Antecontractul de vanzare cumparare stabileste conditiile vanzarii, respectiv cumpararii. De asemenea, se pot efectua plati in avans si atunci sunt trecute in antecontract termenele de plata si modalitatea. Se poate achita intregul pret anterior perfectarii contractului de vanzare cumparare.
Antecontractul nu este o simpla formalitate (este obligatoriu pentru parti - art. 969 Cod civil) si trebuie trecut in cuprinsul acestuia inclusiv ce se intampla in cazul in care partile nu perfecteaza contractul intr-un anumit termen, daunele pe trebuie sa le plateasca partea in culpa.
Diferenta intre a se incheia la notariat sau nu acest antecontract este urmatoarea:
- daca inchei antecontractul la notariat, orice suma achiatata sau daune datorate-a caror valoare sunt mentionate in antecontract- (in caz de neindeplinire a obligatiei de incheiere a contractului) vor putea fi executate direct, prin punerea in executare a acestuia;
- in cazul antecontractului ce nu este incheiat la notar, ori suma se recupereaza prin actionarea mai intai in judecata a partii in culpa, antecontractul constituind proba.
Daca intentionezi sa trimiti o simpla notificare de punere in intarziere, atunci poti sa-i acorzi 5 zile. Daca ulterior doresti sa-l dai in judecata, in situatia neindeplinirii obligatiei, trebuie sa ai in vedere dispozitiile Codului de procedura civila de mai jos:
“ART. 720^1
În procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directă.
Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru dreptul litigios supus medierii se suspendă pe durata acestei proceduri, dar nu mai mult de 3 luni de la începerea ei.
În scopul soluţionării litigiului prin conciliere directă, reclamantul va convoca partea adversă, comunicându-i în scris pretenţiile sale şi temeiul lor legal, precum şi toate actele doveditoare pe care se sprijină acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandată cu dovadă de primire, prin telegramă, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare ce asigură trimiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face prin înmânarea înscrisurilor sub semnătură de primire.
Data convocarii pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate potrivit alin. 2.
Rezultatul concilierii se va consemna intr-un inscris cu aratarea pretentiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului si a punctului de vedere al fiecarei parti.
Inscrisul despre rezultatul concilierii ori, in cazul in care paratul nu a dat curs convocarii prevazute la alin. (2), dovada ca de la data primirii acestei convocari au trecut 30 de zile se anexeaza la cererea de chemare in judecata."
Actionati in judecata debitorul. Daca nu sunt prevazute penalitati in contract, atunci puteti solicita dobanda legala, conform art. 43 din Codul comercial si dispozitiile Ordonantei 9/2000.
Daca promovati actiune pe dreptul comun, sa tineti cont de dispozitiile art. 720 indice 1 din Codul de procedura civila.
Legea 82/1991 - Legea contabilitatii prevede:
Art. 6
(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ. (2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.
Art. 10
(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
Legea nr. 241 / 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale
Art. 9. - (1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.
(2) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 2 ani.
(3) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 3 ani.
Comunele, oraşele, municipiile, judeţele sunt persoane juridice de drept public (conform art. 19 din Legea nr. 215/2001) şi pot sta în justiţie prin reprezentanţii lor legali, anume primarii (art. 67 alin. 1 din Legea nr. 215/2001.
Primariile sunt aparat tehnic, fara capacitate de folosinta sau exercitiu.
Art. 87 alin. (1) pct. 1 C. pr. civ.
Vor fi citati:
1. statul, judetul, comuna si celelalte persoane juridice de drept public, in persoana capului autoritatii la contenciosul sediului central al administratiei respective sau, in lipsa de contencios, la sediul administratiei;
Copii nu pot fi obligati la intretinerea parintilor.
Totusi, daca banii obtinuti din vanzarea apartamentului i-ati dat fiului dumneavoastra si puteti demonstra acest lucru, atunci puteti formula o actiune in restituirea sumelor de bani.
Trebuie sa aveti in vedere si Ordinul ANAF nr. 2.310/2007 din 3 decembrie 2007 privind procedura de inregistrare a contractelor incheiate intre persoane juridice romane si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente, precum si Conventia pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Canada, respectiv in ce masura va sunt aplicabile aceste acte normative.
Daca aveti un act notarial nu inteleg de ce aveti actiune in instanta. Actul notarial se pune direct in executare la scadenta acestuia, iar executorul judecatoresc va calcula dobanda stabilita de parti sau, daca va considera ca acel procent stabilit contravine dispozitiilor legale, va calcula dobanda legala.
Oferiti mai multe detalii despre procesul pe care il aveti, ce obiect are.
Ca regula generala, transferul dreptului de proprietate asupra marfurile se transmite la plata integrala a contravalorii acestora.
Insa poti insera o clauza prin care transferul dreptului de proprietate sa se faca la momentul receptiei marfii de catre cumparator, chiar daca plata este la termen.