avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Activitate wrunning

Activitate wrunning

Discuție Vanzare teren
Buna ziua! Impreuna cu un vecin, am semnat acum aproximativ 6 luni, o declaratie notariala in care ne aratam interesul de a face impreuna un drum de acces intre terenurile noastre, fiecare aratandu-si intentia de a dezmembra jumate din suprafata necesara drumului, urmand a alipi-o cu cea a vecinului, pentru realizarea acestui drum. Aceasta declaratie a fost data in vederea obtinerii certificatului de urbanism pentru lotizare si drum de acces.
Fiecare am facut din demersuri, insa au progresat mai greu decat ma asteptam, si, in momentul de fata, nu am alipit inca nimic, nu avem nimic in coproprietate.
Eu am un potential cumparator pentru intreaga suprafata si m-ar interesa, din punct de vedere legal, implicatiile acelei declaratii - daca ma impiedica sa vand intregul meu teren in momentul de fata.
Din punct de vedere moral, intentionez ca, daca vand terenul fara a mai face alipirea si drumul, sa ii ofer o compensatie vecinului, compensatie care sa acopere cheltuielile cu actele efectuate pana acum si cu actele ce i-ar permite sa isi readuca terenul la forma initiala (realipirea celor doua parti dezmembrate), presupunand ca noul proprietar nu va intentiona continuarii planului.
Va multumesc!
Răspuns la discuția Achizitie componente hardware PFA
Am hotarat ca primul scenariul, cel al contractului de comodat si achizitionarea pieselor pentru imbunatatire, ar fi cel mai corect si avantajos, deci cred ca singurul lucru neclar este daca noile componente vor trebui a figura in registrul inventar, sau doar calculatorul va figura, aceastea fiind parte integranta.
O lamurire in acest sens ar fi extrem de folositoare.
Buna ziua! In activitatea PFA-ului meu, folosesc inevitabil calculatorul. Pana acum, am folosit calculatorul personal, insa, in momentul de fata, acesta necesita inlocuirea majoritatii componentelor sale sau inlocuirea sa cu totul.
Am optiunea achizitionarii unui calculator nou complet, pe componente, sau imbunatatirea prin refolosirea putinelor refolosibile din actualul calculator.
Avand in vedere ca acesta va fi folosit la desfasurarea activitatii, doresc sa fac aceste achizitii pe PFA, pentru a le putea deduce, ideal in cursul anului actual fiscal.
Nu imi este clara incadrarea ca obiect de inventar sau nu sau ca mijloc fix al componentelor ce urmeaza a fi achizitionate, desi fiecare dintre ele va costa sub limita de 2500RON, totalul depasind aceasta suma. Mentionez ca, pentru moment, nu exista un contract de comodat intre mine ca persoana fizica si PFA asupra utilizarii calculatorului.
In cazul imbunatatirii calculatorului actual, as banui ca achizitionarea se poate face pe PFA si deduce. In acest caz, este absolut necesar contractul de comodat? Si daca da, in momentul semnarii acestuia, ar trebui ca PC-ul sa fie trecut si in registrul inventar, nu? Cat despre componentele achizitionate, si acestea vor trebuie sa figureze in registrul inventar?
In ceea ce priveste scenariul achizitionarii pe componente a unui calculator intreg, avand in vedere ca totalul depaseste cei 2500RON, as banui ca acesta va fi considerat mijloc fix, indiferent de achizitionarea pe componente.
Va multumesc pentru lamuriri!
Buna ziua! In vederea obtinerii unui drum de acces pentru terenul meu pe care doresc sa il lotizez, intentionez sa fac un drum de acces in comun cu vecinul meu din partea de vest.
In acest sens, am inteles ca sunt 3 pasi de urmat: declaratia de intentie a acestui fapt in vederea obtinerii certificatului de urbanism, dezmembrarea partilor de teren aferente ulterior drumului si alipirea acestora, intrand in indiviziune.
Astfel, am doua intrebari:

1.Declaratia pe care o vom da, ce denota intentia noastra de a dezmembra fiecare partea necesara drumului, in cazul in care nu vom mai realiza acest drum, din varii motive, va fi considerata o sarcina, ma va putea greva in vreun fel ulterior? Imi puteti recomanda o clauza ce trebuie inclusa in aceasta declaratie in ideea evitarii acestei situatii?
2.Analizand astazi extrasul de CF al terenului vecinului meu, am constatat ca la sarcinile terenului dumnealui, in urma unui referat emis de Serviciul de cadastru acum mai bine de un an, figureaza o suprapunere de suprafata cu un teren de pe partea opusa, partea de vest a terenului lui. Incurca cumva din punct de vedere legal sau cadastral acest amanunt dezmembrarea fasiei necesare drumului de acces sau se va regasi in vreun fel in documentatia fasiei aferente drumului?

Doresc realizarea acestui drum, insa fara batai de cap, astfel ca va adresez aceste doua intrebari si va sunt recunoscator pentru ajutorul pe care il puteti oferi in clarificarea detaliilor.
Va multumesc!
Răspuns la discuția Drum acces, coproprietate
Multumesc pentru raspunsul detaliat, ati punctat exact aspectele ce ma interesau.
In acest sens, voi proceda initial prin a face aceasta conventie, urmand ca, in urma dezemembrarii sa fac si alipirea cu fasia vecinului, pentru a evita orice eventuale viitoare dependente.
Va multumesc inca o data pentru lamurirea tuturor aspectelor.
Răspuns la discuția Drum acces, coproprietate
Va multumesc!
In ceea ce priveste vanzarile ulterioare de loturi si parti din cota mea de drum, niciuna dintre solutii nu ar implica acceptul sau prezenta celeilalte parti?
Răspuns la discuția Drum acces, coproprietate
Am inteles, multumesc pentru lamuriri!
Mai am o intrebare ce a aparut in urma discutiei cu cadastristul, care mi-a expus posibilitatea ca, la dezmembrarea initiala a suprafetelor destinate drumului, cele doua parti sa semneze o conventie notariala prin care declara ca acestea sunt destinate drumului, in locul unei alipiri propriu-zise care am inteles ca este mai de durata si cu ceva costuri in plus, aceasta fiind suficienta in vederea obtinerii PUZ-ului si loturilor ulterior.
Intrebarea mea este legata de gradul de siguranta oferita de o astfel de conventie, mai precis, se poate retrage sau incomoda in vreun fel vreuna din parti ulterior, prin comparatie cu alipirea propriu-zisa?
Va multumesc!
Răspuns la discuția Drum acces, coproprietate
Va multumesc pentru detaliile suplimentare!
Varianta in care fiecare lot va avea o cota parte din dreptul de proprietate asupra drumului, desi banuiesc ca presupune un act de vanzare in plus, mi se pare ideala, deoarece nu doresc a fi dependent de nimeni altcineva pe viitor.
Răspuns la discuția Drum acces, coproprietate
Va multumesc pentru raspunsuri!
Voi apela cu siguranta la un cadastrist-topograf, insa, pentru a avea si siguranta conferita de parerile dvs. pertinente, as dori si cateva lamuriri pentru a-mi clarifica toti pasii de urmat:

Fiecare dezmembreaza fasia aferenta drumului de acces.
Cele doua fasii se alipesc, astfel obtinandu-se intreaga suprafata necesara drumului.
La acest pas, banuiesc ca, in urma alipirii, vom avea fiecare cota parte de 50% din aceasta suprafata.
In vederea lotizarii terenului meu in 5 loturi, eu voi aplica pentru un PUZ. Pentru ca suprafata obtinuta anterior sa poata figura ca drum de acces pentru loturi, este necesara vreo alta formalitate?
Care dintre acesti pasi trebuie reflectati la cadastru, care prin acte notariale si, in termeni extrem de generali, imi puteti spune care ar putea fi o estimare ca timp a intregii proceduri?
Buna ziua! In vederea lotizarii utlerioare a unui teren, atat eu cat si vecinul lateral, interesat de acelasi lucru, am dori obtinerea unui drum de acces, cu jumatate din latimea lui suportata de fiecare parte.
Imi puteti spune, va rog, daca exista o formula pentru a obtine acest lucru fara alipirea intregilor noastre suprafete, obtinerea unui PUZ si dezmembrarea ulterioara?
In cazul in care alipirea intregilor suprafete este unica solutie posibilia, exista vreo parghie prin care se poate asigura iesirea din coproprietate ori exact in formula propusa, daca este acceptata, ori exact in formula anterioara alipirii?
Pun aceste intrebari deoarece desi interesele coincid, nu as dori a ma gasi in situatia de a fi in coproprietate pe o perioada si intr-o formula nedefinite.
Va multumesc!