avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Activitate Ardelean Iulia

Activitate Ardelean Iulia

Mulțumesc pentru răspuns. Nu cred ca am spus ca "nu înțelegem sa ne constituim în asociație de proprietari", eu as dori sa știu ce forma de organizare ar trebui sa avem, dacă exista vreo lege care sa ne oblige sa ne constituie intr-o anumita forma de organizare potrivita cazului nostru - poate chiar și asociație de proprietari - sau dacă este la alegerea noastra.
Pot înțelege din ce scrieți Dvs. ca noi putem funcționa fără sa ne constituim în niciun fel de asociere, legea nu ne obliga s-o facem, dar dacă sunt situații în care se iau decizii cu majoritate de voturi de a face ceva sau de a plăti niște sume pentru ceva cheltuieli necesare și cineva nu este de acord, exista în noul cod civil dispoziții care oferă soluții pentru acest gen de situații?
Mulțumesc

ynocentta a scris:

Atat timp cat nu intelegeti sa constituiti asociatie de proprietari care se ocupe de administrarea si asigurarea starii tehnice a partii comune de complex,va ramane varianta dispozitiilor noului cod civil

Buna ziua,
Este vorba de un mic "complex rezidential" intr-o comuna la marginea unui oras , respectiv 3 case duplex cu cate 2 apartamente si o casa individuala, practic 7 apartamente, imprejmuite de gard, cu acces pietonal cu poarta care se incuie si acces auto cu telecomanda. In interior exista si un drum de acces comun.
In afara de proprietatile private ale fiecarui proprietar ( casa cu curtea aferenta, fiecare cu utilitatile racordate in mod individual ) exista si portiuni comune cum e drumul de acces, mici cheltuieli comune cum ar fi consum de curent pentru poarta, iluminatul strazii din interior, internet pentru camerele de luat vederi...
In principiu, aceste mici cheltuieli se impart in mod egal la 7.
Exista o portiune de-a lungul drumului interior, pana la gardul cu vecinii acestui complex, unde se doreste plantarea unui gard viu, altii doresc copaci, mai este portiunea de front stradal, care desi e pe domeniul public, ne-am gandit sa tundem buruienile care cresc acolo, am si plantat ceva pomisori, etc
Avand in vedere ca suntem 7 proprietari, nu intotdeauna cadem de acord cand e ceva de facut pe sau cu spatiile comune.
Intrebarea mea este: daca majoritatea, de ex. 4 din 7 sunt de acord sa facem ceva si restul 3 sau poate chiar unul nu e de acord cu decizia majoritatii, exista vreo modalitate de a-l obliga sa respecte decizia majoritatii?
Sau trebuie sa ne constituim intr-un fel de asociatie de proprietari, ca la bloc? Sau intr-o altfel de asociere, ceva cu statut juridic?
Mentionez ca fiecare are utilitatile, gunoiul separat, contracte separate, posibilitati de debransare separate in caz de neplata, deci nu afecteaza pe ceilalti daca unul nu plateste ce consuma.
E vorba de alte lucruri mai marunte, dar daca nu exista consens si nu putem avea niste reguli care sa fim cumva obligati cu totii sa le respectam, adio armonie in micul nostru habitat.
Asta as dori sa stiu, cum ar trebui sa ne organizam ca sa putem face lucruri, chiar daca nu suntem chiar toti de acord, dar exista totusi o majoritate.
Multumesc.
Răspuns la discuția Drept de mostenire
Multumesc

gi-jane2 a scris:

nu e nevoie de niciun testament, va mostenesc numai copiii.
daca vreti ca fiecare sa ramana in casa pana la deces, faceti un testament prin care lasati nuda proprietate copiilor si drept de uzufruct, partenerului,

Am cumparat o casa impreuna cu partenerul meu, fiecare a platit jumatate din pretul casei, in contract e precizat "in parti egale, in deplina proprietate cu cota 50/100 parti comune", adica fiecare din noi are cate 1/2 de casa. Noi nefiind casatoriti, dar cu copii din casatoriile anterioare.
Urmeaza sa facem cate un testament si fiecare isi lasa partea propriilor sai copii, cu mentiunea ca acestia vor putea intra in posesia partii care le revine abia dupa ce vom deceda amandoi.
In cazul in care nu facem testament, cine are drept de mostenire? Amandoi avem parinti, frati copii.
Si cand isi pot cere cei ce au dreptul, drepturile, imediat ce moare unul din noi?
Da, complicata solutie, cine ar vrea sa cumpere o jumatate de casa, cu inca un locuitor in ea...?
Multumesc pentru raspunsul Dvs.

gi-jane2 a scris:

daca e pe numele amandurora , va puteti vinde dvs cota cui vreti, nu depindeti de el.
daca nu gasiti cumparator, va puteti adresa instantei cu cerere de iesire din indiviziune, sa cereti ca daca vrea domnul casa, sa va dea banii pt cota dvs, daca nu, sa se vanda.
Vanduta la licitatie primiti putini bani pe ea. plus ca va costa pana ajungeti acolo, asa ca gasiti cumparator pt cota dvs, desi pretul va fi mult mai mic. , pt ca cine ia, se va judeca cu celalalt.

Multumesc. Practic, daca nu exista bunuri comune, nu exista partaj...
La a doua intrebare imi puteti da o solutie? In cazul in care casa e cumparata pe numele amandurora.

gi-jane2 a scris:

Exact.
Nu exista prezumtia de bunuri comune, ca in cazul casatoriei.
Daca ati cumparat casa pe numele concubinului, e casa lui, nu e supusa partajului.
Daca dovediti ca ati contribuit, aveti un drept de creanta, dar actionati repede ca exista un termen de prescriptie,

Sa inteleg ca intr-o relatie de concubinaj nu exista bunuri comune, decat daca pe actele de achizitie sunt trecute numele ambelor persoane?

gi-jane2 a scris:

Doar daca ati cumparat casa pe cote parti, adica sunttei ambii proprietari in acte, putetm vorbi de bunuri comune, altfel, casa e a cui ii apare numle in actul de propreitate.


Buna ziua, in cazul unei relatii de concubinaj, in care de-a lungul relatiei se achizitioneaza bunuri, inclusiv si o casa, in cazul unor neintelegeri care duc la despartire:
1. cum se impart bunurile comune?
2. daca o parte doreste separarea si in fapt iar locuinta cumparata ( fiind bunul de cea mai mare valoare ) sa fie vanduta si banii impartiti, dar cealalta parte nu este de acord cu vanzarea locuintei, poate fi obligata in vreun fel acea parte sa fie de acord cu vanzarea?
Multumesc.
Răspuns la discuția Obtinere rezidenta in Romania
Buna ziua, multumesc Cornel Vasile pentru raspunsul clar si documentat.
1. Prietena mea are pasaport romanesc, in acesta se va adauga noua adresa de domiciliu?
2. Daca doreste sa-si faca buletin/carte de identitate, se va adresa tot Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor?
3. Daca eu doresc sa o iau in spatiu, unde declar aceasta, la ce institutie a statului ? Si in ce documente va figura ea, fiind luata la mine in spatiu? Va aparea in extrasul de CF al apartamentului pe care il detin?
Multumesc.
Buna ziua, am o prietena nascuta in Romania, de la varsta de 6 ani a locuit timp de 50 ani in Israel, acum doreste sa se intoarca in Romania. Are dubla cetatenie, romana si israeliana, are CNP si pasaport romanesc. Eu o pot lua in spatiu, daca este necesar sa dovedeasca ca are unde locui. Ce acte sunt necesare pentru obtinerea rezidentei si unde trebuie acestea depuse?
Multumesc.