Se intra in vacanta de sarbatori.
Intrebare:
daca se emite in data de 9.01.2019 decizie de incetare a CIM , decizie care se transmite prin posta in data de 14.01.2019 si isi produce efecte din data de 18.01.2019 (astfel incat sa fie timp pt a se primi scrisoarea si comunicarea sa se realizeze) se considera depasirea termenului pentru aplicarea santiunii de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat la cunostinta savarsirea faptei,
Daca termenul este depasit, e legal sa se inregistreze un alt raport de constatare si reluata procedura disciplinara astfel incat sa se respecte termenele?
Multumesc!
Daca firma deconteaza contravaloarea transportului la si de la locul de munca a salariatilor ( abonamente sau bonuri de combustibil) acestea sunt incluse in veniturile salariale si se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale?
Sau sunt valabile prevederile art 55 alin 4 lit a?
Multumesc!
Buna ziua,
La incetarea CIM cu acordul partilor, data incetarii se considera ultima zi de activitate sau ziua urmatoare ultimei zile lucrate?
Cand se inregistreaza incetarea in Revisal: in ultima zi sau ziua urmatoare , care e de fapt prima zi in care nu mai lucreaza persoana?
In ce termen se comunica decizia de incetare CIM cu acordul partilor?
Daca in decizie nu este mentionata instanta si termenul in care poate fi contestata decizia de incetare CIM cu acordul partilor poate atrage nulitatea deciziei?
Multumesc!
Multumesc, doamna avocat!