avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Activitate maryion

Activitate maryion

Buna ziua!
As dori sa expun un caz in legatura cu o batrana ramasa vaduva acum 4 ani.
Impreuna cu sotul defunct are 4 copii si o casa. In cei 4 ani de la decesul sotului nu s-a facut succesiunea proprietatii. Batrana a ramas singura in casa, cei 4 copii fiind stabiliti cu domiciliu in diferite orase ale tarii.
Problema care se pune este:
- Batrana nu mai poate avea grija singura de casa si o solutie ar fi sa vanda proprietatea si sa isi cumpere un apartament intr-unul din orasele in care locuieste unul din copii pentru a putea fi ajutata de acesta, dar conditia ar fi ca noua locuinta sa fie, in continuare, proprietatea celor 5 (adica batrana si cei 4 copii). Mostenitorii nu doresc ca partea lor de mostenire sa le fie restituita in bani la momentul actual, deoarece suma rezultata nu ar fi mare si batrana ar ramane pe drumuri. Deci singura solutie ar ramane cea expusa mai sus.

Cum ar trebui procedat in acest caz?
Mentionez ca succesiunea nu a fost facut dupa decesul sotului, respectiv tatalui celor 4 copii.
Ca prim pas ar trebui facuta succesiunea si apoi se face vanzarea?
Trebuie sa fie prezenti toti cei 5 la toate demersurile (succesiune, vanzare-cumparare) sau se poate folosi procura?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Buna ziua!
Am revenit cu o noua problema. Am mai scris un subiect in legatura cu un divort in care sunt implicati 2 minori (6 si 3 ani) si un credit ipotecar pana in 2032. Sotul adulterin nu isi recunoaste vina si considera ca nu are "famile si casa de stricat", dar nu renunta nici la amanta. Am incercat sa discutam, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Am incercat sa vorbesc cu amanta (e-mail si SMS ca altfel nu am reusit) si ea a trecut la amenintari, gen: "pun golanii orasului sa te faca sa iti inghiti limba", "o pun pe mama sa te sune" "o sa il cunosti pe tata care e boxeur de performanta", etc. Acest week-end l-am petrecut impreuna cu sotul si copii in afara orasului si amanta neconsolata (pana acum isi petreceau sf de saptamana impreuna) a ramas singura dand telefoane si mesaje unui telefon inchis. In dsiperarea ei a avut o cearta puternica cu sotul meu si vazand ca nu a rezolvat problema pt ca el nu ii raspundea la telefon mi-a trimis mie niste mesaje (in nr. de 3) care m-au speriat, cu multe injuraturi: "de ce vreau sa bag cutitul in ea sa ii fur organele sa fac banuti? "te crezi mare criminala si ameninti ca tai si spanzuri?" "sa iti iasa din cap ca o sa fie cum vrei tu" . Eu nu stiu ce a vrut sa spuna cu aceste mesaji, nu i-am raspuns, dar as dori sa merg la politie sa depun o plangere ca eu cred ca nu este intraga la minte si imi este teama pt integritatea mea corporala. Eu nu i-am trimis mesaje cu amenintari, doar mesaje in care ii aduceam la cunostinta ca umbla cu barbatul meu, tata a 2 copii mici si am jignit-o ca urmare a faptului ca ea ma jignea, dar nu am amenintat-o. Ce ar trebui sa fac? Sa merg la politie sa depun o plangere? Unde ar trebui sa merg si in cat timp? Imi este teama.
Va multumesc!
Răspuns la discuția Divort cu 2 copii mici
Multumesc pt toate raspunsurile. Vreau sa divortez, dar cu el nu se poate ajunge la un acord. Tare mult mi-as dori sa avem parte de o despartire civilizata, tinand cont de faptul ca avem 2 copii de 6 si 3 ani. este vb si de creditele la apartament cu ipoteca de rang 1 si rang 2 (a cumparat si o masina pe credit de nevoi personale). Si avem o varsta destul de inaintata 41 ani) ceea ce ma impiedica sa mai i-au alt credit, avand niste valori f mari la cele mentionate mai sus, practic am cumparat bunurile in perioada de "bum" economic, cand preturile erau astronomice. Eu am salariul mai mic pt ca trebuie sa am grija de cei 2 copii si nu imi pot permite mai multe job-uri, el nu se ocupa deloc de copii, de fapt relatia extraconjugala a aparut dupa ce s-a nascut cel de al 2 lea copil, cand eu stateam acasa si aveam grija de copii si gospodarie si nu imi permitea sa ii cer socoteala de unde ... si cand vine acasa, spunand ca el aduce banii.
Nu stiu ce sa fac. De unde sa incep? Cu cine sa vorbesc? Ce acte trebuie sa pregatesc?
Va multumesc din suflet! Sun o mama si o sotie disperata cu posibilitati materiale limitate.
Multumesc! Mi-ati fost de ajutor. O sa ma hotarasc ce voi face. E foarte greu.
gi_jane2 a scris:

Principal si mai greu e sa va hotarati daca vreti sa divortati sau sa ramaneti alaturi de sot in aceste conditii. Daca va hotarati sa divortati, va putem povesti despre divort, autoritate parinteasca, partaj
In privinta divortului nu tine de sot sa vi-l acorde si de instanta, puteti cere divortul din culpa comuna pt ca e mai greu de dovedit ca nu ati avut nicio vina in desfacerea casatoriei.

Buna ziua!
Va multumesc tare mult pt raspuns. Este greu pt mine sa i-au o hotarare deoarece sunt 15 ani de iubire din care 10 cu acte si 2 copiii minori care au nevoie de ambii parinti.
Nu vreau sa divortez sau cel putin imi doresc lucrul acesta, dar nu pot trai nici in compromis. Problema cea mai mare este ca eu nu stiu ce vrea el de fapt pt ca nu vrea sa ne asezam la masa negocierillor si sa vedem ce se va intampla cu noi. Asta ma sperie cel mai tare INCERTITUDINEA! Avem creditul de rang I pt apartament pe 20 ani de aici in colo si de rang II pt masina pe 15 ani, inca nu am platit mare lucru si as vrea sa stiu ce sanse am eu in cazul unui partaj. Intr-adevar el are venitul mai mare decat mine deoarece are i o Intreprindere individuala, iar eu sunt angajata la o firma si am un salar mai mic pt a putea avea grija de cei 2 copiii (de 6 si 3 ani). Eu trebuie sa ingrijesc de casa si de copii, sa merg si la serviciu si nu pot avea mai multe job-uri. El are aceasta posibilitate deoarece nu sta cu copiii si nu face nimic in casa si umbla. Eu i-am lasat toata libertatea din lume, nu l-am constrans cu nimic si poate din acest motiv el are aceasta relatie extraconjugala. Dar ma mintea tot timpul ca „merge la intalniri de afaceri si el ma iubeste, sunt viata lui”, deaceea eu nu am luat nicio masura si am accept minciunile lui, chiar daca simteam ca ceva nu este OK, dar acum ca am descoperit nu pot sa accept. Spun lucrurile astea pt ca nu inteleg ce inseamna divort din culpa comuna, eu am stat acasa cu copii, am mers la serviciu, am ingrijit de casa, am fost si sotie si il ajut si in cariera (mentionez ca activam in acelasi domeniu profesional si il ajut si pe el – nu intru in detalii), el este cel care m-a inselat. Cum se poate dovedi adulterul? Numai daca ii prind in fapt? Daca exista poze, mesaje pe telefon si persoane care i-au vazut impreuna (pe domeniul public, ce-i drept si el poate spune ca era o intalnire de afaceri). Nu am probe cu ei 2 in intimitate ca nu se poate. Probele sunt suficiente pt mine. Eu sunt convinsa care este adevarul, dar pt instanta nu am probe. Ca nu stiu daca statul roman mai ocroteste familia ca institutie. Eu doream doar sa ma inteleg cu el, nu sa ma lupt prin instante si sa imi macin viata. Problemaca el nu recunoaste si se preface ca nu se intampla nimic, de fapt este doar in inchipuirea mea (ceea ce ma sperie pt ca eu nu stiu ce are de gand, parca pune ceva la cale impotriva mea), dar el lipseste noptile de acasa si mai sta si cu mine, mai iesim si cu copii, dar mai avem si o amanta. Acet lucru ma termina. Nu pot accept. Dar nu stiu ce pot face, deaceea am rugamintea sa ma ajutati si sa imi spuneti cum sa procedez. Cu ce sa incep? La ce sa ma astept, chiar daca vom fi nevoiti sa ajungem la partaj? Adica Eu ce sanse am. Poate sa spuna ca el plateste? Eu cu salariul meu ce fac? Platesc si eu alte cheltuieli. Am grija de copii. Fac menajul. Oare nu exista si pt mine o lege care sa ma protejeze? Trebuie sa fac dovada ca platesc cheltuieli? Chitantele la intretinere si altele sunt pe numele lui. Veniturile pe care le aduc cei 2 soti intr-o casnicie nu sunt comune? Au fost momente cand eu am castigat bani mai multi, deoarece eu am terminat facultatea inaintea lui si l-am ajutat pe el sa intre la facultate si apoi sa urmeze cursurile facultatii (faceam proiecte si alte lucruri) pt ca el muncea ca electrician.
Astept raspunsul dvs.
Va multumesc tare mult.
Buna ziua!
Am si eu o problema pe care o consider grava (bineinteles ca fiecare dintre noi oamenii consider problema mea foarte grava).
Sunt casatorita si am 2 copii minori (6 si 3 ani).
Sotul meu umbla de vreo 2 ani cu cineva (are o relatie extraconjugala). Nu stiu de ce s-a ajuns la situatia asta, dar clar ca nu mai pot trai asa. Pleaca noptile de acasa mintindu-ma sistematic: “Am treaba” “Ma intalnesc cu X cu Y pt ca sa fac rost de lucrari, el avand o Intreprindere Individuala” “Muncesc sa aduc banii in casa pt familie”, eu stand in casa si ocupandu-ma de copiii si de gospodarie. A scapat totul de sub control si nu stiu ce sa fac. Eu am descoperit zilele acestea persoana cu care umbla (am facut-o pe detectivul in spatiul virtual, pe facebook si prin mai multe mijloace si toate informatiile au venit la mine valuri valuri), dar el nu recunoaste, spune ca sunt nebuna si sa imi vad de treaba mea. L-am amenintat cu divortul la care el spune ca nu are familie de lasat, ca eu nu am probe sa ii intentez proces de divort din culpa lui (adulter) si el nu imi va acorda divortul. Este adevarat nu am probe valabile in instanta, dar am cateva poze de pe facebook si martori (rude de gradul I) care i-au vazut masina in parcarea locuintei amantei. Nu stiu ce vrea de fapt, parca doreste sa se razbune pe mine si nu mai vede nimic in jurul lui decat acea persoana care il invrajbeste impotriva mea si a familiei extinse (mama, soacra, frati si surori).
Nu stiu exact ce sa fac si cum sa procedez, deoarce noi avem 2 credite ipotecare la banca si inca suntem la inceputul lor si mai sunt si copiii care au inceput sa puna intrebari.
Am rugamintea daca ma puteti ajuta sa imi spuneti cu ce ar trebui sa incep, deoarece viata noastra nu mai poate continua asa.
Va multumesc!
Astept cu nerabdare raspunsul dvs.
Buna ziua!
Nu stiu, poate s-a mai scris pe marginea acestui subiect, dar totusi as dori sa pun o intrebare, insotita de cateva explicatii:
In cazul in care se ajunge in imposibilitate de plata a unui credit ipotecar pt o locuinta si valoarea de piata a acesteia a scazut (din cauza crizei), adica, prin vanzare, banca nu si-ar recupera banii pe care i-a imprumutat beneficiarului creditului, ce se poate intampla?
Detalii suplimentare:
- 2 credite pe aceeasi ipoteca (rang I - pt casa in sine care este 1 apartament cu 3 camere si rang II - nevoi personale pt amenajarea interioara a apartamentului care arata ca o pestera)
- vechimea creditelor de 3 ani
- moneda: franc elvetian care a avut o crestere foarte rapida in acesti ani (ex. s-a plecat de la 1,98 LEI = 1 CHF si acum este apraope 3,4 LEI = 1 CHF)
- de aproape 1 an de zile platitorul principal a ramas fara loc de munca din domeniul constructiilor si a fost in somaj, iar din ianuarie 2010 in concediu pt cresterea copilului cu o ondemnizatie care a fost diminuata cu 15%, iar sotia a fost nevoita sa mearga la serviciu, dar acum sta fara salariu, deoarece la firma la care lucreaza (tot domeniul constructiilor) nu sunt comenzi
- familie cu 2 copii mici in intretinere
Deci situatia nu este prea roz si viitorul deasemeni nu pare prea roz.
Revin la intrebarea de mai sus:
- Daca nu se mai poate plati creditul, sau chiar nu se merita sa mai fie platit, deoarece s-a ajuns ca valoarea creditului sa depaseasca veniturile ca urmare a cresterii francului, cum se va proceda?

Ma poate ajuta cineva cu niste raspunsuri? Se mai afla cineva in situatii asemanatoare?

Astept raspunsurile dvs.
Va multumesc!
Buna ziua!
Hristos A Inviat!
Revin si eu cu o problema dupa o pauza mai lunga.
Nu stiu daca am postat bine acest subiect si deaceea imi cer scuze.

Sa intru in subiect.
Pe scurt!
Sotul meu a avut un incident pe data de 17 dec 2007 si anume a fost agresat de un individ necuoscut intr-o parcare. Individul a batut in geamul masinii si i-a spus sa iasa afara si apoi l-a luat la pumni. Sotul meu s-a aparat si a dat si el. Dupa toata treaba asta sotul meu a depus plangere la politie dupa ce si-a scos si un certificat medico-legal. Din acel certificat nu reiese ca sotul meu a avut leziuni si neavand nici martori nu prea a avut castig de cauza, in sensul ca politia i-a sugerat sa isi retraga plangerea deoarece daca s-ar inainta dosarul la Parchet nu prea are ce sa castige. Si prin februarie 2008 si-a retras plangerea. A facut rau? Pe dea alta parte agresorul a fost chemat si el la politie sa dea o declaratie si se pare ca si-a scos si el un certificat medico-legal si spune ca ar avea si martori si de fapt el este victima (mentionez ca el este cel care a inceput bataia si cred cred ca a fost pregatit cu martori si alte cele…).
Problema mea este urmatorea: agresorul poate depune plangere impotriva sotului meu dupa o perioada asa lunga de timp? Pun acesta intrebare pt ca aseara la mai bine de 5 luni sotul meu a primit un telefon (pe tel de serviciu) si era acest individ (agresorul) care l-a amenintat ca daca nu ii da 30 mil lei pe care ii datoreaza deoarece are 3 zile de spitalizare il va da in judecata si va ajunge la Curtea Suprema ... etc, etc. Nu stiu pe ce baza a spus toate acestea si cum ar putea face, dar m-am cam speriat.
Ar putea avea un certificate fals si martori mincinosi?
Ar putea pretinde daune sotului meu cand de fapt el este cel care a inceput bataia?
Mentionez ca sotul meu nu a avut niciodata probleme cu politia sau cu justitia. Noi suntem niste oameni pasnici. Individul despre care vorbesc se pare ca in trecutul lui a avut oarece probleme cu politia, chiar a facut parte de prin lumea interlopa. Ma gandesc ca ar fi putut sa il puna cineva sa ii faca rau sotului meu, ca nu stiu de unde a facut rost de nr de tel al sotului, mai ales cel de serviciu. Sotul meu nu a primit nicio invitatie la politie ca urmare a unei plangeri din partea cuiva si deaceea cred ca acest individ nu a facut o plangere la politie pana acum si telefonul de aseara a fost doar o intimidare din partea lui. Sunt mai bine de 5 luni de la incident si vreo 3 luni de cand sotul meu si-a retras plangerea. La ce sa ne asteptam? Ce se poate intampla din punct de vedere legal?
M-am cam intins cu povestea si sper sa intelegeti ce am dorit sa spun.
Va multumesc anticipat pt raspunsuri.

Nu stiam ce titlu sa dau subiectului meu.
Poate s-a mai discutat despre acest subiect, dar incerc sa imi expun si eu problema.
Dupa ce am terminat facultatea m-am angajat la o firma la care am lucrat pana in anul 2006 cand am nascut si am intrat in concediu pt ingrijirea copilului cu suspendarea contractului de munca si primirea indemnizatiei de 600 RON.
Anul acesta (peste cateva luni) ar trebui sa ma intorc la serviciu, dar am aflat (intamplator, din surse neoficiale) ca firma nu mai exista.
Sa fac o paranteza si sa va povestesc cate ceva (ceea ce cred eu ca s-a intamplat pentru ca nu am aflat din surse oficiale):
- firma a fost infiintata ca SA si peste vreo 12 ani actionarul principal a decedat si a conducerea firmei a fost preluata de unul din mostenitorii acestuia;
- ulterior firma a fost transformata in SRL si actionarul principal a incercat sa cumpere toate actiunile de la ceilalti actionari;
- sotul actionarul principal are o firma cu acelasi domeniu de activitate;
Cele 2 firme functionau la acelasi sediu si au mers impreuna cativa ani.
Nu stiu daca firma la care lucram a dat faliment sau a fost "absorbita" de cealalta firma, dar important este ca mie mi se pare ca in acest moment nu am unde sa ma intorc (ca loc de munca).
Ce sa fac?
Unde sa ma duc?
Stiam ca firma la care lucrezi are obligatia sa te primeasca inapoi.
Unde sa ma primeasca daca nu mai exista?
Pot sa ma duc la cealalta firma? Au obligatia sa ma primeasca acolo?
Sau eu am ramas fara loc de munca daca am nascut chiar daca am muncit mai bine de 10 ani?
Ce sa fac?
Va rog mult ajutati-ma cu un raspuns.
A mai patit cineva asa ceva?
Va multumesc!
Multumesc pt raspunsuri.
Asta ma sperie: durata unei actiuni de acest gen.

Noi ne grabim pt ca avem un copil mic si locuim intr-o garsoniera f mica. Si am facut mari sacrificii sa cumparam un ap mai mare. Si plus de asta tre' sa facem curatenie in apartamentul acela pt ca arata ca o "pestera". Cum l-a dat constructorul in '87 - asa arata. Miroase urat si ... va trebui sa bagam o groaza de bani pt amenajare. Si ... asta e ...
Va multumesc inca o data.