Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca un functionar public suspendat in baza art. 94, alin (1) lit. m) din Legea 188/1999 si care in perioada suspendarii isi da demisia din functia publica, poate primi drepturile salariale pentru perioada in care a fost suspendat, respectiv pana la depunerea demisiei, in cazul in care acesta este achitat. Multumesc mult!
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca un functionar public suspendat in temeiul art 94, alin (1) lit m) din legea 188/1999, se poate angaja intr-o institutie publica, pe un post contractual, pe perioada suspendarii. Multumesc mult!
Mersi Elis pentru interesul acordat. Idea este ca totul sa fie legal si totodata omul sa primeasca suma maxima posibila, avand in vedere ca s-a stabilit un anumit buget pt salarii. Deci optez pt conventia civila daca se retine doar impozitul de 16% si sanatatea de 6.5%.
Este adevarat ca pot beneficia de promovare rapida asa cum ai descris mai sus. Legea exista din iunie 2006. Insa problema este ca nu se stie nimic mai mult. Unde are loc concursul? se pare ca la ANFP. cand si cum se organizeaza????? De aceea am intrebat daca cunoaste cineva un caz de promovare rapida in conditiile legii 251/2006. (Nici cei din compartimentul juridic sau resurse umane nu stiu ceva.):">
Daca fetita se va bucura în continuare de o buna îngrijire, nu cred ca trebuie sa va faceti griji. Copiii se încredinteaza si unei singure persoane daca aceasta dovedeste ca are conditii optime materiale, morale, etc. Succes.
Multumesc mult pentru raspunsuri. Mentionez ca cea de a doua societate urmeaza sa deruleze un un proiect Phare iar unii dintre membri echipei de implementare nu sunt angajatii proprii. Pentru acestia ma întreb daca poate nu ar fi mai potrivita o conventie civila (vor lucra înafara programului si la sfarsitul saptamanii). Care este diferenta? Cum ar fi mai corect?
Prin lege Legea nr 251/ 2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/ 1999 privind Statutul funcţionarilor publici, s-a introdus sintagma de promovare rapida în functia publica. A trecut mai bine de un an de la publicarea legii. Intrebare: stie cineva macar o situatie în care s-a aplicat acest tip de promovare? Va multumesc.
Care sunt cheltuielile cu salariul cu un angajat part-time, în situatia în care persoana respectiva este angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata si norma întreaga la o alta institutie? Totodata ce tip de contract de angajare este cel mai adecvat, tinand cont ca angajarea va fi pentru o perioada de 20 luni? Va multumesc.
Pentru ca un funcţionar public să obţină avansarea în treapta de salarizare trebuie să îndeplinească cîteva condiţii: să aibă o vechime minimă de doi ani şi să obţină performanţe profesionale catalogate cu calificativul 'bun' în anul precedent. In mod excepţional, şeful instituţiei publice poate reduce la un an vechimea minimă necesară pentru avansare. Succes.