am doua intrebari legate de succesiunea unui contract-vanzare cumparare. am sa incerc sa expun problema cronologic, asa cum o stiu eu, in speranta ca ajuta, desi o sa fie o postare lunga.
situatia este urmatoarea: bunicul din partea tatalui a avut o prima sotie. impreuna cu aceasta au cumparat o proprietate (casa+teren) prin anii 1920. a avut cu aceasta doi copii, dintre care unul a avut, la randul sau, un copil. prima sotie a decedat in perioada razboiului; s-a recasatorit si l-a avut pe tatal meu din aceasta a doua casatorie.
in 1992 bunicul meu a facut un contract de vanzare-cumparare catre cei trei copii + mama mea (cote egale), avand clauze sa fie ingrijiti ambii bunici (cred ca e irelevant faptul ca doar parintii mei i-au ingrijit pe bunici, ceilalti frati incercand sa ii duca la azil); conform acelui act el fiind unicul proprietar.
bunicul meu a decedat; in viata ramane bunica mea, pana in 2006. unul dintre fratii vitregi ai tatalui meu- fiind in faza terminala- face testament prin care ii lasa totul celuilalt frate din prima casatorie; moare la scurta vreme.
in 2001, cu ocazia vanzarii unei parti a terenului, se dezbate succesiunea, se pune problema faptului ca bunicii mei au fost casatoriti 40+ ani, deci bunica mea are drepturi circa 3% (??), insa ea declara ca cedeaza drepturile ei in favoarea unicului sau fiu- respectiv tatalui meu. (aceasta apare ca un singur paragraf in acea succesiune. Astazi, acest paragraf pare ca imi cauzeaza niste probleme).
in 2006 moare bunica mea, iar acum scurta vreme au decedat atat tatal meu cat si ultimul sau frate vitreg. incep succesiunea pe baza acestor doua acte, iar, la prima vedere, fara probleme.
insa, lucrurile par sa stea altfel in acest moment:
1) varul meu insista asupra primului act de vanzare-cumparare (cel in perioada interbelica- prima casatorie, cu referire la bunica sa biologica); nu recunoaste actul din '92, si insista ca ma astepta un proces. despre ce este vorba, si la ce m-as putea astepta? care este relevanta primului act, si in baza a ce insista asupra acestuia, si nu cel din 1992? cel mai vechi act pe care il am este cel din '92, iar apoi toate succesiunile ulterioare. inclusiv la administratia fiscala mi-au aratat toate actele din arhiva (incepand cu primul act din anii 20) si nu exista nimic intermediar.
2) nu stiu daca se incadreaza in aceasta categorie a forumului, insa, dupa ce am terminat succesiunea, au inceput sa apara notificari de la administratia fiscala cum ca bunica mea (cea decedata in 2006) ar avea impozite neplatite din 2006 si pana astazi. am incercat sa discut cu cei de la fisc, insa fara rezultate. am prezsentat situatia atat notarului care s-a ocupat de primul contract de vanzare-cumparare (cel din 92) si de toate succesiunile, am fost si la un al doilea, iar ambii imi spun ca din punctul lor de vedere actele sunt in regula. cei de la fisc, in schimb, imi spun ca e irelevant ca bunica mea i-a cedat totul tatalui ("de unde stim noi ca i-a cedat lui?" a fost una dintre replici) si, din punctul lor de vedere, nu rezulta nimic din succesiunea din 2001, asa ca am de platit o suma considerabila. ce ma sfatuiti in acest caz? mentionez ca dupa decesul din 2006 al bunicei mele nu s-a dezbatut succesiunea (se pare...) iar eu abia acum, dupa decesul tatalui, am facut-o. de asemenea, mama mea a dat o declaratie similara - si anume ca cedeaza in favoarea mea (eu, unic fiu) cotele de la tatal meu -- sa ne asteptam la surprize similare in viitor?
va multumesc pentru rabdare si sper sa ma puteti ajuta!
romascanu
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Discuția pe cazul dvs. nu prea încape pe forum.
E o întregă istorie ... a dreptului printre rânduri.
Este dificil de spus de ce insistă vărul dvs. să nu vadă un act de vânzare din 1992. Ar însemna să pot să ghicesc gânduri. Pe lângă conținutul unor acte pe care nu le pot ghici în frunzele de ceai.
Dacă iau în considerare faptul că prima soție a bunicului dvs. a fost bunica vărului dvs., aș putea să presupun cam pe unde îl poartă gândul/interesul pe vărul dvs. (bun comun)
Dar speța aceasta incepe totuși cu o căsătorie încheiată sub imperiul codului civil de pe vremea lui Cuza. Și încetată „în perioada războiului”, adică înainte de intrarea în vigoare a codului familiei. Mi-e greu mie să aleg la ce să mă gândesc mai întâi...
Ar trebui văzut certificatul de moștenitor din 2001. În masa succesorală rămasă de pe urma bunicului n-ar trebui să existe casa și terenul pe care el le înstrăinase de pe vremea când trăia. Evident că bunica dvs./a doua soție a bunicului „avea drepturi” de pe urma soțului ei (avea cota succesorală a soțului supraviețuitor în concurs cu descendenții = 1/4 din moștenire). Dar această cotă se aplică asupra a ceea ce ... (mai) avea defunctul bunic în clipa morții. Nu asupra a ceea ce avusese (luat de la Adam și Eva încoace) dar înstrăinase. Să se fi adus în discuție vreo rezervă!? E posibil orice. Dar speța nu poate fi abordată începănd de la ... ce se presupune că s-ar fi zis. Trebuie discutată cu actele pe masă.
Bunăoară, din expresia „în 2001 cu ocazia vânzării unei părți a terenului, se dezbate succesiunea...” ar putea rezulta că bunicul nu instrăinase inițial tot terenul. Sau ... e dificil de înteles de ce a fost necesară dezbaterea dacă dreptul de proprietate al vânzătorului de atunci rezulta din actul din 92...
va multumesc pentru raspuns (l-am citit imediat ce l-ati postat).
intre timp, am reusit sa avansez destul de mult; se pare ca existau niste acte (demarasera niste proceduri inca din 2000; insa eu n-am stiut, fiindca nu avea cine sa-mi spuna...). insa, pe langa dreptul comun despre care ati mentionat, se pare ca ale mele rude incercasera sa"ajusteze" cotele tatalui meu in asa fel incat aproape ca nu mai exista, iar pe bunica-mea (a doua sotie..) o eliminasera (am intuit bine ca incercau sa faca ceva, din modul lor de a pune problema..) in complicitate cu un notar ;; am facut acte de corectie.
cotele s-au aplicat asupra a ceea ce ramasese dupa primul act, intr-adevar. a fost o situatie care i-a dat batai de cap notarului la care am fost.
Succesiune
IONY1972
Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)