Parinti mei lucuiesc la ejajul 4 si sunt pensionari.
In luna Noiembrie 2019 s-a spart teava de apa rece care trece la nivelul subsolului sub palierul opus care alimenteaza palierul de apartamente corespunzator- parter-1-2-3-4.
Metionez ca palierul opus de apartamente nu a fost afectat si nici apartamentul parintilor mei.
Locatarul care sta in apartamentul de la parter pe unde trece teava sparta spune ca a suferit pagube. Nu stiu cum considering ca teava este in subsol. El a cerut despagubiri de la asigurarea lui si acum asigurarea cere banii inapoi de la asociatie.
As fi atasat documentul aici dar nu stiu cum.
- Intrebari:
DAca teava trece prin subsol la nivelul unui singur palierul de apartamente si alimenteaza doar acel palier-- cui apartine aceasta teava?
-Tanad cont ca celalat palier de aparmente nu a fost afectat cine trebuia sa o repare?
-Cine trebuia sa platesca reparatille?
As dori sa stiu dca as putea sa il dau in judecata, consider ca abuzeaza de pozitia lui. Este om de afaceri cu bani si retul locatarilor sunt pensionari, care nu stu prea multe despre lege. cine este raspunzator de reparatii, cine e raspunzator de teava si cui apartine conform legii si asa mai departe. de cand s-a muata in bloc cauta tot felul de motive sa scoata ani de la locatari.
Buna ziua, as dori cateva lamuriri legate de Art. 49
Parintii mei locuiesc intr-un apartament la etajul 4 intr-un bloc de apartamente cu 3 scari, Jumatate din locatarii scarii nu locuiesc acolo, fie sunt plecati din tara fie locuiesc la tara. Datorita acestui fapt si ca sunt pensionari , fiecare scara din bloc si-au facut propia asociatie. Ca urmare scara parintilor mei nu au avut asociatie pentru mult timp. Era un locatar care strangea indexul la apa in fiecare luna si il transmitea mai departe. De cateva luni au fost preluati de asociatia blocului vecin. Asociatia are presedinte onorific care nu se implica si este condusa de casiera care face ce vrea ea. Acum cere bani pentru repararea unor tevi la subsol care cred ca au facute fara autorizatie si fara chitata. Deci fara dovada cat s-a cheltuit exact pe materiale si pe mana de lucru si exact ce s-s reparat. Mentionez ca subsolul scarii este plin de apa si dejectii umane pentru ca cei de la subsol ca sa previna refularea WC-urilor s-au spart tevile de scurgere. Sincer nu stiu ce ''reparatii'' au fost facute.
parintii mei refuza sa plateasca acesta suma pentru ca nu este dovedita pe ce reparatii s-au facut. Un alt motiv pentru care refuza sa plateasca aceasta suma este pentru ca vor sa isi recupereze banii pentru reparatia aticului care a fost facuta pe banii mei(fiica lor) si pentru care locatarii tronsonuluii refuza sa plateasca pe motiv ca lor nu le ploua in casa iar casiera motiveaza ca reparatiile au fost facute inainte de a prelua ea scara si ca nu o intereseaza ce s-a facut in trecut.
Casiera le pune penalitati pe aceasta suma in fiecare luna si de asemenea le pune penalizare de 2,2%daca intarzie cu indexul la apa cu 2 zile, fara a astepta trecerea celor 30zile calendaristice si apoi sa aplice penalizarea....
As dori sa explicati ce inseamna din punctul de vedere ar articolului 49 cace inseamna ''orice suma''- ''asociatia stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată.''
Penalizare se puna o singura data la suma datorata sau casiera poate pune acest 0.2% in fecare luna la suma de luna trecuta?
Stiu ca e o situatie mai complicata cea care am relatat mai sus. as aprecia foarte mult sfatul dvs .
cu stima
Buna ziua.
multumesc pentru raspuns.
Am sunat la nr de telefon de pe instiintare si mi s-a spus ca dansii nu pot comunica prin telefon sau email ce presupune instiintarea chiar daca am nr de dosar. M-au sfatuit sa ma prezint la Parchet cand ma duc in tara in septembrie-octombrie sau sa fac imputernicire cuiva din tara ca sa ridice actele de la parchet in numele meu.
Buna ziua.
As aprecia sfatul dvs in urmatoarea situatie. Stiu ca a fost pusa intrebare asemanatoare, dar eu am cateva circumstante care ar face putin mai dificila situatia.
Am primit pe 27.06.2018 o instiintare de la parchet pe numele meu( nr blocului scris gresit pe adresa -dar cumva a ajuns unde trebuie), pusa in posta . O ruda a luat-o si mi-a trimis poza prin telefon.
Instiintarea este din partea Parchetului de pa langa Judecatoria orasului meu de domiciliu.
Mi se spune ca in conformitate cu prev, art 260 si art. 261 C. pr. pen. va instiintam ca la data .....ora ....am procedat la afisarea prezentei , nefiind indeplinite conditiile de inmanare a solutiei, in cauza ce formeaza obiectul dosarului penal nr.....
''Va comunicam ca sunteti in drept sa va prezentati dupa 10 zile de la afisarea prezentei , dar nu mai putin de 15 zile de la afisare , pentru inmanarea solutiei la sediul Parchetului de pa langa judecatoria......
de asemenea, mentionam ca in cazul in care fara motive temeinice nu va prezentati pentru comunicarea actelor de procedura in termenul de 15 zile actele de procedura se vor considera comunicate la implinirea acestui termen.''
Este mentionat nr de dosar si ca ar fi din 2012.
Eu nu am cunostinta sa fi facut ceva ilegal . Mentionez ca din 2010 nu locuiesc in Romania si ca vin acasa de 2 ori pe an in vacanta. Pe 29/06 an suferit o interventie chirurgicala si ca urmare am concediu medical pentru 2 saptamani si astfel e putin probabil sa calatoresc in 10-15 zile cum este scris in instiintare.
Spuneti-mi va rog care sunt pasii pe care trebuie sa fac:
-Pot suna la parchet ( e un numar de telefon pe Instiintare) sau pot sa comunic cu ei prin adresa de email de pe instiintare sa ma interezez despre ce este vorba in dosar?
Imi vor comunica telefonic/ prin email date legate de dosar sau trebuie sa ma duc neaparat personal la Parchet?
Trebuie sa angajez avocat?