buna ziua!
in cazul meu, la doua saptamani dupa ce am primit diploma am fost chemat la biroul de resurse umane din universitate si mi-au facut act aditional, spunandu-mi ca sporul se adauga la 1 a lunii urmatoare. (in cazul meu diploma mi-a venit in februarie, desi ordinul de ministru a fost in decembrie 2019), iar sporul ar fi valabil incepand cu 1 martie.
fukov
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
va multumesc pentru raspunsuri. am stabilit sa ma intalnesc sambata cu doi alti pagubiti sa depunem plangere, cel putin pentru inceput. acum, sper sa se tina de cuvant si sa vina. eu in mod cert voi face.
sa nteleg ca este civil, nu penal? ma gandeam sa depun plangere la politie, fiindca imi pare ca este inselaciune. oamenii acestia, din ce am inteles in ultimile zile, procedeaza astfel de cativa ani, cel putin din ce am inteles de la cativa pagubiti pe care i-am gasit pe un site.
in ceea ce priveste contractul, acesta stipuleaza ca vor face lucrari de reabilitare a fatadei casei in termen de 14 zile de la semnare, in care se da avans 50% din suma iar restul de 50% la finalizarea lucrarii. termenul a expirat; firma exista, fiindca am verificat (este inregistrata), insa pare a fi o firma de apartament. adrese concrete ale celor doi nu am, doar banuieli in ceea ce-i priveste.
am o situatie ciudata legata de o casa+teren mostenite. am sa incerc sa fiu cat se poate de succint, insa am sa prezint cronologia. este vorba de casa mostenita de la bunici.
pe scurt, este vorba de casa+teren achizitionate initial de bunici, in 1925, suprafata totala fiind 2100mp.
bunicul meu face contract de vanzare-cumparare catre tatal meu, unicul fiu, in 1993.
dupa decesul bunicului, in urma succesiunii, casa+terenul ii revin tatalui meu.
in 2001 tatal meu vinde 1200mp unei firme, insa aici apare problema: in contractul de vanzare catre firma apare ca tatal meu vinde dintr-un total de.... 1900mp (nu inteleg de ce nu 2100...).
astfel, dupa decesul tatalui, eu figurez ca mostenesc (unic fiu) 700mp. am apelat la o firma pentru a face cadastrul, iar dupa ce au venit si au facut masuratori, mi-au spus ca am 900mp (adica fix cat ar fi normal 2100mp-1200mp). problema este aceea ca am o situatie conflictuala: 700mp mosteniti vs 900mp masurati, mult peste ceea ce am inteles de la notari ca ar fi limita acceptata de lege.
ce ma sfatuiti si cum as putea proceda? inteleg ca as putea ajunge la proces cu primaria.
mentionez ca, din fericire, terenul nu a fost nationalizat si n-am avut avreun fel de proces, nu au existat modificari pe parcurs, nu s-a-ntamplat nimic. unica ciudatenie, pe care nu o inteleg (si nici nu mai am pe cine intreba...) este aceea ca tatal meu a semnat in 2001 cum ca vinde 1200mp din 1900mp.
ma aflu intr-o situatie neplacuta cu o firma care ar fi trebuit sa faca o lucrare de reabilitare a fatadei casei.
am contractat o firma reprezentata de o amica din copilarie pentru a reabilita fatada casei. acest lucru a fost necesar din cauza unei somatii de la primarie privind fatada, riscand amenda.
am semnat contractul, am dat un avans (50% din suma), mi-au dat chitanta (am avut si un martor la semnarea contractului si plata), la trei zile dupa semnare au venit timp de o zi si... au racait fatada veche, dupa care au disparut. nici fosta vecina, nici asociatul sau nu mai raspund la telefon. numarul ei de telefon il am de cel putin 8 ani, am presupus ca e cel personal. am incercat sa sun de pe diferite numere, insa nimic. nu au finalizat lucrarea, nu a mai trecut nimeni pe acolo. le-am lasat cheie de acces in curte cat si cheia de la una din camere (fost spatiu comercial) care are acces indirect la casa.
din pacate, dupa ce m-au vazut cativa vecini cu ea in singura zi in care a fost si a dat jos o parte din fatada, au inceput sa mi spuna ca se ocupa cu inselatorii (nimeni nu m-a avertizat din timp; eu, personal, n-as fi banuit, impresia mea despre ea fiind alta). am verificat ulterior numele firmei si am descoperit o sumedenie de "plangeri", toate avand acelasi tipar: semneaza contract, dau chitanta pentru avans, vin o zi, dupa care dispar. am contactat cateva dintre persoanele pe care le-am descoperit pe acest site, insa toti spun ca au "renuntat" pe parcurs, nimeni nu pare sa fi depus vreo plangere... nimeni nu mi-a spus cum (sau daca) si-ar fi recuperat banii dati avans.
ce ma sfatuiti? cum ar trebui sa procedez? ce sanse am sa-mi recuperez avansul dat, tinand cont ca: 1) nu au finalizat lucrarea, depasind termenul 2) acum ma aflu in situatia de a primi amenda, tinand cont ca este aproape imposibil sa gasesc in zona mea o firma care sa faca ceva in afara de a-mi trimite niste betivi pe post de muncitori.
(daca nu acesta este forumul potrivit, va rog sa-mi spuneti daca e cazul sa mut)
va multumesc pentru raspuns (l-am citit imediat ce l-ati postat).
intre timp, am reusit sa avansez destul de mult; se pare ca existau niste acte (demarasera niste proceduri inca din 2000; insa eu n-am stiut, fiindca nu avea cine sa-mi spuna...). insa, pe langa dreptul comun despre care ati mentionat, se pare ca ale mele rude incercasera sa"ajusteze" cotele tatalui meu in asa fel incat aproape ca nu mai exista, iar pe bunica-mea (a doua sotie..) o eliminasera (am intuit bine ca incercau sa faca ceva, din modul lor de a pune problema..) in complicitate cu un notar ;; am facut acte de corectie.
cotele s-au aplicat asupra a ceea ce ramasese dupa primul act, intr-adevar. a fost o situatie care i-a dat batai de cap notarului la care am fost.
am doua intrebari legate de succesiunea unui contract-vanzare cumparare. am sa incerc sa expun problema cronologic, asa cum o stiu eu, in speranta ca ajuta, desi o sa fie o postare lunga.
situatia este urmatoarea: bunicul din partea tatalui a avut o prima sotie. impreuna cu aceasta au cumparat o proprietate (casa+teren) prin anii 1920. a avut cu aceasta doi copii, dintre care unul a avut, la randul sau, un copil. prima sotie a decedat in perioada razboiului; s-a recasatorit si l-a avut pe tatal meu din aceasta a doua casatorie.
in 1992 bunicul meu a facut un contract de vanzare-cumparare catre cei trei copii + mama mea (cote egale), avand clauze sa fie ingrijiti ambii bunici (cred ca e irelevant faptul ca doar parintii mei i-au ingrijit pe bunici, ceilalti frati incercand sa ii duca la azil); conform acelui act el fiind unicul proprietar.
bunicul meu a decedat; in viata ramane bunica mea, pana in 2006. unul dintre fratii vitregi ai tatalui meu- fiind in faza terminala- face testament prin care ii lasa totul celuilalt frate din prima casatorie; moare la scurta vreme.
in 2001, cu ocazia vanzarii unei parti a terenului, se dezbate succesiunea, se pune problema faptului ca bunicii mei au fost casatoriti 40+ ani, deci bunica mea are drepturi circa 3% (??), insa ea declara ca cedeaza drepturile ei in favoarea unicului sau fiu- respectiv tatalui meu. (aceasta apare ca un singur paragraf in acea succesiune. Astazi, acest paragraf pare ca imi cauzeaza niste probleme).
in 2006 moare bunica mea, iar acum scurta vreme au decedat atat tatal meu cat si ultimul sau frate vitreg. incep succesiunea pe baza acestor doua acte, iar, la prima vedere, fara probleme.
insa, lucrurile par sa stea altfel in acest moment:
1) varul meu insista asupra primului act de vanzare-cumparare (cel in perioada interbelica- prima casatorie, cu referire la bunica sa biologica); nu recunoaste actul din '92, si insista ca ma astepta un proces. despre ce este vorba, si la ce m-as putea astepta? care este relevanta primului act, si in baza a ce insista asupra acestuia, si nu cel din 1992? cel mai vechi act pe care il am este cel din '92, iar apoi toate succesiunile ulterioare. inclusiv la administratia fiscala mi-au aratat toate actele din arhiva (incepand cu primul act din anii 20) si nu exista nimic intermediar.
2) nu stiu daca se incadreaza in aceasta categorie a forumului, insa, dupa ce am terminat succesiunea, au inceput sa apara notificari de la administratia fiscala cum ca bunica mea (cea decedata in 2006) ar avea impozite neplatite din 2006 si pana astazi. am incercat sa discut cu cei de la fisc, insa fara rezultate. am prezsentat situatia atat notarului care s-a ocupat de primul contract de vanzare-cumparare (cel din 92) si de toate succesiunile, am fost si la un al doilea, iar ambii imi spun ca din punctul lor de vedere actele sunt in regula. cei de la fisc, in schimb, imi spun ca e irelevant ca bunica mea i-a cedat totul tatalui ("de unde stim noi ca i-a cedat lui?" a fost una dintre replici) si, din punctul lor de vedere, nu rezulta nimic din succesiunea din 2001, asa ca am de platit o suma considerabila. ce ma sfatuiti in acest caz? mentionez ca dupa decesul din 2006 al bunicei mele nu s-a dezbatut succesiunea (se pare...) iar eu abia acum, dupa decesul tatalui, am facut-o. de asemenea, mama mea a dat o declaratie similara - si anume ca cedeaza in favoarea mea (eu, unic fiu) cotele de la tatal meu -- sa ne asteptam la surprize similare in viitor?
va multumesc pentru rabdare si sper sa ma puteti ajuta!