avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Activitate Carmen Rahmati

Activitate Carmen Rahmati

Răspuns la discuția TVA pentru locuinte noi
T.V.A. nu este element de negociere a pretului.
Cota de impozit aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator. In cazul livrarilor de bunuri imobile, faptul generator intervine la data la care sunt indeplinite formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vanzator la cumparator.
Exigibilitatea poate interveni si la data la care se incaseaza avansul pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.
Cu alte cuvinte, de la 1.01.2008 se aplica T.V.A. pentru restul de sume ce se vor plati pana la intocmirea contractului de vanzare-cumparare.
Mai mult, livrarea unei constructii noi de catre orice persoana nu mai este scutita de T.V.A.
Persoana impozabila trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de T.V.A. daca nu va fi inregistrata din oficiu, de catre organele de control.
Acesta este punctul de vedere al legiuitorului.
Dar sunt foarte multe inadvertente si necorelari in lege care pot da nastere la interpretari juridice.
Răspuns la discuția declaratie de venit global
Declaratia de venit global se depune de catre persoanele care obtin venituri din activitati independente: venituri comerciale, venituri din profesii libere si venituri din drepturile de proprietate intelectuala.
Veniturile din salarii cuprind toate veniturile obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca. In acest caz, platitorul de salarii are obligatia sa completeze fisele fiscale pentru intreaga durata de efectuare a platii salariilor ( chiar daca este vorba de un impozit scutit). Pentru anul 2004, au depus declaratii persoanele care au realizat venituri supuse procedurii de globalizare.
In anul 2005, odata cu aplicarea cotei unice, procedura s-a modificat.
Răspuns la discuția Ajustãrile de valoare
In primul rand nu se pune egaliate intre prevederile contabile si cele fiscale. Din punct de vedere contabil, asa cum ai subliniat, imobilizarile financiare se prezinta in bilant, ajustate in functie de informatiile pe care le detii. Din punct de vedere fiscal( art.21 lit. h) , cheltuielile determinate de diferentele nefavorabile de valoare ale titlurilor de participare la persoanele juridice ,nu sunt cheltuieli deductibile. De asemeni, din punct de vedere fiscal creantele asupra clientilor reprezinta sumele datorate de clientii interni si externi pentru produse, materiale, marfuri, servicii prestate, pe baza de facturi. Dupa cum ai mentionat, imobilizarile financiare reprezinta cu totul altceva.
Răspuns la discuția Impozit pe cladiri
Deoarece ca orice problema referitoare la impozite ,necesita discutii mai ample, iti pot indica ce poti citi pentru a te lamuri: art. 290 din Codul Fiscal si punctul 240 din Normele metodologice de aplicare, valabile pentru anul fiscal 2006 si abrogate pe 2007;art. 291 din Codul Fiscal si punctele 246,252 din Normele metodologice de aplicare valabile pentru 2007. Important este si cum a fost completata declaratia si ce documente au fost primite de la organele de specialitate.
Răspuns la discuția Impozit aport capital
In Codul Fiscal nu se regaseste impozit pe aport capital.
Potrivit art.48 din Codul Fiscal venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea simpla. Nu sunt considerate venituri brute, aporturile in numerar sau echivalentul in lei al aporturilor in natura facute la inceperea activitatii sau in cursul desfasurarii acesteia.