avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... agresorul poate depune plangere pt vatamare corporala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

agresorul poate depune plangere pt vatamare corporala?

Buna ziua!
Hristos A Inviat!
Revin si eu cu o problema dupa o pauza mai lunga.
Nu stiu daca am postat bine acest subiect si deaceea imi cer scuze.

Sa intru in subiect.
Pe scurt!
Sotul meu a avut un incident pe data de 17 dec 2007 si anume a fost agresat de un individ necuoscut intr-o parcare. Individul a batut in geamul masinii si i-a spus sa iasa afara si apoi l-a luat la pumni. Sotul meu s-a aparat si a dat si el. Dupa toata treaba asta sotul meu a depus plangere la politie dupa ce si-a scos si un certificat medico-legal. Din acel certificat nu reiese ca sotul meu a avut leziuni si neavand nici martori nu prea a avut castig de cauza, in sensul ca politia i-a sugerat sa isi retraga plangerea deoarece daca s-ar inainta dosarul la Parchet nu prea are ce sa castige. Si prin februarie 2008 si-a retras plangerea. A facut rau? Pe dea alta parte agresorul a fost chemat si el la politie sa dea o declaratie si se pare ca si-a scos si el un certificat medico-legal si spune ca ar avea si martori si de fapt el este victima (mentionez ca el este cel care a inceput bataia si cred cred ca a fost pregatit cu martori si alte cele…).
Problema mea este urmatorea: agresorul poate depune plangere impotriva sotului meu dupa o perioada asa lunga de timp? Pun acesta intrebare pt ca aseara la mai bine de 5 luni sotul meu a primit un telefon (pe tel de serviciu) si era acest individ (agresorul) care l-a amenintat ca daca nu ii da 30 mil lei pe care ii datoreaza deoarece are 3 zile de spitalizare il va da in judecata si va ajunge la Curtea Suprema ... etc, etc. Nu stiu pe ce baza a spus toate acestea si cum ar putea face, dar m-am cam speriat.
Ar putea avea un certificate fals si martori mincinosi?
Ar putea pretinde daune sotului meu cand de fapt el este cel care a inceput bataia?
Mentionez ca sotul meu nu a avut niciodata probleme cu politia sau cu justitia. Noi suntem niste oameni pasnici. Individul despre care vorbesc se pare ca in trecutul lui a avut oarece probleme cu politia, chiar a facut parte de prin lumea interlopa. Ma gandesc ca ar fi putut sa il puna cineva sa ii faca rau sotului meu, ca nu stiu de unde a facut rost de nr de tel al sotului, mai ales cel de serviciu. Sotul meu nu a primit nicio invitatie la politie ca urmare a unei plangeri din partea cuiva si deaceea cred ca acest individ nu a facut o plangere la politie pana acum si telefonul de aseara a fost doar o intimidare din partea lui. Sunt mai bine de 5 luni de la incident si vreo 3 luni de cand sotul meu si-a retras plangerea. La ce sa ne asteptam? Ce se poate intampla din punct de vedere legal?
M-am cam intins cu povestea si sper sa intelegeti ce am dorit sa spun.
Va multumesc anticipat pt raspunsuri.

Cel mai recent răspuns: GDIMADI , utilizator 23:18, 18 Mai 2009
Dupa parerea mea, era bine sa se consulte cu un avocat inainte de a lua hotararea de a-si retrage plangerea pentru ca in momentul in care iti retragi plangerea fara nici o pretentie fata de agresor, este ca si cum ai zice ca prima data ai mintit si ca ai facut plangerea degeaba...In plus, mai plateste si cheltuieli de judecata fata de Statul roman si eventual fata de agresor, daca acesta si-a angajat avocat in cauza sau a avut alte cheltuieli. Normal ca pe procurori ii intereseaza doar sa scape de dosare. pentru ei, aceasta e o modalitate usaora de a solutiona un dosar.
In plus, se poate retine scuza provocarii pentru sotul dumneavoastra si la eventuala pedeapsa sa se tina seama de aceasta circumstanta atenuanta. Oricum, cu un avoat bun, ar putea obtine si asa un 18^1 si sa primeasca o amenda administrativa, ca sa nu aiba cazier.
Este important de stiut cand a depus agresorul plangerea sa penala, pentru ca daca nu a depus-o in termen de 2 luni de cand a aflat identitatea sotului dumneavoastra, plangerea lui este tardiva.
Cel mai bine este sa luati legatura cu un avocat care sa vada dosarul.
Oricum, pentru 3 zile de ingrijiri medicale, nu merita 30 mil. El trebuie sa dovedeasca faptul ca in perioada acelor 3 zile de ingrijiri medicale ar fi realizat acele venituri si ca vatamarea produsa de sotul dumneavoastra l-a impiedica sa realizeze veniturile respective.
Daca sotul dumneavoastra a recusnoscut, in fata Politiei, sau Parchetului ca "a dat si el", inseamna ca este bun de plata. NU in cuantum-ul cerut, dar, oricum i-a usurat sarcina probatiunii agresorului. Sotul putea sa verifice daca nu exista impotriva lui o plangere penala si doar in cazul in care si celalalt si-ar fi retras plangerea, ar fi trebuit s-o faca si el.
Totusi, mai aveti speranta tardivitatii plangerii agresorului...
Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Da, a fost o mare greseala ca ati retras plangerea.
Asa cum a spus colega mea mai sus, s-ar putea sa fie tardiva plangerea lui.
Sa nu-i dati nici un ban. Nu se poate ajunge la Curtea Suprema.
Cred ca mai mult merg la intimidare si, asta este numai o consecinta a faptului ca v-ati retras plangerea.
Intr-un asemenea caz, este foarte greu de dovedit "legitima aparare" pe care, daca ar fi avut cel putin un martor, sotul dumneavoastra ar fi putut sa o invoce. De asemenea, din cele relatate de dumneavoastra, reiese ca agresorul a depus plangerea la 5 luni de la data cand s-a petrecut evenimentul, ceea ce este foarte tarziu si stinge dreptul ambilor participanti de a mai solicita ceva. Ceea ce trebuie sa va ingrijoreze este faptul ca a aparut aceasta "problema" intre sotul dumneavoastra si o persoana interlopa, sau... ma rog, cel putin dubioasa, cu cazier judiciar patat. Va sfatuiesc sa va adresati unui avocat si sa mergeti la Parchet in cazul cand aceste telefoane de intimidare se repeta si in nici un caz sa nu-l platiti pe individ, deoarece acesta nu este indreptatit la nici o suma de bani din partea dumneavoastra. In celelalte aspecte, v-au sfatuit foarte bine colegii mei.
avTodincaVeronica a scris:

Dupa parerea mea, era bine sa se consulte cu un avocat inainte de a lua hotararea de a-si retrage plangerea pentru ca in momentul in care iti retragi plangerea fara nici o pretentie fata de agresor, este ca si cum ai zice ca prima data ai mintit si ca ai facut plangerea degeaba...In plus, mai plateste si cheltuieli de judecata fata de Statul roman si eventual fata de agresor, daca acesta si-a angajat avocat in cauza sau a avut alte cheltuieli. Normal ca pe procurori ii intereseaza doar sa scape de dosare. pentru ei, aceasta e o modalitate usaora de a solutiona un dosar.
In plus, se poate retine scuza provocarii pentru sotul dumneavoastra si la eventuala pedeapsa sa se tina seama de aceasta circumstanta atenuanta. Oricum, cu un avoat bun, ar putea obtine si asa un 18^1 si sa primeasca o amenda administrativa, ca sa nu aiba cazier.
Este important de stiut cand a depus agresorul plangerea sa penala, pentru ca daca nu a depus-o in termen de 2 luni de cand a aflat identitatea sotului dumneavoastra, plangerea lui este tardiva.
Cel mai bine este sa luati legatura cu un avocat care sa vada dosarul.
Oricum, pentru 3 zile de ingrijiri medicale, nu merita 30 mil. El trebuie sa dovedeasca faptul ca in perioada acelor 3 zile de ingrijiri medicale ar fi realizat acele venituri si ca vatamarea produsa de sotul dumneavoastra l-a impiedica sa realizeze veniturile respective.
Daca sotul dumneavoastra a recusnoscut, in fata Politiei, sau Parchetului ca "a dat si el", inseamna ca este bun de plata. NU in cuantum-ul cerut, dar, oricum i-a usurat sarcina probatiunii agresorului. Sotul putea sa verifice daca nu exista impotriva lui o plangere penala si doar in cazul in care si celalalt si-ar fi retras plangerea, ar fi trebuit s-o faca si el.
Totusi, mai aveti speranta tardivitatii plangerii agresorului...

Hello
Cu tot respectul, nustiu daca dvs puteti aprecia ce este o "modalitate usaora de a solutiona un dosar"? Vă întreb NU din răutate, ci din pură curiozitate. Totodata nu stiu de cand apreciati dvs valoarea unei zile de îngrijiri medicale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat dosar penal Alecuionut Alecuionut Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema, Intr-o dimineata cand am venit de la serviciu in urma unor discutii contradictorii cu un vecin, am ... (vezi toată discuția)
Agresiune, nevinovat, ajutor naurel naurel Buna ziua, Am urmatoarea problema: in luna februarie anul curent ma aflam cu un coleg la un fast-food unde cand am iesit afara am fost atacati de un individ! ... (vezi toată discuția)
Plangere penala carmen b. carmen b. buna seara,o intrebare am si eu...am fost agresata de fostul sot,am un certificat medico legal pe care s-au consemnat 3-4 zile de ingrijiri medicale,am depus ... (vezi toată discuția)