avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Activitate andreean1

Activitate andreean1

Buna seara! Intampin urmatoarea problema:
- X si Y, avand copilul Z, divorteaza prin 1996
- sunt coproprietari ai unei garsoniere, bun comun, insa la divort nu fac si partajul.
- Y pleaca atunci in Rusia, nemaitinand legatura nici cu X, nici cu Z.
- intre timp, X decedeaza, iar Z vrea sa faca succesiunea dupa garsoniera
- nu stie daca Y are dubla cetatenie sau doar cetatenie rusa (renuntand la cea romana), pentru ca nu a mai vorbit cu Y de la divortul parintilor.

Ce poate face Z in situatia asta? Exista optiunea ca Y sa ii cedeze partea lui de proprietate (presupusa fiind de 50%)?Cum se poate lua legatura oficial cu Y? (Z nu ii stie adresa, doar faptul ca e in Rusia). Daca Y accepta sa ii lase partea sa lui Z, este suficient sa dea o declaratie la Ambasada Romaniei in Moscova? Cum s-ar schimba situatia daca Y ar fi doar cetatean rus, nemaiavand cetatenie romana? Am luat legatura cu notarul la care Z a facut parte din succesiunea lui X, dar ne-a spus ca pana nu vine Y in tara nu poate face nimic.
Dar daca Y nu vrea sa ii cedeze partea lui Z si nici sa intreprinda vreun act care sa ii faciliteze lui Z situatia? (garsoniera este goala de la decesul lui X, insa Z continua sa plateasca intretinerea). Multumesc!
Răspuns la discuția Anexa 24
Buna ziua! Multumesc pentru raspuns dar tocmai asta este problema: am fost la primarie sa depunem cerere pt eliberarea anexei 24, dar ni s-a spus ca nu se poate si sa luam legatura cu notarul.
daca nu ma insel, sotul supravietuitor va primi jumatate din mostenire, iar parintii, impreuna, tot jumatate (fiecare parinte un sfert)
Discuție Anexa 24
Buna seara! In legatura cu Anexa 24: cei de la serviciul stare civila au comunicat ca nu pot ii pot elibera anexa 24 unui succesibil pentru ca ea este deja "repartizata aleatoriu unui notar din judet". S-a luat legatura cu acest notar, care a precizat ca nu doreste sa ii dea anexa 24 succesibilului si ca, daca acesta doreste sa demareze procedura succesorala la alt notar, notarul ales de mostenitor sa faca adresa la notarul repartizat aleatoriu si sa ceara anexa 24. Mentionez ca nu a trecut termenul de 1 an de la deces. Cum trebuie procedat pentru ca succesibilul sa faca rost de anexa 24, care ar trebui, conform legii, sa ii fie eliberata de serviciul de stare civila, nu de notar?
Răspuns la discuția probleme succesiune
Va multumesc pentru raspunsuri!
- X a decedat in 2019. A avut 2 casatorii, din prima avandu-l pe S;
- Cel de-al doilea sot (I) a decedat in 2012, cu diagnosticul de cancer cu punct de plecare nedeterminat, cu metastaze cerebrale si hepatice;
- I i-a lasat lui X toata averea (un apartament), prin testament autentic (facut intr-un interval de doua saptamani, intre aflarea conditiei sale medicale si deces), din cauza afectiunilor medicale neputand semna testamentul si fiindu-i luata doar amprenta in prezenta a 2 martori, lucru autentificat de notar;
- La data decesului lui I, mama acestuia (A) era in viata si nu existau descendenti ai lui I;
- Nu s-a dezbatut succesiunea lui I de catre X (sotie supravietuitoare) si A (mama);
- 2016, moare A, avand ca singur mostenitor pe M, fratele lui I;
- Nu s-a dezbatut succesiunea lui A;
- 2019, moare X, iar singurul ei mostenitor este fiul S, care accepta mostenirea lui X.

Am primit 2 pareri:
a) notarul, care spune ca fara acordul lui M nu se poate dezbate mostenirea lui X;
b) avocatul, care spune ca S dezbate mostenirea lui X, fiind unic mostenitor, si ca M este, totusi, strain de mostenirea lui X chiar daca, in fapt, X il mosteneste pe I, fratele lui M.

S-a confruntat cineva cu vreo speta de genul? Care ar fi cea mai buna varianta pentru S:
- sa mearga in instanta, cu riscul de a fi anulat testamentul pe motiv ca testatorul nu avea discernamant;
- sa se inteleaga cu M (M isi doreste o suma de bani egala cu 2/3 din mostenire).
Răspuns la discuția loc parcare
Multumesc!!
Răspuns la discuția loc parcare
Am contract valabil incheiat, am si platit. Intrebarea mea era daca vecina poate, fiind vechea "proprietara" a locului de parcare, sa ia din nou locul de parcare. In lege spune ca utilizatorul care nu a achitat taxa la termen poate depune o noua cerere, care va fi onorata ulterior cererii prin care a pierdut locul de parcare ("onorata" adica solutionata favorabil?). Eu vreau sa ma asigur ca dansa nu poate lua iar locul de parcare, prin rezilierea unilaterala a contractului meu de catre ADP datorata revendicarii vechiului proprietar.
Discuție loc parcare
Buna ziua! Anul trecut am depus o cerere de atribuire a unui loc de parcare in sectorul 6, cerere care a fost solutionata in aprilie 2018. In mai 2018 am obtinut contractul si m-am lovit de o problema: vecina sustine ca locul de parcare a fost al ei, ca nu a reusit sa plateasca pana la data de 31 martie taxa de parcare si ca eu nu am dreptul sa ii ocup, abuziv, locul de parcare. In anexa la regulamentul privind locurile de parcare se mentioneaza ca vechiul proprietar, daca nu a platit la timp, poate depune o cerere care va fi solutionata ulterior cererii prin care s-a reatribuit locul si ca vechiul proprietar are intaietate. Adica vecina, daca depune iar actele, imi ia locul de parcare. Intrebarea mea e urmatoarea: de ce nu este sanctionata pasivitatea vechiului proprietar (care a avut la dispozitie 3 luni de zile si nenumarate metode de a plati taxa de parcare-inclusiv online!!), dar este sanctionata buna mea credinta si diligenta? Ce pot face pentru a beneficia in continuare de locul de parcare? Tinand cont ca si eu sunt proprietara unui apartament in acel bloc si am dreptul, la fel de mult ca si vecina, sa beneficiez de un loc de parcare. Va multumesc!