avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reguli convietuire complex rezidential
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reguli convietuire complex rezidential

Buna ziua,
Este vorba de un mic "complex rezidential" intr-o comuna la marginea unui oras , respectiv 3 case duplex cu cate 2 apartamente si o casa individuala, practic 7 apartamente, imprejmuite de gard, cu acces pietonal cu poarta care se incuie si acces auto cu telecomanda. In interior exista si un drum de acces comun.
In afara de proprietatile private ale fiecarui proprietar ( casa cu curtea aferenta, fiecare cu utilitatile racordate in mod individual ) exista si portiuni comune cum e drumul de acces, mici cheltuieli comune cum ar fi consum de curent pentru poarta, iluminatul strazii din interior, internet pentru camerele de luat vederi...
In principiu, aceste mici cheltuieli se impart in mod egal la 7.
Exista o portiune de-a lungul drumului interior, pana la gardul cu vecinii acestui complex, unde se doreste plantarea unui gard viu, altii doresc copaci, mai este portiunea de front stradal, care desi e pe domeniul public, ne-am gandit sa tundem buruienile care cresc acolo, am si plantat ceva pomisori, etc
Avand in vedere ca suntem 7 proprietari, nu intotdeauna cadem de acord cand e ceva de facut pe sau cu spatiile comune.
Intrebarea mea este: daca majoritatea, de ex. 4 din 7 sunt de acord sa facem ceva si restul 3 sau poate chiar unul nu e de acord cu decizia majoritatii, exista vreo modalitate de a-l obliga sa respecte decizia majoritatii?
Sau trebuie sa ne constituim intr-un fel de asociatie de proprietari, ca la bloc? Sau intr-o altfel de asociere, ceva cu statut juridic?
Mentionez ca fiecare are utilitatile, gunoiul separat, contracte separate, posibilitati de debransare separate in caz de neplata, deci nu afecteaza pe ceilalti daca unul nu plateste ce consuma.
E vorba de alte lucruri mai marunte, dar daca nu exista consens si nu putem avea niste reguli care sa fim cumva obligati cu totii sa le respectam, adio armonie in micul nostru habitat.
Asta as dori sa stiu, cum ar trebui sa ne organizam ca sa putem face lucruri, chiar daca nu suntem chiar toti de acord, dar exista totusi o majoritate.
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
Ardelean Iulia, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 01:38, 24 Octombrie 2021
Atat timp cat nu intelegeti sa constituiti asociatie de proprietari care se ocupe de administrarea si asigurarea starii tehnice a partii comune de complex,va ramane varianta dispozitiilor noului cod civil
Mulțumesc pentru răspuns. Nu cred ca am spus ca "nu înțelegem sa ne constituim în asociație de proprietari", eu as dori sa știu ce forma de organizare ar trebui sa avem, dacă exista vreo lege care sa ne oblige sa ne constituie intr-o anumita forma de organizare potrivita cazului nostru - poate chiar și asociație de proprietari - sau dacă este la alegerea noastra.
Pot înțelege din ce scrieți Dvs. ca noi putem funcționa fără sa ne constituim în niciun fel de asociere, legea nu ne obliga s-o facem, dar dacă sunt situații în care se iau decizii cu majoritate de voturi de a face ceva sau de a plăti niște sume pentru ceva cheltuieli necesare și cineva nu este de acord, exista în noul cod civil dispoziții care oferă soluții pentru acest gen de situații?
Mulțumesc

ynocentta a scris:

Atat timp cat nu intelegeti sa constituiti asociatie de proprietari care se ocupe de administrarea si asigurarea starii tehnice a partii comune de complex,va ramane varianta dispozitiilor noului cod civil

Nu exista obligativitatea constituirii de asociatie de proprietari atat timp cat exista interes pentru solutionat amiabial probleme parti comune
De regula majoritatea hotaraste,minoritatea are obligatia sa respecte hotararea sau sa o conteste la autoritatile in drept

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! locuiesc într-un complex de vile, fiecare dintre ... MakarCiudra MakarCiudra Bună ziua! Locuiesc într-un complex de vile, fiecare dintre proprietari având cotă parte din drumul privat. Câțiva vecini intenționează să închidă ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari abuziva VLADTANASIE VLADTANASIE Buna ziua, Lângă casa mea este o asociatie de proprietari constituita din 4 duplexuri, deci 8 familii. Terenul pe care este construită casa mea este ... (vezi toată discuția)
Salariul președintelui asociației de locatari bebelush1900 bebelush1900 În cazul unei asociații de proprietari într-o zona rezidențială cu vile, locuitorii care nu fac parte din asociație, sunt obligați să contribuie la ... (vezi toată discuția)