Exact asa am interpretat si eu: daca ambele loturi sunt prinse in aceeasi tranzactie (un singur contract de v/c, un singur cumparator), atunci operatiunea nu are caracter de continuitate cat timp aceasta tranzactie este singura efectuata de vanzator in acel an calendaristic.
Toate cunostintele din domeniu (avocati, notari) mi-au spus ca prin aceasta masura s-a urmarit de fapt taxarea celor care vand apartamente si/sau case (dezvoltatori persoane fizice), si ca nu a existat pana acum niciun caz de taxare cu TVA a unei vanzari de terenuri, chiar daca vanzatorul a efectuat mai mult de o tranzactie in acelasi an calendaristic.
Insa nu pot sa ma bazez pe practica trecuta, intrucat in orice moment ANAF poate sa reconsidere sfera (reala) de aplicare, fiind in continua cautare de surse de venituri la buget. Altfel spus, in absolut orice moment te poti trezi ca ai de plata TVA (din urma) pentru vanzari multiple de terenuri, chiar daca "nimeni nu a mai fost incadrat la plata TVA pana acum".
Deasemenea, se face referire si la un plafon in lei 220.000 lei:
Deşi prima livrare este considerată ocazională, dacă intervine o a doua livrare în cursul aceluiaşi an, prima livrare nu va fi impozitată dar va fi luată în considerare la calculul plafonului de TVA( 65.000 euro=220.000 lei,cu data de 1 iulie 2012) prevăzut la art.152 din Codul fiscal. Livrările de construcţii şi terenuri, scutite de taxă conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt avute în vedere atât la stabilirea caracterului de continuitate al activităţii economice, cât şi la calculul plafonului de scutire.
In cazul in care exista o singura tranzactie, nu conteaza valoarea acesteia. Totusi se va adauga valoarea acestei tranzactii la baza de calcul a TVA in cazul in care vor mai apare si alte tranzactii in acelasi an - NU este cazul la mine
Care este logica acestui plafon? Eu pana acum am dedus urmatoarele:
- daca ai o singura tranzactie de vanzare in acelasi an, nu conteaza suma, nu platesti TVA
- daca ai >1 tranzactie, se aplica TVA
Unde e plafonul?
Ce se intampla daca am 3 tranzactii (vanzari) in acelasi an, insa plafonul nu trece de 220.000 lei? Platesc sau NU platesc TVA?
Daca da, atunci plafonul este pointless.