avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Activitate marian1973

Activitate marian1973

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Daca sunt in prag de divort, verisorul dvs. poate revoca donatia.
Acțiunea poate sa o introducă oricând pana la rămânerea definitiva a hotărârii de divorț.
Art. 1031 Cod civil "Orice donaţie încheiată între soţi este revocabilă numai în timpul căsătoriei".
Deci, sa nu mai stea pe ganduri.
Daca se revoca donatia, sotia va avea doar un drept de creanta asupra imbunatatirilor aduse, in cota de 1/2....daca nu se dovedeste ca are o cota mai mare sau mai mica, in functie de veniturile sotilor.
Răspuns la discuția Bataie - pareza nerv optic
Mergi la control de specialitate sa obti un diagnostic corect.
Mergi la IML si obtine un certificat medico-legal sa vezi numarul de zile de ingrijiri medicale si comunica medicului legist ca ai fost la un medic specialist, sa ceara FCOG (fisa clinica de observatie generala).
Mergi la politie si depune o plangere (nu mai tarziu de 2 luni) impotriva persoanelor care te-au lovit și specifica ca acestea sunt cunoscute de barman. Vor fi identificate. Daca nu sunt camere video....indica alte persoane care au asistat la incident. Succes.
Chiar dacă parti s-au înțeles și una renunță la moștenire în schimbul unei sume de bani, cealaltă parte tot trebuie sa solicite notarului dezbaterea succesorala, și astfel va achita taxele notariale pentru dezbaterea succesorala.
Dreptul de proprietate asupra imobilului nu se va înscrie decât în baza unui certificat de moștenitor, si .... oare cine eliberează acest certificat...!? :slap:
Nu vad rostul unui mediator în aceasta speță. Opțiunile sunt:
1. Daca partile se înțeleg, vor plati taxele notariale pentru dezbaterea succesiunii.
2. Daca partile nu se înțeleg vor plăti, în fata instantei de judecata, o taxa judiciara de timbru de 3% la valoarea masei succesorale.
In opinia mea, taxele notariale sunt mai mici decât taxele judiciare de timbru.
Singura posibilitate ca sa nu se achite taxa judiciara de timbru (pe instanta) este îndeplinirea condițiilor pentru ajutor public judiciar și în acest caz acțiunea trebuie formulata de partea care are veniturile cele mai mici.
Ca instanta de judecata sa constate stins litigiul prin mediere, trebuie sa fie legal investita, adică taxa judiciara de timbru trebuie sa fie achitata (sau ajutor public judiciar), iar, asa cum a spus gi_jane2, taxa judiciara de timbru nu se restituie pentru stingerea prin mediere a unei cauze succesorale.
Răspuns la discuția Intabulare drept proprietate
Pentru a obtine informatii exacte, trebuie sa dati mai multe detalii. Trebuie stiut in temeiul carei legi ati cumparat apartamentul !? Banuiesc ca este vorba de Legea 112, dar la aceasta lege terenul nu este concesionat (ati facut afirmatia ca terenul este concesionat). Atunci....?
Răspuns la discuția Exceptia puterii de lucru judecat
fostul sot poate solicita partajul doar pentru alte bunuri care nu au fost incluse in actiunea intentata de d-voastra.
Răspuns la discuția Autoritate de lucru judecat
:-/friendorfoe a scris:

art. 244 Cod procedura civila alin. 1 punctul 1 temei pt suspendare
este solutia cea mai sigura pentru a se evita pronuntarea de solutii contradictorii. Ceea ce spui tu nu poate fi corect deoarece exista riscul ca instanta de recurs sa caseze hotararea si sa trimita spre rejudecare iar atunci nu poate exista autoritate de lucru judecat pentru ca hotararea nu mai este definitiva si va avea loc din nou o judecata de catre instanta a carei hotarare a fost casata.



Asa cum am scris mai sus, Curtea de Apel Timisoara s-a pronuntat intr-o speta identica pe "autoritate de lucru judecat", chiar daca hotararea este susceptibila de recurs.
Hotararea primei instante nu a fost nici macar redactata si Curtea s-a pronuntat pe autoritate de lucru judecat.
Fratilor....art.244 alin.1 pct.1 Cpc nu este temei pentru suspendare...
"...Instanta poate suspenda judecata:
1. cand dezlegarea pricinii atarna, in totul sau in parte, de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati..."

Puteti sa-mi spuneti care este motivul prevazut de pct 1 pe care instanta poate sa-l retina pentru suspendarea cauzei?
Va spun eu cum cred ca se va intampla...Instanta s-a pronuntat pe exceptie si a admis-o. Dupa redactare si comunicare se va face recurs....intre timp se va comunica si "prima hotarare", care de asemenea va fi supusa recursului. La primul termen se va ridica exceptia de litispendenta si dosarele vor fi conexate. :-/ #-o :help:

Sau, varianta a II-a: Se va admite recursul, se va casa hotararea pronuntata pe "exceptie" si se va trimite cauza spre rejudecare....Intre timp se va solutiona si primul dosar, irevocabil ... dupa care se va putea invoca exceptia autoritatii de lucru judecat.:slap:
Răspuns la discuția Autoritate de lucru judecat
Saptamana trecuta o instanta de fond (Curte de Apel) s-a pronuntat pe exceptia autoritatii de lucru judecat si a admis-o, chiar daca hotararea nu este irevocabila, aceasta fiind supusa recursului. Asadar, colegii care au spus ca hotararea nu trebuie sa fie irevocabila, au dreptate. =D> =D>



@friendorfoe
Instanta investita cu a doua cauza va admite exceptia autoritatii de lucru judecat si va respinge cauza pe exceptie. Nu va suspenda cauza pana la solutionarea recursului, dat fiind ca nu are temei legal pentru suspendare.
Răspuns la discuția Autoritate de lucru judecat

Autoritatea de lucru judecat presupune existenta triplei identitati (obiect, parti, cauza), iar hotararea pronuntata trebuie sa fie irevocabila..Nu este suficient ca hotararea sa fie definitiva.
Răspuns la discuția Decret 115/1938 sau Codul Civil
Uzucapiune conform Dl 115/1938. Procedura necontencioasa prevazuta de art. 130. Nu are relevanta ca mai exista o "matusa". Ca sa poti uzucapa imobilul, trebuie sa faci dovada ca l-ai folosit timp de 20 ani de la moartea proprietarului tabular. Desigur, trebuie sa faci dovada ca proprietarul tabular este decedat. Aduci probe ca ai achitat taxele si impozitele pentru imobilul respectiv, precum si martori care sa confirme faptul ca folosesti acest imobil de ... ani. Martorii trebuie sa aiba cunostinta ca reclamantul este perceput ca si proprietar al acelui imobil. In unele zone (Caras-Severin), instanta pune in discutie si oportunitatea efectuarii unei expertize topo.